„Public Health England“ institucija patvirtino, kad per visus 2015-uosius metus užfiksuoti 17,586 skarlatinos atvejai, tai didžiausias skaičius nuo 1967-ųjų. Palyginimui pateikta, kad 2005 metais užregistruoti tik 1,678 susirgimai.

Šalies medikai negali tiksliai pasakyti, kodėl skarlatina staiga vėl sugrįžo. Tačiau Amerikos mokslininkai, kur susirgimų irgi padaugėjo, tai sieja su itin agresyvios atmainos bakterija, kuri yra ypač atspari gydymui.

„St Michael’s“ pradinėje mokykloje Bowthorpe, Norwich’e, praeitą mėnesį skarlatina susirgo 12 vaikų.

Mokyklos direktorė Helen Newell teigė, kad tėvai yra sunerimę dėl šio protrūkio, mokyklos vadovybė, mokytojai taip pat yra budrūs. Jei vaikai atrodo ir jaučiasi nekaip, pamatuoja jų temperatūrą, būtinai jais pasirūpina.

Kitos mokyklos taip pat įspėja tėvus ir mokinius būti budrius.

Dažniausiai skarlatina susergama kovo ir balandžio mėnesiais, labiausiai paveikia 2-8 metų vaikus.

Ligos simptomai – gerklės skausmas, karščiavimas, išbėrimas, „skarlatinos trikampis” (išbertame veide pabalusi nosies ir smakro oda), kaklo limfmazgių skausmas, bendras silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, ryškiai raudonas liežuvis.

Tinkamai negydoma skarlatina gali išsivysti į plaučių uždegimą.

Kadangi skarlatina yra užkrečiama liga, sergantys vaikai ir suaugę yra raginami likti namuose mažiausiai 24 valandoms po to, kai pradėjo gydytis antibiotikais.