Itin didelis dėmesys kreipiamas dietai, prieskoniams, kvėpavimo pratimams, masažams, nes šie reguliuoja gleivių kiekį organizme, gerina cirkuliaciją, aktyvina imunitetą.

Aromaterapija taip pat turi puikias priemones, skatinančias organizmo atsparumą, gerinančias jo prisitaikymą prie gamtoje vykstančių pokyčių, padedančias kovoti su patogenais. Tai lakiosios, kvapniosios augalų substancijos – eteriniai aliejai.

Natūralūs eteriniai aliejai, gauti išdistiliavus augalinę žaliavą, pasižymi stulbinamu kompleksiškumu, t.y. nepaprasta sudedamųjų medžiagų įvairove, kokią gali teikti tik gamta. Jie puikiai tinka šiuolaikiniam žmogui – nuolat kintantis augalo aromatinių veikliųjų junginių kompleksas neleidžia atsirasti atspariems mikroorganizmams, yra patogus naudoti ir pakankamai saugus, lyginant su medikamentų keliama rizika, todėl itin gerai tinka savigydai.

Aromaterapijos mokslo kūrėjai siūlo laisvą, sveiku protu paremtą požiūrį į eterinių aliejų naudojimą, užuot kūrę kažkokias komplikuotas schemas ir mėginę eterinių aliejų naudojimą priartinti prie įprastų vaistų ar netgi siūlę juos keisti eteriniais aliejais.

Kadangi eteriniai aliejai yra lipofilinės (riebaluose tirpios), lakios, skystos medžiagos, tai logiška, kad ir jų vartojimo būdai priklauso nuo šių savybių. Veiksmingam naudojimui tereikia įlašinti eterinį aliejų į augalinį bazinį aliejų ir tuo mišiniu patepti tas kūno vietas, arba ties tais organais, kuriuos norime gydyti, ar tuos raumenis, kuriuos norime atpalaiduoti, ar sumažinti jų skausmą.

Aromaterapijoje svarbu išmokti, kad yra daugybė įvairių būdų patogiai ir maloniai naudoti eterinius aliejus. Keletą pačių paprasčiausių ir netgi ganėtinai malonių naudojimo būdų čia ir aptarsime.

Eterinių aliejų uodimas: inhaliacijos ir atsikosėjimą lengvinantis poveikis

Vienas veiksmingiausių, maloniausių ir lengvai prieinamų būdų naudoti eterinius aliejus – juos uostyti, t.y. daryti inhaliacijas arba tiesiog kvepinti aplinką.

Remiantis tyrimais nustatyta, kad atsikosėjimą pagerina mirtų, spindulinių eukaliptų, šliaužiančiųjų izopų, muskatų, citrinų, tikrųjų ir imbierinių citrinžolių eteriniai aliejai. Aromaterapijos vartotojų patirtis liudija, kad gleives skystinantį poveikį turi pankolių, čiobrelių, eukaliptų ir ypač rozmarinų, verbenono chemotipo eteriniai aliejai.

Eteriniai aliejai efektyviausiai veikia esant sausam ir nervinio pobūdžio kosuliui. Paminėtini kiparisų, levandinų, peletrūnų eteriniai aliejai. Juos inhaliuojant mažoms dozėms galima gana greitai nuraminti varginantį kosulį.

Inhaliacijoms reikia naudoti itin mažą eterinio aliejaus kiekį, kuris įkvepiamam orui suteiktų malonų silpną kvapą.

Įtrynimai: raminamasis ir spazmus atpalaiduojantis poveikis

Baiminantis peršalimo ar prasidėjus simptomams įtrynimai grynų eterinių aliejų mišiniu ar juos praskiedus baziniame augaliniame aliejuje (ypač šis būdas tinka vaikams) – gali būti veiksminga ir maloni priemonė stabdanti virusų ir bakterijų dauginimąsi, stiprinanti kūno atsaką ir gebėjimą priešintis infekcijoms ir tuo pačiu palengvinant nemalonius peršalimo simptomus, raumenų ar sąnarių maudimą, galvos skausmą, dirglumą.

