Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja, imunologė Daiva Razmuvienė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė, kad gripo virusas šiemet yra pavojingesnis, dažniau sukeliantis rimtas komplikacijas:

„Kiekvienas gripo sukėlėjas turi specifinius, tik jam būdingus simptomus. Šių metų gripui būdinga aukšta temperatūra, kurią labai sunku numušti, bendras silpnumas, galvos, raumenų bei sąnarių skausmai. Vėliau išryškėja ir viršutinių kvėpavimo takų uždegimo požymiai: gerklės skausmas, sausas kosulys, sloga. Gripo komplikacijos – plaučių uždegimas ir širdies raumens pakenkimas. Praėjusią savaitė Lietuvoje buvo hospitalizuota 250 žmonių.

Šiais metais cirkuliuoja vadinamasis pandeminis A (H1N1) gripo virusas, kuris buvo sukėlęs pandemiją 2009 metais. Tie žmonės, kurie nebuvo pasiskiepiję, neįgijo imuniteto natūraliai gripu persirgę, dabar ir serga. Neabejotina, kad sergančiųjų gripu tik gausės. Beje, užsikrėtus gripu, simptomų galima nepastebėti ir apie tris paras. O užkrėsti gripu pakanka, kad tarp sergančiojo ir sveiko žmogaus būtų tik metras. Jeigu gripo simptomai nėra labai stipriai išreikšti, tai dar nereiškia, kad gripo virusas nesukels komplikacijų. Statistika rodo, kad daugiausia serga asmenys nuo 15 iki 65 metų“, - sakė D. Razmuvienė.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val. iki 9.00 val.


Kaip skelbia ULAC svetainė, gripo epidemija šiandien paskelbta Kretingos ir Varėnos rajonuose. Iš viso gripo epidemiją jau paskelbė penkiolika šalies savivaldybių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad skirtingai nuo peršalimo, gripui būdinga staigi ligos pradžia, aukšta temperatūra, raumenų skausmai.

Kitaip nei peršalimo virusai, gripas gali sukelti komplikacijų, pavojingų gyvybei. Komplikacijos dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie sega lėtinėmis ligomis.

Pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo komplikacijų yra skiepai. Taip pat patariama vengti masinio susibūrimo vietų ir sąlyčio su sergančiais asmenimis, jei įmanoma, atidėti renginius, taip pat dažnai plauti rankas, o susirgus gydytis namuose ir neiti į mokyklą ar darbą.