Vaistinės darbuotojai įsitikinę, jog pagerinti savijautą, įveikti ligas, o ir nuo jų apsisaugoti kur kas lengviau, kai turi sukaupęs žinių bagažą. Norėdami paskatinti žmones daugiau domėtis ligų prevencija ir jų gydymo būdais, vaistininkai įkūrė nedidelę biblioteką, kurioje galima rasti leidinių apie homeopatiją, natūraliąją mediciną, sveiką gyvenseną ne tik lietuvių, bet ir rusų, anglų bei vokiečių kalbomis, rašoma pranešime spaudai.

„Ši idėja gimė gana spontaniškai. Su kolegomis pamatėme, kad tiek darbe, tiek namie esame prikaupę nemažai literatūros įvairiomis su sveikata susijusiomis temomis. Mūsų bibliotekėlėje yra knygų ir apie farmakologiją, anatomiją, vidaus ligas, vaistų gamybą ir technologiją, daug naudingų pranešimų iš konferencijų. Nusprendėme visu tuo pasidalinti tarpusavyje ir su vaistinės klientais“, - pasakoja vaistininkas Marius Jokūbauskas.

Suradę laisvą valandėlę pavartyti knygų prisėda ir patys vaistininkai.

Biblioteka vaistinėje veikia nuo sausio. Nors žmonės ja kol kas naudojasi nedrąsiai, pastebėję tokią naujovę, anot vaistininkų, labai apsidžiaugė.

Nedidelė „Putinaičio“ vaistinė (J. Naugardo g. 13, Kaunas) tęsia Lietuvoje kadaise vyravusias, o šiandien prigyjančias natūralios medicinos tradicijas. Kauniečiai vaistinę pamėgę dėl išskirtinės medikamentų ir natūralių vaistinių preparatų pasiūlos. Jie sako čia randantys tai, ko negali rasti didžiųjų tinklų vaistinėse.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad užsukus čia, nereikia gaišti laiko laukiant eilėje, o vaistininkai visada gerai nusiteikę ir pasirengę suteikti visą reikiamą informaciją.
Skubantieji gali paskambinti telefonu, užsakyti norimų prekių, o atvyksta tik jų jau paruoštų pasiimti. Prireikus užsakymas išsiunčiamas klientui paštu.
„Mus žino ir gydytojai, kurie nevengia natūralios medicinos praktikos, siunčia savo pacientus pas mus. Daugelį jų mes pažįstame, todėl esant būtinybei nevengiame paskambinti ir dėl paciento pasikonsultuoti tiesiogiai“, - sako M.Jokūbauskas.

Lietuvoje homeopatija vis dar nėra labai populiari. Užsienio klinikose gydęsi lietuviai ne visada gali tęsti gydymą mūsų šalyje, nes ne visų vaistų čia gali įsigyti. „Putinaičio“ vaistinė bendradarbiauja su Vokietijos ir Austrijos vaistinėmis, gali tarpininkauti užsakant reikiamus medikamentus, keičiasi informacija.

Šios vaistinės duris dažnai praveria žmonės, kurie dėl sveikatos bėdų negali arba nenori vartoti cheminių vaistų, nors ir šių tradicinių čia galima įsigyti kaip ir bet kurioje kitoje vaistinėje.

„Be homeopatijos turime ir didžiulį vaistažolių asortimentą. Baltoji sidabražolė naudojama esant skydliaukės sutrikimams, Auksinė šaknis gerina protinę veiklą ir bendrą organizmo tonusą, Beržo grybas, Kininio citrinvyčio sėklos - mažina neigiamą streso įtaką, suteikia daug energijos, Skėtinė širdažolė gerina virškinimą, siauralapis gaurometis, vaistinė dirvuolė – visų šių vaistinių augalų rasite tikrai ne kiekvienoje vaistinėje“, - tikina vaistininkė Auksė Kerežytė.

Vaistinės šeimininkai sako, jog pas juos užsuka savo sveikata rimtai besirūpinantys žmonės, neretai nukentėję nuo cheminių vaistų šalutinio poveikio, alergijos arba ieškantys gydymo alternatyvų. Daug nuolatinių pirkėjų - iš užsienio grįžę tautiečiai arba dažnai keliaujantys žmonės.

„Manyti, kad homeopatija – tai tik smarkiai praskiesti vaistai, labai trumparegiška ir neteisinga. Homeopatijos pagrindinis principas yra tai, kad veikdami mažomis veikliųjų medžiagų dozėmis suaktyviname organizmo gynybinius procesus, kurie padeda įveikti ligą. Patekęs į organizmą, homeopatinis preparatas jungiasi su pradiniu toksinu, sukėlusiu ligą, ir šį neutralizuoja. Paprastai tariant, homeopatiniai vaistai ne malšina simptomus, o gydo ligos priežastį“, - aiškina vaistininkė Ona Mikulienė.

Homeopatiniam gydymui naudojamos labai mažos vaistų dozės, tad tikimybė pakenkti pacientui – minimali.

Homeopatinis gydymas ypač tinka sergant lėtinėmis ligomis – stuburo osteochondroze, kepenų ir tulžies pūslės, žarnyno, skrandžio, kasos, inkstų ir šlapimo pūslės, plaučių ligomis. Gerų gydymo rezultatų pasiekiama nusilpus nervų sistemai, kai vargina lėtiniai skausmai, neuralgijos.

Tai, kad homeopatinis gydymas Lietuvoje nėra itin populiarus, anot vaistininkų, nulėmė 50 okupacijos metų. Tarpukariu homeopatija buvusi populiaresnė nei dabar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją