Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Centrinė projektų valdymo agentūra ir gydymo įstaigos antradienį pasirašė 17 projektų įgyvendinimo sutarčių dėl paramos pagal Lietuvos-Šveicarijos bendradarbiavimo programą.

Pasak SAM, "Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimo Lietuvoje" programai skirta apie 84,5 mln. litų, "Energiją tausojančių technologijų įvedimo Lietuvos ligoninėse, teikiančiose paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams" programos įgyvendinimui numatyta apie 60,5 mln. litų.

Lietuvos dalis šioms programoms įgyvendinti atitinkamai yra 12 mln. litų ir 9 mln. litų.

Anot ministerijos, Lietuvos-Šveicarijos bendradarbiavimo programoje dalyvauja ne tik didžiųjų Lietuvos miestų ligoninės ir jų filialai, bet ir Alytaus, Kėdainių, Marijampolės, Mažeikių, Pasvalio, Telšių, Tauragės, Trakų, Ukmergės, Utenos, Visagino ligoninės.

"Net 90 proc. visų gimdymų Lietuvoje vyksta būtent tose ligoninėse, kurios dalyvauja šioje programoje. Šveicarų parama ypač svarbi, nes leis kiekvienai mamai ir kūdikiui suteikti kokybiškas ir modernias paslaugas, nesvarbu kur jie gyvena – sostinėje ar mažame miestelyje", – sako SAM kancleris Rimantas Remeika.

Anot kanclerio, "Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimo Lietuvoje" programoje dalyvauja 22 iš 33 Lietuvos ligoninių (filialų), teikiančių akušerijos ir neonatologijos paslaugas.

"Už daugiau nei 50 milijonų litų bus nupirkta per 1,5 tūkstančio vienetų įvairios medicinos įrangos: nuo lovytės ir šildomo čiužinuko naujagimiui iki lazerio vaisiaus chirurginėms operacijoms. Įgyvendinant programą planuojama parengti 70 moksliškai pagrįstų akušerinės ir neonatologinės diagnostikos bei gydymo metodinių rekomendacijų bei sukurti vieningą kompiuterinę duomenų bazę, kuri leis visoms Lietuvos gydymo įstaigoms kaupti ir analizuoti duomenis apie nėščiąją, gimdyvę ir naujagimį", - teigė jis.

Vykdant "Energiją tausojančių technologijų įvedimo Lietuvos ligoninėse, teikiančiose paslaugas nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams" programą bus pagerinta ligoninių pastatų šiluminė izoliacija – renovuoti ir apšiltinti stogai, išorės sienos, pakeisti langai ir išorės durys, užsandarintos išorės sienų sujungimo plokščių siūlės. Taip pat bus įdiegtos energiją taupančios priemonės: modernizuoti šilumos, išorinės bei vidinės karšto vandens tiekimo sistemos, elektros tiekimo sistemos, modernizuotos arba įrengtos patalpų vėdinimo ir kondicionavimo sistemos, atnaujinta medicininių dujų tiekimo sistema.

Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos sveikatos srityje lėšos turės būti panaudotos iki 2017 metų. Pirmosios investicijos pasieks sveikatos priežiūros įstaigas iš karto po sutarties pasirašymo. Šiais metais tikimasi panaudoti iki 10 mln. litų paramos lėšų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją