Regis, neverta kopijuoti amerikiečių įpročiu vartoti vitaminus, rašo DELFI.ee. Pastaruoju metu JAV daugėja sveikatos apsaugos specialistų, kurie kritikuoja vitaminus ir papildus. Apie tai rašoma spaudoje, kalbama per televiziją.

Knygos „Išsivaduokime iš ligų“ („The End of Illness“) autorius Davidas Agusas teigia, jog piktnaudžiavimas vitaminais – viena iš pagrindinių Amerikos bėdų. Jis remiasi 50-ies tyrimų apžvalga. „Nė vienas iš jų neįrodo, kad vitaminai padeda kovojant su širdies ar onkologinėmis ligomis“, – įsitikinęs gydytojas.

Ne tik D. Agusas taip mano. Kiti medikai sako, kad vitaminų pirkimas – pinigų išmetimas į lauką. Kai kuriais atvejais tai galima suprasti pažodžiui – juk organizmas pašalina vitaminų perteklių su šlapimu.

Tačiau žmonės ir toliau leidžia pinigus brangiausiems vitaminų kompleksams, taip palaikydami visą pramonę. Pavyzdžiui, amerikiečiai per metus išleidžia apie 28 mlrd. dolerių (74,2 mlrd. Lt) vitaminams ir žolelių papildams.

Na o dietologė iš JAV dietologijos ir mitybos akademijos Dee Sandquist mano, kad kai kurių vitaminų perteklius gali pakenkti sveikatai. Ji išskyrė tris populiarius vitaminus, kurie gali pakenkti, jei vartosime jų be saiko.

Vitaminas E

Vitaminas E labai svarbus tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui ląstelių ryšiams. Tačiau jo geriau gauti su maisto produktais. Jo yra kviečių želmenyse, saulėgrąžų sėklose, brokoliuose, riešutuose. Kaip ir daugelis kitų vitaminų, vitaminas E, esant jo pertekliui, netenka savo pagrindinių ypatybių.

Vitaminas A

Vitaminas A reikalingas kaulams ir imuninei sistemai. Tačiau sveikiems žmonėms retai trūksta vitamino A, nes jis kaupiasi organizme. Tačiau didelės vitamino A sankaupos kenksmingos, dėl jų gali sutrikti kepenų veikla, centrinė nervų sistema, o nėščiosioms vaisius gali išsivystyti su defektais.

Beta karotinas (viena iš vitamino A formų) naudingas tik tada, kai gaunamas su maistu (jo yra morkose). Tokiu atveju jis netgi saugo nuo vėžio. Tačiau beta karotino tablečių poveikis priešingas, tai patvirtina tyrimai.

Vitaminas C

Šis oranžinis vitaminas (taip vadinamas todėl, kad daug jo yra apelsinuose ir mandarinuose) irgi palaiko imuninę sistemą. Bet tik natūralus jis stiprina imunitetą ir kovoja su peršalimu. Nėra įrodymų, kad vitamino C tabletės padeda pasveikti nuo peršalimo ligų.

Tačiau tiesa ir tai, kad vitamino C perteklius mažiausiai kenksmingas. Priešingai nei vitaminas A, jis tirpsta vandenyje, tai reiškia, kad jo perteklius pasišalina iš organizmo su šlapimu. BET mokslininkai įspėja – vitamino C perteklius gali sukelti diarėją, skrandžio spazmus, pykinimą ir netgi inkstų akmenis. Daugiau nei 500 miligramų vitamino C per dieną gali sutrikdyti sveikatą.

Pagrindinės rekomendacijos

Tad kaip vartoti vitaminus, kad nepakenktume sveikatai?

-Paisyti vitaminų vartojimo normų.

-Nedėti daug vilčių į papildus ir tabletes. Didžiąją vitaminų dalį turime gauti su maistu. Vitaminų papildai – tik priedas prie mitybos.

-Atsiminkite, kad didelė tikimybė perdozuoti vitaminų. Kita vertus, jei kiek padauginote, nepanikuokite – rekomenduojamos dozės dažniausiai kiek mažesnės nei iš tiesų turi būti.

-Jei geriate vitaminus ar vaistus (pavyzdžiui, nuo peršalimo), stebėkite, ar nėra šalutinių poveikių.

Galvos skausmas, diarėja, sutrikęs virškinimas – šalutiniai poveikiai, praneškite apie juos gydytojui.

-jei vitaminų gaunate tik su maistu, perdozavimas negresia. Tad geriau gaukite vitaminų būtent tokiu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)