Pasak ligoninės vyr. gydytojo Vito Šimkonio, naktį į balandžio 9-ąją Lazdijų ligoninės Akušerijos skyriuje dirbo skyriaus vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Burbulė.

Nėščia 31 metų moteris iš vieno Lazdijų rajono kaimo į Lazdijų ligoninės gimdyklą atvyko naktį, pati. Tai buvo trečiasis moters nėštumas.

Tvarkinga, santuokoje gyvenanti moteris nėštumo metu reguliariai lankėsi pas medikus, buvo konsultuota Kauno medicinos klinikų akušerių – ginekologų.

Pats gimdymas, pasak V. Šimkonio, praėjo normaliai. Kūdikis gimė 38 savaičių, sveikas, pilnai išsivystęs.

„Pagal naujagimių įvertinimo skalę jis buvo įvertintas aukščiausiu balu – dešimtuku“, - sakė Lazdijų ligoninės vadovas.

Tačiau po keliolikos minučių medikai pastebėjo, kad kūdikis pradėjo glebti, staiga pradėjo trikti naujagimio kvėpavimas.

„Skubiai iškviesti vietos reanimatologai, taip pat iškvietėme naujagimių reanimatologus iš Kauno. Jie atvyko reanimobiliu, tačiau jau buvo konstatuota kūdikio mirtis. Pats reanimavimo procesas truko ilgai, visi tikėjosi stebuklo“, - sakė V. Šimkonis.

Pasak ligoninės vadovo, naujagimio mirties priežastis paaiškės po to, kai bus atliktas kūnelio tyrimas. Pirminiais duomenimis, staigios naujagimio mirties priežastimi galėjo būti įgimta širdies yda.

Įvykis sukrėtė ne tik vaiko netekusius tėvus, bet ir ligoninės personalą.

„Visi esame šoke. Mano nuoširdi užuojauta tėveliams. Esu tikras, kad tyrimas parodys, kokia buvo vaikelio mirties priežastis. Dėl savo personalo kvalifikacijos ir dėl skyriuje esančios medicininės aparatūros patikimumo abejonių neturiu net mažiausių. Juolab, kad prieš porą savaičių šiame skyriuje buvo Sveikatos apsaugos ministerijos akreditavimo tarnybos audito patikrinimas. Nors oficialių išvadų dar nėra, preliminariai buvo pasakyta, kad esame tinkami ir pajėgūs teikti saugias ir kvalifikuotas akušerijos paslaugas“, - sakė Lazdijų ligoninės vadovas.

Turimais duomenimis, nelaimės naktį Lazdijų gimdykloje buvo dvi gimdyvės. Abu gimdymai praėjo normaliai. Kūdikiai gimė išnešioti, gimdyvės juos gimdė natūraliu būdu.

Kūdikio netekę tėvai, pirminiais duomenimis, skyriaus medicinos personalui priekaištų neturėjo.

Apie nelaimę informuoti Lazdijų rajono savivaldybės vadovai bei, turimomis žiniomis, sveikatos apsaugos ministras Juras Požela.

Baiminamasi, kad šis skaudus įvykis gali turėti ir šalutinių, tačiau itin svarbių pasekmių Lazdijų gydymo įstaigai.

Lazdijų ligoninė ir jos steigėja Lazdijų rajono savivaldybė šiuo metu kovoja dėl akušerijos paslaugų išlikimo.

Vilniaus teritorinė ligonių kasa, remdamasi Vyriausybės programa, atsisako 2016 metais finansuoti akušerijos paslaugas Lazdijų ligoninėje.

Tai motyvuojama Sveikatos apsaugos ministerijos nuostata, esą mažos rajoninės ligoninės, kuriose per metus būna mažiau nei 300 gimdymų, nėra pajėgios kvalifikuotai ir saugiai teikti paslaugas, todėl tokios paslaugos negali būti finansuojamos iš privalomojo sveikatos draudimo lėšų.
Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis su tuo nesutinka ir sako, kad įstaiga turi ir reikiamą medicininę aparatūrą, ir kvalifikuotą personalą, ir visas reikalingas licencijas paslaugai teikti.

Kol vyksta ginčai, Vilniaus teritorinė ligonių kasa ir Lazdijų ligoninė iki šiol nėra pasirašiusios 2016 metų finansavimo už paslaugas sutarties. Tokia padėtis itin apsunkina finansinę ligoninės būklę.
Baiminamasi, kad nesusitarus dėl paslaugų apimties, finansavimas ligoninei iš viso nebus skiriamas, kas reikštų įstaigos bankrotą.

Meras A. Margelis Vyriausybei, Sveikatos apsaugos ministerijai ir Valstybinei ligonių kasai grasina teismais ir sako, kad taip Vyriausybę valdantys socialdemokratai žlugdo konservatorių vadovaujamą Lazdijų rajoną.

Šiemet nuo metų pradžios Lazdijų ligoninėje gimdė 50 gimdyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (413)