Aromaterapija
Įtrynimams itin tinka levandų, ramunėlių, kamparinių cinamonų, mairūnų, gelsvųjų sėklučių, kvapiųjų cinamosmų, rozalinų, kvapiųjų ravensarų eteriniai aliejai.

Žymus prancūzų gydytojas aromaterapeutas D. Pénoëlis ypač išskiria rozalinų (viržinių mirtenių) ir fragonijų eterinius aliejus. Jis rašo, jog šie aliejai pasižymi ypatingai švelniu ir maloniu kvapu. Dėl savo sudėties jie puikiai tinka viso kūno masažui, maloniai atpalaiduoja įtampą ir padeda giliai užmigti. Dr. Pénoëlis, remdamasis savo ir kolegų tyrimais, rekomenduoja rozalinų, fragonijų eterinius aliejus maišyti su čiobrelių, linalolio chemotipo, eteriniu aliejumi, nurodydamas jog šie aliejai sudaro itin stiprią sinergiją. Vaikams eterinių aliejų kiekis neturėtų viršyti 3% baziniame aliejuje.

Ši sinergija arba ir vienas viržinių mirtenių eterinis aliejus yra nuostabi priemonė užburkus viršutiniams kvėpavimo takams ir prasidėjus peršalimo infekcijoms. Jis ypač tinka vaikams. Ir ypatingai tiems, kurie linkę nuolatos „susigriebti“ infekcijas. Dr. Pénoëlis rekomenduoja tris periodus po tris savaites kas kartą darant vienos savaitės pertrauką kiekvieną vakarą keliais lašais rozalinų eterinio aliejaus švelniai pamasažuoti arba patepti vaiko nugarą, krūtinę ir kaklą. Šis aliejus yra švelni atsikosėjimą lengvinanti priemonė, pasižyminti pakankamai stipriu antiinfekciniu poveikiu.

Aromatinės vonios: prakaitavimą skatinanti priemonė

Kartais persišaldžius veiksminga priemonė būna tiesiog puodelis karštos žolelių arbatos su medumi ir karšta vonia su eteriniais aliejais. Geriausiai prakaitavimą skatina kvapiųjų citrinžolių, greipfrutų, kadagių uogų, kvapiųjų bruknuolių eteriniai aliejai. Šie eteriniai aliejai apsunkina virusų ir bakterijų dauginimąsi, gali palengvinti sąnarių skausmą ir kitus nemalonius peršalimo simptomus.
Į vonią lašinant eterinius aliejus, prieš tai juos reikėtų sumaišyti su šlakeliu pieno, šaukšteliu druskos ar specialiu eterinių aliejų dispersantu, nes eteriniai aliejai vandenyje netirpsta.

Skalavimas: burnos higienos priemonės

Skalaujant burną šiltu vandeniu su 1 – 2 lašais eterinio aliejaus palaikoma jos higiena, o skaudant gerklei eteriniai aliejai dar ir sumažina skausmą bei sutrukdo daugintis mikroorganizmams. Gerklės skausmui malšinti gali būti naudojami manukų, kunzėjų, šaltmėčių, laurų, mirtenių, levandinių šalavijų, čiobrelių eteriniai aliejai.

Ypač reikėtų turėti omenyje manukų ir kunzėjų eterinius aliejus. Tai mirtenės, kurios yra puikūs antiseptikai ir imuniteto skatintojai. Su manukų eteriniu aliejumi skalaujant gerklę (5 lašai pusei stiklinės šilto vandens), šį skalavimo mišinį patariama nuryti. Tai itin patogu vaikams. Kai kurios mamos šį skalavimo mišinį dar „papuošia“ keliais lašais šaltalankių aliejaus. Gražu ir skanu.

