Jis nustatė, kad toms pelėms, kurių racione buvo daug cukraus ir riebalų, dažniau išsivystydavo kepenų augliai, rašo dailymail.co.uk.

Maža to, vakarietišku maistu šertos pelės nereaguodavo į gydymą antibiotikais, kuriais buvo gydomos pažeistos kepenys.

Mokslininkai mano, kad vakarietiškas maistas didina uždegimą keliančių žarnyno bakterijų kiekį ir naikina tas padermes, kurios slopina uždegiminius procesus, turinčius neigiamą poveikį kepenims.

Pagrindinė tyrimo autorė, daktarė Yu – Jui Yvonne Wan iš Kalifornijos universiteto medicinos centro „Davis Health“ sakė: „Žarnynas ir kepenų sveikata yra susiję. Kadangi kepenys 70 proc. kraujo gauna iš žarnyno, svarbu suprasti, kaip žarnynas prisideda prie kepenų ligų vystymosi“.

Kaip buvo atliekamas tyrimas

Kalifornijos universiteto medicinos centro „Davis Health“ mokslininkai tyrinėjo peles, kurios neturėjo farnezoidų X receptoriaus (FXR).

FXR dalyvauja sintetinant, išskiriant ir pernešant tulžies rūgštį.

Kepenų ciroze ar kepenų vėžiu sergančių pacientų organizme FXR kiekis dažnai būna sumažėjęs.
FXR neturinčias peles ir sveikas jų giminaites mokslininkai 10 mėnesių šėrė daug cukraus ir daug riebalų turinčiu maistu. Jis buvo pasirinktas dėl to, kad būtent tokie produktai yra būdingi vakariečių mitybai.

Svarbiausi rezultatai

Rezultatai parodė, kad kepenų augliai išsivystė tik toms FXR neturinčioms pelėms, kurios buvo šeriamos vakarietišku maistu.

Kai mokslininkai pabandė gydyti kepenų vėžį antibiotikais, pelės į gydymą nereagavo.

Joms taip pat buvo būdinga didesnė uždegimus sukeliančių genų ekspresija.

Mokslininkai mano, kad vakarietiška mityba didina uždegimus skatinančių žarnyno bakterijų kiekius ir naikina tas bakterijų rūšis, kurios slopina uždegimus. Visa tai daro neigiamą poveikį kepenims.
„Žarnynas ir kepenų sveikata yra susiję. Akivaizdu, kad mikrobų disbalansas ir išsiderinusi tulžies rūgšties sintezė yra neatskiriami reiškiniai ir per žarnyno – kepenų ašį jie kartu prisideda prie kepenų uždegimo“, - sakė Yu – Jui Yvonne Wan.

„Kadangi 70 proc. kraujo kepenis pasiekia iš žarnyno, svarbu suprasti, kaip žarnynas prisideda prie kepenų ligų vystymosi“, - pridūrė ji.

Šio tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „The American Journal of Pathology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)