Šiuo metu dalį nuo 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio į Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF) perveda Valstybinė mokesčių inspekcija. Pasak J.Kumpienės, dalis gyventojų nelabai ir žino, kad beveik trečdalis jų sumokėto mokesčio pagal solidarumo principą skiriami susirgusiems pacientams ir jiems patiems gydyti.

„Atsisakius pinigų vaikščiojimo per mokesčių inspekciją į PSDF ir įvedus atskirą sveikatos mokestį, kiekvienas žmogus žinotų, kad apie 7 proc. nuo gaunamų pajamų moka už savo sveikatą ir turi teisę nebemokėti už sveikatos priežiūros paslaugas ar jų dalį“, - sakė ministerijos atstovė.

Paklausta, kuo gyventojų pajamų mokesčio padalijimas būtų naudingas sveikatos sistemai, J.Kumpienė sakė, kad nauda priklausytų nuo „atmatuoto“ jo dydžio. Didesnis mokesčio procentas pacientams suteiktų daugiau galimybių.

„Svarbu ir tai, kad per atskiro sveikatos mokesčio tarifą ar neapmokestinamą pajamų dydį nepaliestų gyventojų pajamų mokesčio mažinimo politika. Dabar per kiekvieną mokesčių mažinimą Privalomojo sveikatos draudimo fondas praranda pajamas“, - pripažino viceministrė.

Trečia DELFI pašnekovės minėta naujo mokesčio nauda, kad „matydama didelę pinigų stoką sveikatos sistemoje, ministerija galėtų inicijuoti to tarifo padidinimą, vietoje, sakysim, 7 proc. iki 8 ar 9 proc.

Šiuo metu surenkamų mokesčių nepakanka 100 proc. apmokėti sveikatos paslaugų kaštų, nes Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete nėra tiek pinigų.

Diskusijos apie atskiro sveikatos mokesčio įvedimą buvo kilusios prieš kelerius metus. Dabar garsiai apie tai prašnekta Vyriausybės strateginio planavimo komitete aptariant papildomo sveikatos draudimo klausimus. Apie tai jau diskutuota ir su Finansų ministerijos atstovais.

„Pamatavus visus pliusus ir minusus, galima galvoti apie atskiro sveikatos mokesčio įvedimo prasmę. Tada mūsų taip nepaliestų negatyvios mokesčių mažinimo pasekmės“, - apibendrino J.Kumpienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją