Tačiau labai dažnai kepenų ligos nekelia jokių simptomų ir diagnozuojamos tik tuomet, kai jau būna toli pažengusios. Tai reiškia, kad daugelis žmonių jau gali sirgti mirtina liga, patys to nežinodami, rašo dailymail.co.uk.

Neseniai Didžiosios Britanijos kepenų ligų fondas („British Liver Trust“) kvietė praeivius tiesiog vietoje išsitirpti savo kepenis. Tyrimai parodė, jog kas ketvirtas žmogus turėjo ankstyvo kepenų randėjimo požymių. 

„Dauguma žmonių miršta nuo kepenų ligų, kai dėl jų būna patekę į ligoninę vos vieną ar du kartus, nes jų liga būna jau įsisenėjusi. Kai jie išsitiria, būna jau per vėlu“, - sakė hepatologas, mokslų daktaras Martinas Prince`as iš Mančesterio Karališkosios ligoninės.

„Žmonės galvoja, kad cirozė – kepenų randėjimas – yra mirtina liga. Tačiau laiku ją pastebėjus, šį procesą galima sustabdyti, o kai kuriais atvejais net pasukti priešinga linkme“, - pažymėjo jis.
Šiuo metu Didžiosios Britanijos kepenų ligų fondas siūlo, kad Nacionalinė sveikatos tarnyba suteiktų galimybę anksti persišviesti savo kepenis. 

Kad pademonstruotų, ką gali atskleisti tokie tyrimai, dailymail.co.uk paprašė grupės žmonių išsitirti kepenis „FibroScan“ aparatu, rodančiu kepenų standumą. Būtent pastarasis požymis susijęs su kepenų randėjimu, teigė M. Prince`as.

Šis tyrimas primena tyrimus ultragarsu. „FibroScan“ zondas pridedamas po šonkauliais dešinėje kūno pusėje, kur yra kepenys. Tuomet garso bangomis matuojamas kepenų standumas. Skaičiai nuo 1 iki 13 rodo kepenų pažeidimo laipsnį, o skaičius virš 13 jau reiškia cirozę.
Tuomet daktaras M. Prince`as buvo paprašytas įvertinti tyrimo rezultatus, kurie atskleidė netikėtą tendenciją… 


1. Žmogus, alkoholį vartojantis retai 

48 metų pedikiūrininkas Barry Radivanas su žmona ir keturiais vaikais gyvena Mančesterio mieste. Jo ūgis – 160 cm, svoris – 95 kg (kūno masės indeksas (KMI) – 37, reiškiantis, kad vyras yra nutukęs). 

Per savaitę išgeriamo alkoholio kiekis: 2 alkoholio vienetai. 

Kepenų standumo rodiklis: 10,9 – keliantis nerimą ir rodantis, kad jau yra pažeidimo ženklų.
Barry komentaras: „Esu šokiruotas, kaip antsvoris pakenkė mano kepenims. Maniau, kad daugiausia žalos daro alkoholis, bet aš išgeriu tik kartais, per vakarėlius. Tačiau kalbant apie maistą, visai neturiu valios. Mano darbas yra sėdimas. Grįžęs namo, būnu pavargęs ir išalkęs, taigi prisikemšu tokio sunkaus maisto kaip duona ir bulvės“. 

„Taip pat negaliu atsispirti sausainiams ir pyragams. Nuolat kažką kramsnoju. Žinau, kad esu nutukęs. Mano žmona Sarah seniai ragina mane sulieknėti. Tikėjausi, kad tyrimo rezultatai nebus geri, nes žinau, kad nutukimas yra nesveika, bet tikrai maniau, kad alkoholis kepenims daro kur kas daugiau žalos“. 

„Tikiuosi, kad tai paskatins mane daugiau sportuoti ir atsisakyti to riebaus bei daug cukraus turinčio maisto“.

Eksperto komentaras: „Barry rezultatai kelia didelį nerimą, nes rodo, kad kepenyse jau yra randėjimo ženklų. Tačiau skaičius dar nėra pakankamai aukštas, kad būtų galima įtarti kepenų cirozę. Jei Barry nieko nedarys, jis tikrai ja susirgs“. 

