Tyrimo išvadose teigiama, kad vegetarai pasižymi prastesne sveikata, nors vartoja mažiau alkoholinių gėrimų, mažiau rūko ir yra fiziškai aktyvesni nei mėsą valgantys žmonės.

Austrijoje veikiančio Graso medicinos universiteto mokslininkai nustatė, kad besilaikantiems vegetariškos dietos ir vartojantiems mažau sočiųjų riebalų ir cholesterolio bei daug valgantiems vaisių, daržovių ir visadalių grūdų produktų yra didesnė vėžio, alergijų ir psichologinių problemų, kaip depresija ir nerimas, rizika.

Šiam tyrimui buvo naudojami Austrijoje atliktos apklausos „Austrian Health Interview Survey“ metu surinkti duomenys. Apklausos metu žmonių buvo klausiama apie jų mitybos įprotyčius bei gyvenseną siekiant palyginti vegetarus ir valgančius mėsą.

1320 žmonių buvo sugrupuoti pagal amžių, lytį ir socialinį-ekonominį statusą į keturias grupes: 330 vegetarų, 330 žmonių, kurie valgė mėsą, tačiau valgė ir daug vaisių bei daržovių, 300 normaliai besimaitinančių žmonių, kure valgė mažiau mėsos, o 330 žmonių, kurie vartojo daug mėsos.

Mokslininkai nustatė, kad nors vegetarai vartojo mažiau alkoholio ir jų kūno masės indeksai buvo mažesni, jų fizinė ir psichologinė būklė buvo prastesnė.

Mažiau mėsos valgantys žmonės taip pat prasčiau rūpinosi savo sveikata: retai prevenciškai lankėsi pas gydytojus ir nesiskiepijo, teigė tyrimo autoriai.

„Mūsų tyrimas parodė, kad suaugusieji Austrijoje, kurie maitinasi vegetariškai, yra prastesnės sveikatos (kalbant apie vėžį, alergijas bei psichologines problemas), jų gyvenimo kokybė yra prastesnė ir jiems reikia daugiau medicininės priežiūros“, – sakoma tyrimo išvadose.

Tyrimo autoriai gina savo tyrimo rezultatus ir atmeta kaltinimus, jog šis tyrimas tėra mėsos pramonės reklama.

Tyrimo koordinatorė ir epidemilogė Nathalie Burkert laikraščiui „The Austrian Times“ sakė: „Mes jau atsiribojome nuo tokio teiginiu, kurį laikome neteisingu mūsų duomenų interpretavimu. Mes nustatėme, kad tarp vegetarų yra daugiau kenčiančių nuo tokių ligų, kaip astma, vėžys ir psichologinės ligos, negu tarp valgančių mėsą. Tačiau mes negalime pasakyti, kas yra priežastis, o kas – pasekmė. Tam atsakyti būtini papildomi tyrimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)