Daugelis krūties vėžio požymiu laiko krūtyje susiformavusių guzelį, taip pat pakitusį krūties dydį arba formą. Bet Claire Warner pasidalijo nuotrauka, kurioje užfiksuota ant krūties pastebėta duobutė, – taip ji norėjo atkreipti dėmesį ir į kitus galimus šios klastingos ligos požymius.

Kai C. Warner buvo diagnozuotas krūties vėžys, socialiniame tinkle ji paskelbė kairiosios krūties nuotrauką. Nuotraukoje nufotografuota apatinė krūties dalis, ant kurios aiškiai matyti mėlynė, atsiradusi po toje vietoje atliktos biopsijos. Mėlynė yra šalia mažiau pastebimo vėžį nurodančio požymio – duobutės.

C. Warner pasidalijo nuotrauka socialiniame tinkle „Facebook“. Nuotrauką ji papildė užrašu, raginančiu moteris atidžiai apsižiūrėti krūtis ir įsitikinti, kad nėra jokių pakitimų. Paskelbtas įrašas buvo bendrintas daugiau nei 25 tūkst. kartų, bet kadangi į C. Warner paskyrą pradėjo nesustabdomai plūsti komentarai, nuotraukos ji viešai nebeskelbia.

Socialiniame tinkle „Twitter“ C. Warner pasakoja, kad susirūpinti pastebėjus ant krūties duobutę ją paskatino Lisos Royle, kuri „Facebook“ paskelbė nuotrauką su panašia duobute, istorija.

„Būtent šios drąsios moters „Facebook“ paskyroje paskelbta nuotrauka privertė mane susirūpinti. Ji rašė, kad nepavyko užčiuopti jokio guzelio, bet aiškiai matė įdubimą, todėl ragino ir kitas pasitikrinti“, – rašo C. Warner „Twitter“ paskyroje.

Moteriai buvo nustatyta 14 mm skersmens duktalinė karcinoma. Ji yra išgydoma, todėl bus atlikta chirurginė operacija, o tada skirtas chemoterapinis ir radioterapinis gydymas.

Pagal vėžio tyrimų organizacijos „Cancer Research UK“ pateiktą apibrėžtį duktalinė karcinoma in situ (DCIS) – tai diagnozė, kai pastebima tam tikrų krūties liaukų ląstelių pakitimų ir nustatoma, kad iš jų vystosi vėžinės ląstelės.

JK sveikatos apsaugos tarnybos duomenimis, net 90 proc. krūtyse užčiuopiamų guzelių nėra vėžinės prigimties, bet visgi rekomenduojama pasirūpinti, kad juos ištirtų gydytojas.

Kiti galimi krūties vėžio požymiai – tai užčiuopiamas guzelis arba krūties audinio sukietėjimas, vienos arba abiejų krūtų dydžio arba formos pakitimas, išskyros iš spenelio, pažastyje atsiradęs guzas arba patinimas, įdubusi krūties oda, išbėrimas spenelio arba aplinkinėje srityje, spenelio išvaizdos pakitimas, pavyzdžiui, įdubimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)