„Jo KMI yra 37. Tai reiškia nutukimą. Mitas, kad kepenų ligos susijusios tik su alkoholiu. Mažai kas supranta, kad fizinio aktyvumo stoka ir antsvoris taip pat yra rimta problema, padedanti kepenyse kauptis riebalams“. 

„Barry šeimoje yra sirgusiųjų diabetu. Tai irgi didina kepenų ligų riziką: diabetikai kur kas dažniau kenčia nuo kepenų suriebėjimo dėl antsvorio. Šiam vyrui reikia numesti apie 20 kg. Priešingu atveju jo lauks rimtos bėdos“.

Žmogus, geriantis itin daug alkoholio 

46 metų asmeninė asistentė Gilly Shaw su 8 metų sūnumi Oliveriu gyvena Češyro grafystės Wilmslouvo mieste. Jos ūgis – 155 cm, svoris – 76 kg (KMI – 24, dar telpantis į sveiko svorio ribas nuo 15,5 iki 25). 

Per savaitę išgeriamo alkoholio kiekis: 40 vienetų. 

Kepenų standumo rodiklis: 2,4 – neįtikėtinai geras. 

Gilly komentaras: „Toks rezultatas mane absoliučiai nustebino. Tikrai tikėjausi blogiausio. Tiesą sakant, dariausi šį tyrimą tam, kad jis mane pagaliau pažadintų. Nors kelis kartus per savaitę sportuoju, jaučiu silpnybę alkoholiui. Kas vakarą išgeriu pora taurių vyno, o savaitgalį – daugiau kaip pora butelių vyno per vieną vakarą. Alkoholis sudaro svarią mano gyvenimo dalį. Mėgautis alkoholiniais gėrimais mėgdavo ir mano tėvai – tai tiesiog mano šeimos dalis. Būdama virš 20 ir 30 metų nemaniau, kad alkoholis yra rimtai pavojingas“. 

„Šiuo metu mano svoris yra pats didžiausias, kokį kada nors esu turėjusi. Manau, kad tai man ne į naudą. Nors kepenų standumo rodiklis yra netikėtai žemas, supratau, kad geriu kur kas daugiau, negu man atrodė. Maniau, kad taurė vyno sudaro vieną alkoholio vienetą, bet gydytojas M. Prince`as paaiškino, kad tai priklauso nuo taurės dydžio. Aš geriu iš didelių taurių. Per savaitę išgeriu apie 40 alkoholio vienetų – beveik triskart daugiau už moterims rekomenduojamą 14 alkoholio vienetų normą. Sumažinti tokį kiekį bus tikrai sunku“. 

„Supratau, kad man labai pasisekė, jog mano kepenys yra sveikos. Tikiuosi, kad man pavyks numesti ir šiek tiek svorio“.

Eksperto komentaras: „Gilly rezultatai yra išimtinai geri. Tai netikėta. Tačiau kiekvienos kepenys į alkoholį reaguoja skirtingai – tai gali priklausyti ir nuo genetikos“. 

„Gilly pasisekė, kad jos kepenys nėra pažeistos. Jos kepenų būklė gera, tačiau tai nereiškia, kad niekas nesikeis ir kad jos kepenys laikui bėgant nepradės randėti“.

„Kepenų ląstelės sugeba greitai regeneruotis, nors šis sugebėjimas su amžiumi silpnėja. Tačiau tuo atveju, jei kepenys pažeidžiamos labai smarkiai, pasiekiamas taškas, nuo kurio kepenys nebeatsinaujina. Jeigu Gilly nori išsaugoti savo kepenų sveikatą, jai reikia sumažinti išgeriamo alkoholio kiekį ir bent tris dienas per savaitę ištverti be vyno“. 

„Prie ribos yra ir jos KMI. Nuo 25 jau laikoma, kad žmogus turi antsvorio, o papildomi kilogramai yra dar vienas rizikos faktorius kepenų pažeidimams“.

