Pranešime spaudai rašoma, kad tai bus daroma ne tik Vilniuje, bet ir kituose šalies miestuose, kuriuose administratoriai teikia paslaugas.

„Norime nuraminti gyventojus, todėl jau nuo šiandien visuose mūsų prižiūrimuose namuose įpareigojome rangovus papildomai atlikti karšto vandens sistemų „termošoką“. Sudarėme atliekamų darbų grafiką ir pradėjome vykdyti darbus. Gyventojai apie darbų eigą bus informuoti elektroniniais laiškais, SMS žinutėmis, laiptinėse bus iškabinti skelbimai.

Turime visą parą veikiantį Klientų informavimo centrą bei avarinę tarnybą, todėl jei kils klausimų, drąsiai kreipkitės į mus bet kuriuo jums patogiu laiku. Tuo metu, kai bus vykdoma sistemų profilaktika, prašome bent 10-čiai minučių atsukti karšto vandens čiaupus, kad būtų užtikrinta vandens cirkuliacija bei profilaktikos efektyvumas. Taip pat gyventojai turėtų būti atsargūs, nes tuo metu, kai bus vykdomi profilaktikos darbai, vandens temperatūra bus aukštensė nei įprastai“, - sako bendrovės „Mano būstas“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys.

Kaip elgtis gyventojams

Šiandien, kovo 10 d., Vilniaus miesto ekstremalių situacijų komisija paskelbė ekstremalų įvykį dėl legioneliozės atvejų trijuose Vilniaus daugiabučiuose, iš kurių dviejų namų (Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos. g 3) karšto vandens sistemose nustatyta Legionella bakterijų, o trečiojo namo (Architektų g. 79) tyrimų rezultatai bus žinomi kovo 16-18 d.

Iš karto po to įvyko Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (Operacijų centras) posėdis, kuriame nuspręsta atlikti karšto vandens sistemų terminę dezinfekciją temperatūrą pakeliant ne mažiau kaip iki 65 oC visuose trijuose Vilniaus daugiabučiuose namuose pagal su operacijos centro atstovais detaliai aptartą programą.

Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3 terminė dezinfekcija bus atliekama rytoj, kovo 11 d. 8.00 val., o Architektų g. 79 name – šiandien, kovo 10 d. 18.00 val.

Taip pat nuspręsta, kad Valstybinė energetikos inspekcija sugriežtins šilumos karšto vandens prižiūrėtojų kontrolę ir apie tai informuos Ekstremalių situacijų centrą ir gyventojus.

Operacijų centras darbą tęs pirmadienį, kovo 13 d., ir aptars tolesnes karšto vandens saugos ir legioneliozės prevencijos priemones.

Pajutę negalavimus (temperatūra, silpnumas, kosulys, viduriavimas), minėtų trijų namų gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Terminės dezinfekcijos (terminio šoko) metu šių namų gyventojams patariama:

1. Nesinaudoti karštu vandeniu;
2. Bendradarbiauti atliekant terminę dezinfekciją, klausytis nurodymų (nuleisti karštą vandenį, kai bus būtina).
3. Esant šilto vandens poreikiui, pasišildyti šaltą vandenį, kuris yra visiškai saugus.

Po mirties nuo legioneliozės – ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo

Prokurorai penktadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl moters mirtimi pasibaigusios legioneliozės atvejo Vilniuje.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo pradėtas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui patvirtinus susirgimo ir mirties nuo legioneliozės atvejus Vilniuje.

Įtariama, kad susirgusi ir mirusi moteris Legionella bakterijomis galėjo užsikrėsti savo gyvenamoje vietoje Vilniuje, Žirmūnų rajone. Atliekant ikiteisminį tyrimą bus vertinami ir kiti užsikrėtimo šiomis bakterijomis ir mirties nuo legioneliozės atvejai. Nuo šios ligos mirė du žmonės, dar vienas asmuo gydomas.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba, tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Vilniuje dėl kelių daugiabučių vandens sistemose nustatytos taršos Legionella bakterijomis paskelbta ekstremali situacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)