Taip, jūs teisūs – tai tekstas apie varpikaulį. Jį turi dauguma žinduolių ir primatų visame pasaulyje, skiriasi tik ilgis. Būtent dėl šios priežasties mokslininkai jį yra ne kartą įvardiję kaip mįslingiausią kaulų sistemos egzempliorių.

Gyvūnų karalystėje varpikaulio ilgis itin individualus dalykas. Ekspertai neseniai išsikėlė sau itin ambicingą tikslą išsiaiškinti visas šio išskirtinio kaulo evoliucijos paslaptis, o tam pasitelkti žinduolių ir primatų iš viso pasaulio tyrinėjimai.

Mokslininkai nustatė, kad žinduolių varpikaulis susiformavo prieš 95 mln. metų, jį turėjo ir pirmieji prieš maždaug 50 mln. metų pasirodę primatai. Tada ir prasidėjo šio kaulo istorija – didesni gyvūnai turėjo ilgesnį, o smulkesni – trumpesnį. Įdomu tai, kad jo ilgis nuo gyvūnų dydžio priklauso toli gražu ne visada. Pavyzdžiui, vos 10 kilogramų sveriantis makakos patinas turi sąlyginai itin ilgą varpikaulį – net 5 centimetrų.

Londono universiteto koledžo akademikai Kitas Opie ir Matilda Brundle atliko įdomų tyrimą, kurio metu nustatė įdomų dalyką: anot jų, ilgesnį varpikaulį turi patinai, kuriems būdingas vadinamas „ilgiau trunkantis įsiskverbimas“. Kitaip tariant, tai reiškia, kad jų lytinis aktas trunka ilgiau nei tris minutes ir padeda užtikrinti, kad patelė tikrai bus apvaisinta. Varpikaulio funkcija labai paprasta – žinduoliams, kuriems būdingas „ilgiau trunkantis įsiskverbimas“, šis kaulas suteikia savotišką atramą.

Kalbant apie šimpanzes, jų patinų varpikaulis ilgiu prilygsta žmogaus nagui. Kaulo smulkumas tiesiogiai susijęs su itin trumpu lytiniu aktu – įsiskverbimas trunka vos 7 sekundes. Šimpanzių bendruomenėse patelės poruojasi su visais patinais – panašu, kad ši strategija tarnauja kaip savotiška garantija, kad jų atžalų nepražudys vyresni patinai. „Tokiu atveju nė vienas patinas negali būti tikras, kad mažylis ne jo“, – paaiškina mokslininkai.

Gali būti, kad vyrai varpikaulio neteko dominuojančia reprodukcine strategija tapus monogamijai, tai įvyko maždaug prieš 1,9 mlrd. metų, teigia mokslininkai. Kalbant apie monogaminius santykius, nebereikia daug laiko ir pastangų skirtų bandant įsiskverbti, nes išrinktoji strimgalviais nepuls pas kitus geismo apakintus kavalierius. Bent jau tokia teorija.

Manome, kad vyrai varpikaulio neteko drastiškai pasikeitus poravimosi ritualams. Tai ir buvo paskutinė vinis į nykstančio kaulo karstą“, – konstatuoja K. Opie.

„Sumažėjus konkurencijos rizikai, varpikaulio poreikis ėmė nykti. Štai ir viskas“, – pareiškė akademikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)