Žmogus, kuris daug gėrė anksčiau 

33 metų Paulas Wilcoxas su 36 metų žmona Jennifer ir 18 mėnesių sūneliu Eamonnu gyvena Mančesteryje ir vadovauja vaikų stovyklavimo mokyklai „We Are Adventurers“. Jo ūgis – 185 cm, svoris – 107 kg (KMI – 20). 

Per savaitę išgeriamo alkoholio kiekis: 35 vienetai. 

Kepenų standumo rodiklis: 3,1 – netikėtai normalus.

Paulo komentaras: „Tarnavau armijoje, logistikos poskyryje Kipre. Per laisvadienius kariai daug gerdavo. Mes išeidavome 19 val. ir negrįždavome iki pat 6 val. ryto, visą naktį lenkdami bokalą po bokalo“.

„Tačiau grįžęs iš armijos ir sukūręs šeimą, pradėjau labiau rūpintis savo sveikata. Penkis ar šešis kartus per savaitę bėgioju, stengiuosi valgyti mažai riebalų turintį maistą, nors vis dar šiek tiek išgeriu. Dabar stengiuosi gerti mažiau, nes šiuo metu mano žmona laukiasi kūdikio ir visai negeria alkoholio“. 

„Nepaisant to, būgštavau, kad per tas naktis Kipre išgertas kiekis bus pažeidęs mano kepenis. Dabar žinau savo rezultatus, džiaugiuosi, kad pasidariau šį tyrimą“. 

„Nors rezultatai džiuginantys, daktaras M. Prince`as sako, kad tai tik laiko klausimas. Turiu jauną šeimą, ką tik pradėjau naują verslą, todėl būčiau kvailas, jei pradėčiau kelti sau pavojų“. 

Eksperto komentaras: „Paulas sako, jog anksčiau daug gėrė, bet kol kas nėra jokių kepenų pažeidimo ženklų. Tai gali būti nulemta genetikos ir to fakto, kad kepenys gali atsigauti, jeigu joms duodama laiko“. 

„Jis mažina žalą ir reguliariai sportuodamas, kontroliuodamas savo svorį ir sveikai maitindamasis – tai vieni svarbiausių faktorių, palaikant kepenų sveikatą“.

„Tačiau dabartinis jo išgeriamo alkoholio kiekis vis dar viršija vyrams rekomenduojamą savaitės normą – 21 alkoholio vienetą. Jeigu jis ir toliau tiek gers, ateityje gali iškilti reikšmingų problemų“. 

Moteris, lėbaujanti savaitgaliais

30 metų Maxine Riley – netekėjusi rinkodaros vadovė iš Mančesterio. Jos ūgis – 162 cm, svoris – 94,5 kg (KMI – 22). 

Per savaitę išgeriamo alkoholio kiekis: 30 vienetų. 

Kepenų standumo rodiklis: 4,6 – normalus, bet tik kol kas. 

Maxine komentaras: „Paauglystėje ir sulaukusi 20 metų buvau sportiškesnė. Dabar mažai sportuoju, nes esu labai užsiėmusi. Neturiu tam laiko ir nejaučiu motyvacijos“. 

„Darbo dienomis beveik negeriu, bet bijau, kad per daug išgeriu savaitgaliais: galiu ištuštinti porą butelių vyno ir kelis stiklus degtinės su toniku (kartais per dieną susidaro net 15 alkoholio vienetų). Manau, kad to nusipelnau po ilgos darbo savaitės be jokio alkoholio. Tačiau maitinuosi sveikai. Prieš tyrimą man nerimą kėlė tai, kad mano motina serga autoimunine liga, susijusia su kepenimis“.

„Ši liga nepaveldima, bet būgštavau, kad tyrimas aptiks kokių nors problemų. Taigi man smarkiai palengvėjo, sužinojus, kad mano kepenų rezultatai neperžengia saugių normų. Tikėjausi, kad bus blogiau. Dabar kaip tik stengiuosi nepasiduoti išgertuvių silpnybei per savaitgalius“.

