Rėmuo – pagrindinis gastroezofaginio refliukso simptomas. Tai gana paplitęs negalavimas, kurį suvaldyti galima ne tik medikamentais, bet ir daugiau dėmesio skiriant savo mitybai bei gyvenimo būdui.

Šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė sako, kad gastroezofaginis refliuksas (GERL) – tai rūgštaus skrandžio turinio patekimas į stemplę. Sukilęs skrandžio turinys dirgina stemplės gleivinę ir sukelia įvairius nemalonius simptomus.

„Turbūt kiekvienas, kuriam yra tekę susidurti su rėmeniu, vienu iš refliukso simptomų, pasakytų, kad tai - itin nemalonus deginimo, veržimo jausmas už krūtinkaulio, skausmas po duobute, nemalonus skonis burnoje, seilėtekis ar net ryklės perštėjimas, kadangi rūgštus skrandžio turinys kildamas į viršų dirgina stemplę, ryklę, gerklas ar kvėpavimo takus”, – pranešime spaudai vaizdžiai simptomus vardija šeimos gydytoja.

Dažnai manoma, kad GERL negalavimas nėra labai rimtas. Tačiau medikė perspėja, kad žmonės neužsiimtų savigyda, nes šis susirgimas labai apgaulingas. Rėmuo dažnai neapsiriboja vien stemplės pažeidimu, jis gali pakenkti dantų emaliui, sukelti ryklės uždegimą, pakenkti balso stygoms. Sukelti simptomai neigiamai veikia paciento gyvenimo kokybę, sutrikdo miegą, mažina darbingumą.

„Kartais rėmuo gali provokuoti krūtinės skausmą, todėl dažnai atrodo, kad tai – širdies liga. Nepaisydami pavojaus, dauguma pacientų gydosi patys ar pasitardami su vaistininku. O taip galima labiau pakenkti sveikatai”, – sako Natalija Vaicekauskienė. Anot jos, negydomas GERL gali sukelti rimtas komplikacijas: stemplės opas, striktūrų formavimą, Bareto stemplę, stemplės naviką.

Naujausių tyrimų duomenimis, GERL atsiradimui įtakos turi gyvenimo būdas, nutukimas, mityba, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimas. „Galima sakyti, kad beveik pagrindinis rėmens ir GERL sukėlėjas yra pasirinktas gyvenimo būdas, kai valgoma bet kas ir bet kada, nesilaikoma dienos režimo, nuolat patiriamas stresas. Rėmens galima išvengti tinkamai maitinantis bei daugiau rūpinantis savimi”, – sako šeimos gydytoja.

Gastroezofaginio refliukso liga diagnozuojama, kai atpylimai rūgščiu skrandžio turiniu bei rėmuo kartojasi pakankamai dažnai – ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę – ir trikdo žmogaus kasdieninę veiklą, nepaisant, yra ar nėra makroskopinių stemplės pokyčių.

Gana dažnai ligos diagnostikai simptomų pakanka, tačiau, esant reikalui, gali būti atliekami endoskopiniai stemplės, skrandžio tyrimai. Taip pat ši liga diagnozuojama, jei stemplės gleivinėje randama pakitimų. Tokiu atveju gali būti atliekamas histologinės medžiagos paėmimas – biopsija. GERL taip pat diagnozuojamas tiriant ir nustatant stemplės rūgštingumą arba atliekant kontrastinį stemplės ir skrandžio rentgenologinį tyrimą.

Šeimos gydytojos patarimai, padėsiantys išvengti rėmens:

valgyti nedideliais kiekiais;

vengti aštrių maisto produktų, kavos, šokolado, gazuotų gėrimų, miltinių riebių produktų;

palaikyti normalų kūno masės indeksą;

vengti streso;

be reikalo nevartoti vaistų nuo uždegimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)