Aplinkos kvepinimas natūraliais kokybiškais eteriniais aliejais: puiki pagalba tamsiuoju metų laiku

Eteriniais aliejais galima tiesiog kasdien pakvėpinti aplinką. Malonus dervinių čiobrelių, pajūrinių pušų ar balzaminių kėnių eterinio aliejaus dvelksmas ne tik puikiai nuteikia, bet gali sustiprinti organizmą, išvalyti orą nuo patogeninių mikroorganizmų. Aplinkos oro ir nuotaikos praskaidrinimui taip pat puikiai tinka šviesūs, saulėti citrusų ir kvapnūs, šilti prieskonių eteriniai aliejai.

Ką rekomenduoja aromaterapijos ekspertai?

Galime pasiūlyti keletą išmėgintų receptų nuo peršalimo.

Pirmas patarimas: Kai tik pajutote, kad peršalote, o gal pasigavote gripo virusą, prieš eidami miegoti įtrinkite į padus po 3 lašus grynų eterinių aliejų mišinio: lygiomis dalimis sumaišykite pražangialapių mirtenių (arbatmedžio), spindulinių eukaliptų, mirtų ir čiobrelių (linalolio cht.) eterinių aliejų. Šį įtrynimą pakartokite 3 kartus – vakare prieš eidami miegoti, atsikėlę iš ryto ir sekančios dienos vakare.

Jeigu vystosi gripo simptomai, tuomet reikia kreiptis į gydytoją, kuris išrašys vaistus arba leis ir toliau gydytis eteriniais aliejais. Kiekvienas žmogus skirtingai serga gripu, vieni labai sunkiai, kiti - visai lengvai, priklausomai nuo imuninės sistemos ir nuo bendros sveikatos būklės.

Antras patarimas: sunkiai prakvėpuojant, užburkus nosies gleivinei siūlome pasigaminti eterinių aliejų mišinį lygiomis dalimis iš varpinių levandų, kvapiųjų mairūnų ir pipirmėčių eterinių aliejų. Šio mišinio galite užlašinti ant pagalvės, ant rūbų ar servetėlės ir juo kvėpuoti, ar pasigaminti inhaliatorių.

Trečias patarimas: aromaterapija gali būti sėkmingai įdarbinta esant sausam kosuliui.
Siūlome pasigaminti eterinių aliejų mišinį lygiomis dalimis iš vaistinių kiečių (peletrūnų), kiparisų, levandinų ir kvapiųjų bosvelijų eterinių aliejų.

Įlašinkite kiekvieno eterinio aliejaus po 4 lašus į 20 ml nerafinuoto augalinio aliejaus (sezamų, migdolų, lazdynų riešutų) ir tuo mišiniu patepkite krūtinę ir kaklą. Kartokite tai kas 4 valandas.

Greta įtrynimų nepamirškite ir veiksmingųjų inhaliacijų. Inhaliacijoms įlašinkite po 1 - 2 lašus spindulinių eukaliptų ir kvapiųjų ravensarų eterinių aliejų į šiltą vandenį, užsidenkite rankšluosčiu ir pakvėpuokite giliai pro burną, kol vanduo nustos garuoti.

Vaikams inhaliacijoms įlašinkite po 1 lašą slėninių eukaliptų, kilniųjų didramunių ir kvapiųjų ravensarų eterinių aliejų į šiltą vandenį.

Inhaliacijos trukmė apie 4 min. Pakartokite inhaliacijas 4 kartus per dieną.

Perspėjimas: nepalikite prie karšto vandens indo vienų vaikų. Su vaikais geriausia kvėpuoti eterinius aliejus kartu ir naudoti nekarštą vandenį (apie 60 C).

Eteriniai aliejai yra galingas įrankis, galintis padėti organizmui keistis kartu su metų laikais, užbėgti už akių peršalimo ligoms ir padėti puikiai praleisti žiemą sveikiems.

Mažiau yra daugiau

Svarbu prisiminti taisyklę, jog saugantis peršalimo ar norint palengvinti jau esamas kvėpavimo takų problemas reikia naudoti itin mažus eterinių aliejų kiekius. Dideli kiekiai, priešingai nei maži – erzina gleivinę ir vietoje laukiamo pagerėjimo gali sukelti nepageidaujamą poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)