Eksperto komentaras: „Maxine yra lėbautoja, bet priežastis, kodėl jos kepenų rezultatai dar nesiekia 7, susijusi su palyginus dar jaunu amžiumi. Kadangi ji geria tik savaitgaliais, jos kepenys turi penkias dienas, kad išsivaduotų nuo riebalų, kurie susikaupia išgertuvių dienomis“. 

„Jeigu per savaitę kelias dienas visai negeriama, alkoholio žala pašalinama be rimtesnio poveikio kepenims. Nepaisant to, jei Maxine toliau savaitgaliais lėbaus, ateityje ji sugadins savo kepenis. Nors jos KMI yra normalus, alkoholis taip pat gali virsti antsvoriu. Kadangi ji nesportuoja, tai gali tapti rimta problema“.

Žmogus, geriantis namų gamybos alkoholį 

53 metų Steve`as Landinas – nevedęs visuomenės tyrimų projektų konsultantas iš Mančesterio. Jo ūgis – 167 cm, svoris – 95 kg (KMI – 19). 

Per savaitę išgeriamo alkoholio kiekis: 35 vienetai. 

Kepenų standumo rodikis: 5,8 – priežastis sunerimti. 

Steve`o komentaras: „Tikėjausi, kad mano rodiklis bus žemesnis. Norėčiau manyti, kad esu pakankamai sveikas – labai rūpinuosi savo mityba, valgau tik namuose gamintus patiekalus iš šviežių produktų. Nors nesportuoju, visuomet buvau lieknas“.

„Tačiau turiu silpnybę – namų gamybos vyną. Man patinka gaminti vyną ir kas vakarą išgeriu maždaug tris ketvirtadalius butelio naminio vyno. Maniau, kad jis yra geresnis, nes jo stiprumas siekia tik 10 laipsnių“.

„Problema ta, kad pasigaminus vyno, norisi jį gerti. Tačiau daktaras M. Prince`as sakė, kad dėl mano amžiaus bet kokiu atveju išauga širdies infarkto rizika, o alkoholis ją dar labiau padidina. Taigi tai gera motyvacija apriboti alkoholio vartojimą“. 

Eksperto komentaras: „Steve`as juda kritinio 7 balų rodiklio link. Nors jo vynas turi palyginus nedaug alkoholio, tai vis tiek yra alkoholinis gėrimas. Jo išgeriamas vyno kiekis reiškia, kad jam gresia ir širdies problemos, nes alkoholis kelia kraujospūdį, didina cholesterolio kiekį ir turi tam tikrą tiesioginį poveikį širdies raumeniui“. 

„Jeigu jis nori toliau mėgautis savo paties gamybos vynu, jam reikia visiškai negerti bent tris dienas per savaitę, kad kepenys turėtų galimybę atsigauti, arba pereiti prie nealkoholinio vyno“.

Moteris, beveik visiškai nevartojanti alkoholio 

57 metų Suzie Cohen iš Mančesterio dirba sekretore, yra ištekėjusi ir turi keturis vaikus. Jos ūgis – 162 cm, svoris – 54 kg (KMI – 20)

Per savaitę išgeriamo alkoholio kiekis: 0 vienetų. 

Kepenų standumo rodiklis: 3,8 – normalus. 

Suzie komentaras: „Niekada nemėgau alkoholio – jeigu išgeriu vieną taurę vyno, man pradeda suktis galva, todėl geriau apskritai negerti. Nevalgau ir pernelyg daug maisto“.

„Specialiai nesportuoju, bet daug vaikštau. Po truputį senstu, todėl nerimauju, jog kažkas organizme gali sutrikti. Štai kodėl norėjau pasidaryti šį tyrimą“.

„Mane padrąsino tai, kad nors buvau vyriausia tyrimo dalyvė, mano kepenų rezultatai yra geri“. 

Eksperto komentaras: „Suzie yra tobuliausia dalyvė. Amžius gali būti laikomas kepenų ligų rizikos faktoriumi, bet dėl sveiko gyvenimo būdo jos kepenų standumo rodiklis yra labai geras – geresnis net už Maxine, kuri yra beveik perpus jaunesnė. Sveikos pagyvenusio žmogaus kepenys lenkia sveikas jauno žmogaus kepenis!“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)