Pagal šiuo metu galiojančią tvarką mokamų sveikatos priežiūros paslaugų kainos viešosiose įstaigose yra nustatomos sveikatos apsaugos ministro, tačiau ji gali būti pakeista. Artėjančioje rudens sesijoje bus toliau svarstomas Sveikatos sistemos įstatymo projektas leidžiantis įstaigos vadovui nuspręsti kokią kainą pacientai turės sumokėti už suteiktas mokamas gydymo paslaugas.

Mokamų paslaugų kainos gali išsikreipti rajoninėse ligoninėse, kurių finansiniai rezultatai yra neigiami arba neveikiamose konkurencijos.

„Natūralu, kad įstaigos vadovas, matydamas neigiamus finansinius rodiklius, stengsis kompensuoti juos mokamomis paslaugomis, tačiau nebūtų gerai, kad kainos viešosiose įstaigose skirtųsi.“ – teigė Nacionalinės gydymo įstaigų asociacijos pirmininkas Arturas Nastaravičius.

Šiuo metu viešųjų įstaigų mokamų paslaugų kainos yra ministro įsakymu prilygintos tai pačiai sumai, kurią gydymo įstaiga gauna teikiant valstybės apmokamas paslaugas apdraustiems pacientams. Pakeitus galiojančią tvarką ta pati paslauga valstybei kainuotų vienokią kainą, o perkant tiesiogiai pacientui – kitokią.

„Neramina faktas, kad viešosioms gydymo įstaigoms galimai taptų naudingiau teikti mokamas paslaugas ir įstaigos imtų jas prioritetizuoti, kadangi jų kainą vadovai nustatytų patys. Turbūt visi yra girdėję nuogąstavimus, kad kompensuojamų paslaugų įkainiai yra per maži, todėl nėra lėšų kelti gydytojų atlyginimų. Tokiu atveju, medikų atlyginimus būtų stengiamasi kelti iš pacientų lėšų. Iš esmės nėra žinoma argumentų, kad kainos galėtų mažėti“ – sakė A. Nastaravičius.

Įteisinus siūlomą tvarką susidarytų situacija, kuomet už apsidraudusį PSD pacientą gydymo įstaiga gautų galimai mažesnį atlygį (kadangi kaina nustatoma sveikatos apsaugos ministro), o neapdraustas, ar paslaugas čia ir dabar norintis gauti pacientas, būtų „pelningesnis“.

Pacientui skirtingose valstybinėse ar savivaldybių gydymo įstaigose ta pati paslauga kainuotų skirtingai, nors jos yra tiesiogiai ar netiesiogiai išlaikomos iš valstybės biudžeto.

Mokamos paslaugos teikiamos viešosiose įstaigose tokiais atvejais:

1. Pacientas yra neapdraustas privalomuoju sveikatos draudimu;
2. Pacientas, neturėdamas pirminės sveikatos priežiūros gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimo, pats kreipiasi į ASPĮ.
3. Paciento pageidavimu teikiamos papildomos paslaugos. Prie papildomų priskiriamos paslaugos, kurias pasirenka pacientas ir kurios nėra susijusios su pagrindinės ligos (diagnozuotos) gydymu, o priklauso kitam lydinčiajam susirgimui (ligai).
4. Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai nepriklausančių įstaigų gydytojų siuntimu Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaigose pacientui teikiamos paslaugos, kurios yra būtinos, kad gydytojas galėtų pacientams suteikti paslaugas pagal savo kompetenciją;
5. ASPĮ yra sunaudojusi lėšas, numatytas sutartyje su TLK, o apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu pacientas, norėdamas gauti paslaugą skubos tvarka, sutinka pats už ją sumokėti;
6. ASPĮ paslaugas teikia užsienio piliečiams, jei tarptautinėse sutartyse nenurodyta kitokia sveikatos priežiūros paslaugų išlaidų apmokėjimo tvarka.
7. Gaunantys odontologijos paslaugas, moka už odontologines medžiagas ir vienkartines priemones, atsižvelgiant į sunaudotą šių medžiagų kiekį (išskyrus vaikai, moksleiviai ir studentai iki 24 m. amžiaus bei socialiai remtini asmenys).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)