Pranešime spaudai rašoma, kad tuberkulioze sergantis pacientas vaistus kasdien išgeria DOTS kabinete stebint sveikatos priežiūros specialistui – tokiu būdu užtikrinamas tinkamas vaistų suvartojimas. Romainių tuberkuliozės ligoninės vadovas prof. Skaidrius Miliauskas, kalbėdamas apie specialius kabinetus ligoninėje, atkreipia dėmesį, jog juose teikiamos paslaugos skiriamos tiems pacientams, kurie nebėra pavojingi aplinkiniams dėl tuberkuliozės sukėlėjo perdavimo. Tuberkuliozės gydymas skiriamas užtikrinant, jog mažiausiai 6 mėnesius trunkantis gydymo kursas būtų pabaigtas tvarkingai – taip sumažinama tuberkuliozės pasikartojimo tikimybė.

„Ligoninėje jau metus vyksta mokymai, siekiant paruošti medicinos personalą darbui DOTS kabinetuose, palaikomi glaudūs ryšiai su juose dirbančiu personalu, numatomi susitikimai savivaldybėse, informacija apie tuberkuliozės atvejo valdymą teikiama šeimos gydytojams“, – apie vykdomą veiklą kalba prof. S. Miliauskas.

Romainių tuberkuliozės ligoninės gydytoja pulmonologė Greta Musteikienė įspėja, jog didžiausia tikimybė užsikrėsti tuberkulioze yra gyvenantiems ar dirbantiems tose pačiose patalpose su sergančiuoju, ypač jei patalpose yra bloga ventiliacija. „Nustačius tuberkuliozę ir esant pavojui, jog sergantis gali užkrėsti kitus, gydymas pradedamas ligoninėje, taip izoliuojant pacientą nuo sveikų asmenų ir užkertant kelią tuberkuliozės plitimui. Jei nustatoma vaistams jautri plaučių tuberkuliozė, pacientas stacionare dažniausiai praleidžia bent du mėnesius, kol patvirtinama, jog tuberkuliozės bakterijų jo skrepliuose nebėra ir asmuo aplinkiniams nebepavojingas. Tokiu atveju sergantis žmogus gali būti išleidžiamas į namus, nukreipiant jį tolesniam ambulatoriniam tuberkuliozės gydymui į DOTS kabinetą“, – teigia G. Musteikienė.

Vaistai nuo tuberkuliozės pacientams, gydomiems DOTS kabinetuose, skiriami nemokamai. Siekiant realaus DOTS strategijos įgyvendinimo, tikimasi įteisinti pastovias socialines išmokas savivaldybių biudžete: kompensuoti išlaidas transportui į ligoninę ir atgal, socialinę paramą ar mažas pajamas gaunantiems pacientams, tvarkingai besigydantiems ligoniams. Manoma, kad šios strategijos funkcionavimas leis ženkliai pagerinti tuberkuliozės epidemiologinę situaciją šalyje.
Nors sergamumas tuberkulioze pamažu mažėja, jis vis dar išlieka gana aukštas. Lietuvoje nauji ar pakartotiniai susirgimai tuberkulioze per metus nustatomi 56 žmonėms iš 100 000 (2015 m. duomenys).

Šios ligos paplitimas Lietuvoje yra didesnis nei daugelyje Europos valstybių, tarp jų ir kitose Baltijos šalyse (Latvijoje tuberkuliozė nustatoma 41 iš 100 000, Estijoje 18 iš 100 000).
Nuo 2016 m birželio 1 dienos, kaip sveikatos netolygumų mažinimo Lietuvoje 2014–2023 m. veiksmų plano dalis, įsigaliojo įsakymas dėl tuberkuliozės tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso (anglų k. – directly observed treatment short course (sutr. DOTS)) paslaugų teikimo. Viena iš įsigaliojusio veiksmų plano dalių – pradėti steigti DOTS kabinetus visoje Lietuvoje, siekiant priartinti ambulatorinio tuberkuliozės gydymo paslaugas prie jas gaunančių pacientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją