Pasak minėtos organizacijos, riebalai yra tokie pat pavojingi kaip ir rūkymas, ir siejami su dauginimosi organų vėžiu, pavyzdžiui, gimdos vėžiu. Apie vėžio ir viršsvorio ryšį žino tik mažiau nei ketvirtadalis žmonių.

Jeigu su šia epidemija nebus kovojama, per ateinančius 20 metų nuo vėžio, kurį sukelia nutukimas, papildomai mirs 670 tūkst. žmonių, o sveikatos apsaugos sistemos išlaidos padidės maždaug 2,5 mlrd. svarų sterlingų, savo pirmoje nacionaliniu mastu parengtoje ataskaitoje apie vėžio ir nutukimo ryšį perspėjo „Cancer Research UK“.

Vėžys yra antra pagal dažnumą užkardoma mirties priežastis po rūkymo. Skaičiuojama, kad kasmet nuo vėžio Didžiojoje Britanijoje miršta daugiau nei 18 tūkst. žmonių, tačiau maždaug net 78 proc. žmonių nežino apie vėžio ir kiaušidžių bei gimdos vėžio ryšį. Daugiau nei du trečdaliai (69 proc.) žmonių nežino, kad nutukimas gali sukelti krūties vėžį, o daugiau nei pusė (53 proc.) žmonių nežino, jog egzistuoja nutukimo ir kasos vėžio ryšys.

„Cancer Research UK“ gyrė neseniai priimtą sprendimą apmokestinti saldžius gazuotus gėrimus, tačiau perspėjo, kad būtina imtis papildomų priemonių kovoti su nutukimo epidemija, nes jau dabar kas trečias vaikas pradinę mokyklą baigia turėdamas viršsvorio ar būdamas nutukęs.

Ekspertai mano, kad valdžia turėtų riboti greitmaisčio reklamą ir neleisti jos rodyti iki 21 val. Taip pat raginama maisto ir gėrimų pramonei įvesti privalomas cukraus ir riebalų ribas.

Žmonės taip pat turi prisiimti ir asmeninę atsakomybę, ir būtent vėžio grėsmė turėtų paskatinti viršsvorio turinčius ar nutukusius žmones imtis veiksmų ir kovoti su svorio problema, mano „Cancer Research UK“.

Šios organizacijos Vėžio prevencijos tyrimų centro atlikta 3293 žmonių apklausa atskleidė, kad dažniausiai apie ryšį nutukimo ir vėžio nežino mažesnes pajamas turintys žmonės.

„Cancer Research UK“ vyriausiasis gydytojas profesorius Peteris Johnsonas sako, kad žmonės turėtų nustoti vėžį laikyti neišvengiamybe ir turėtų savęs paklausti, ką jie gali padaryti, kad sumažintų onkologinių ligų tikimybę.

„Anksčiau manyta, kad vėžiui žmogus užkirsti kelio paprasčiausiai negali. Tačiau dabar yra akivaizdu, kad yra daug dalykų, kuriuos galime padaryti, ir sveikas kūno svoris bei kova su nutukimu yra du svarbūs žingsniai“, – sakė ekspertas.

Medikai pažymi, kad ryškiausias nutukimo ir vėžio ryšys egzistuoja kalbant apie gimdos vėžį.

Nutukusioms moterims rizika susirgti gimdos vėžiu yra 15-20 proc. didesnė. Palyginimui, tokia pati rizika egzistuoja visą gyvenimą rūkiusiam žmogui susirgti plaučių vėžiu.

Menopauzę išgyvenusioms ir viršsvorio turinčioms moterims taip pat yra didelė rizika, nes jų organizmas antroje menstruacinio ciklo pusėje nebegamina natūralaus estrogenų antagonisto, dėl to jų gimdos gleivinė ir toliau storėja.

Riebalų perteklius taip pat didina insulino kiekį, kuris nurodo ląstelėms dalintis ir daugintis, o specialios imuninės ląstelės riebaliniame sluoksnyje sukelia chronišką uždegimą, kuris prisideda prie vėžio augimo.

Specialistai pripažįsta, kad nutukimas yra gana jautri tema, ir daugelis medikų jos vengia. Jie nedrįsta apie tai kalbėti su viršsvorio turinčiais pacientais. O labai daug žmonių patys nesuvokia, kad yra nutukę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)