Tyrimai rodo, kad kontraceptines tabletes vartojančios moterys mažiau konkuruoja tarpusavyje. Tai reiškia, kad jos mažiau stengiasi išsaugoti savo partnerį, rašo dailymail.co.uk.

Anot mokslininkų, moterys turėtų žinoti, kad kontraceptinės piliulės turi ne tik fizinį, bet ir psichologinį šalutinį poveikį. Kiti ekspertai ragina moteris nepamiršti savo žavesio resursų.

Olandijos Groningeno universiteto mokslininkų komanda tyrė grupę jaunų moterų, kuomet jos vartojo kontraceptines piliules, ir kai jų nebegėrė.

Abiem atvejais savanorės, kurioms buvo nuo 20 iki 31 metų, turėjo užpildyti anketas, skirtas vidinei seksualinei konkurencijai įvertinti, ir atsakyti, kaip regi kitas moteris: kaip bičiules ar priešininkes.

Mokslininkai nustatė, kad kontraceptines piliules vartojančios moterys, turinčios širdies draugą, mažiau konkuruoja tarpusavyje. Tai reiškia, kad jos mažiau stengiasi dėl savo partnerio, jei kita moteris apsuka jam galvą. Jie mano, kad taip yra dėl to, kad milijonų moterų vartojami oraliniai kontraceptikai slopina testosteroną – hormoną, kuris kursto abiejų lyčių kovingumą.

Tyrėjų nuomone, vienišų moterų atveju troškimas sutikti partnerį gali būti stipresnis už hormoninį piliulių poveikį.

Vaisingumo ekspertas, daktaras Allanas Pacey iš Šefildo universiteto teigė, jog intriguojanti studija skatina toliau tyrinėti šį reiškinį. Tačiau jis pridūrė: „Nemanau, kad pakanka įrodymų, jog gydytojams reikėtų perspėti pacientes dėl tokio poveikio“.

Rašydama žurnale „Evolution and Human Behavior“, tyrėja Kelly Cobey teigė: „Jei hormoninių kontraceptikų vartojimas mažina natūralų polinkį konkuruoti dėl partnerio, tai gali reikšti, kad šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje plačiai vartojami hormoniniai kontraceptikai, daug moterų turi susilpnėjusius gebėjimus patraukti naujo partnerio dėmesį ar išsaugoti esamą partnerį“.

„Remiantis mūsų tyrimo rezultatais, galima teigti, kad hormonines kontraceptines piliules vartojančios moterys patiria tam tikrų nuostolių, nes jos pasyviau ieško naujo partnerio, kuris galėtų suteikti papildomos naudos“.

„Moterys, kurios vartoja hormoninius kontraceptikus, gali apsigyventi ir sukurti šeimą su partneriu, nors nevartodamos kontraceptikų to nedarytų“.

Tačiau kiti ekspertai abejojo tokia mokslininkės tyrimo rezultatų interpretacija ir pažymėjo, jog kai kurios kovingos moterys mėgsta vartoti kontraceptikus, nes jie išvaduoja nuo priešmenstruacinės įtampos ir kitų problemų, kurios gali joms trukdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)