Nustatyta, kad per dieną britai suvartoja 600 kalorijų mažiau nei prieš 30 metų, bet sveria 30 svarų (apie 14 kilogramų) daugiau, praneša dailymail.co.uk.

Nors užkandžius, saldumynus ir išsineštinį maistą pakeitė sveikesnis maistas, panašu, kad pagrindinė nutukimo priežastis – sumažėjęs fizinis aktyvumas. Vis dėlto penkerius metus tyrimą vykdę Fiskalinių tyrimų instituto mokslininkai teigia, jog svorio augimo negalima paaiškinti vien tik tingių britų polinkiu į sėslų gyvenimo būdą.

Nustatyta, kad su amžiumi britams tampa vis sunkiau nepriaugti svorio. Tai rodo, kad suaugusieji tampa jautresni kai kurių dabartiniuose maisto produktuose esančių angliavandenių ir riebalų poveikiui.

Visa tyrimo ataskaita bus publikuota kiek vėliau šią vasarą, tačiau dabar atskleistos detalės rodo, jog vidutinis suaugęs britas suvartojamų kalorijų kiekį sumažino maždaug 600 kalorijų per dieną.

Dienos kalorijų normos sumažinimas 20 procentų atitinka mėsainį ir traškučius iš greito maisto restorano arba tris bokalus alaus „Guinness“.

Suvartojamų kalorijų kiekis sumažėjo tik dėl namuose valgomo kokybiškesnio maisto, nes už namų ribų suvartojamų kalorijų kiekis per tą patį laikotarpį išaugo 15 procentų.

Nustatyta, kad šiandien britai pusryčiams vietoj kepto maisto renkasi košę ar dribsnius, vartoja liesesnį pieną ir valgo daugiau žuvies bei mažiau raudonos mėsos. Taip pat jie išgeria mažiau alkoholio.

Vis dėlto ne namuose jie vartoja daugiau kalorijų turintį maistą bei gėrimus nuo mėsainių iki priešpiečių sumuštinių. Prie to reikia pridurti ir faktą, jog šiandien suaugę žmonės beveik visą dieną darbe prasėdi prie stalo, o grįžę namo vakarą leidžia sėdėdami prie ekrano.

Taip vidutinis suaugęs žmogus per metus priauga apie 0,25 kilogramo, tvirtina ataskaitos autorė profesorė Rachel Griffiths iš Fiskalinių tyrimų instituto.

Tai reiškia, kad trečią dešimtį skaičiuojantis vyras šiandien sveria maždaug septyniais kilogramais daugiau, nei to paties amžiaus vyras svėrė prieš tris dešimtmečius. Kai kurie šeštą dešimtį skaičiuojantys britai sveria net 14 kilogramų daugiau nei jų bendraamžiai svėrė prieš trisdešimt metų.

Profesorė R. Griffiths žurnalui „The Grocer“ sakė: „Tiek sumažinus suvartojamų kalorijų kiekį galima buvo tikėtis per tą laikotarpį kasmet netekti po kilogramą“.

Šį skaičių neatitikimą, ekspertės manymu, galima būtų paaiškinti sąsaja tarp nutukimo augimo ir padidėjusio cukraus kiekio kai kuriuose produktuose.

„Mes aiškinamės, kodėl kai kurios amžiaus grupės ir kai kurie žmonės labiau linkę priaugti svorio“, - reziumavo R. Griffiths.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)