Naujas tyrimas nustatė, kad itin didelės tonzilės ir dantų įspaudai liežuvyje, rodantys, kad liežuvis yra pernelyg didelis burnai, kelia padidintą obstrukcinės miego apnėjos (OMA) pavojų. Nutukusiems žmonėms ši liga taip pat gresia dešimt kartų dažniau, negu nenutukusiems, rašo futurity.org.

Nuo OMA, kai miego metu dėl užblokuotų viršutinių kvėpavimo takų nutrūksta ir vėl atsinaujina kvėpavimas, Jungtinėse Valstijose kenčia daugiau kaip 18 mln. suaugusių žmonių. Sunkesni šios ligos atvejai susiję su kardiovaskulinėmis ligomis, diabetu, depresija ir atminties sutrikimais.

Nors odontologai negali diagnozuoti OMA, jie gali pastebėti padidėjusį liežuvį ar tonziles ir rekomenduoti pacientui kreiptis į atitinkamus specialistus.

„Odontologai savo pacientų burnas apžiūri geriau negu šeimos gydytojai, o ten gali būti lengvai pastebimų ženklų“, - sakė profesorius Thikriatas Al Jewairas iš Bafalo universiteto Odontologijos mokyklos.

„Turime mokyti studentus apie šį sutrikimą ir šviesti odontologus, kokį svarbų vaidmenį jie gali atlikti, diagnozuojant ir gydant pacientus nuo miego sutrikimų“, - sakė jis.

Th. Al Jewairas su savo kolegomis Damamo universiteto Odontologijos koledžo odontologijos klinikose Saudo Arabijoje apžiūrėjo 200 pacientų. OMA buvo diagnozuojama pagal Berlino klausimyną – pripažintą metodą šiai ligai nustatyti.

Tuomet pacientai buvo tikrinami dėl OMA rizikos veiksnių, įskaitant svorį, kaklo apimtį, kraujo spaudimą, liežuvio dydį, tonziles ir liežuvėlį – audinį, kuris kabo gerklės gale.

Rezultatai, skelbiami žurnale „Saudi Medical Journal“, parodė, kad OMA rizika buvo padidėjusi 23 proc. pacientų. 80 proc. iš jų buvo vyrai.

Dažniausi OMA rizikos veiksniai šiems žmonėms be nutukimo buvo didelės tonzilės, dantų žymės ant liežuvio ir aukštas Epwortho mieguistumo skalės (dar vieno metodo, kuriuo matuojamas mieguistumas dienos metu) skaičius.

Toliau mokslininkai planuoja praplėsti tyrimo dalyvių skaičių, įtraukdami tarp jų įvairias amžiaus grupes, ir stebėti žmones miego metu, kad patvirtintų ir nustatytų OMA stiprumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją