"Abu tie žmonės buvo pernelyg į alkoholį įjunkę benamiai. Abu į mūsų ligoninę pateko labai sunkios būklės. Vyras (gimęs 1960-aisiais) buvo pervežtas iš Respublikinės Kauno ligoninės. O maždaug šešiasdešimtmetę moterį į Kauno klinikinę ligoninę pristatė greitoji medicinos pagalbos tarnyba.

Šiems žmonėms buvo konstatuotas bendras kūno atšalimas, galūnių didelio laipsnio nušalimai. Dėl išsivysčiusių komplikacijų abu ligoniai, deja, mirė," - penktadienį Eltai pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas Raimondas Kunickas.

Nevardindamas, kiek konkrečiai valstybei (mokesčių mokėtojams) kainuoja kuri nors viena ar kita operacija bei kitos būtinos procedūros, medikamentai bei ilgai, keletą mėnesių, kartais - iki rudens trunkantis nuo šalčio nukentėjusio ligonio gydymas ligoninėje, gydytojas R. Kunickas apgailestavo, kad kaskart žiemą kartojasi tokie patys atvejai. Ir jų pastaruoju metu netgi daugėja.

Medikų pastebėjimu, yra netgi tokių ligonių, kurie specialiai blogina savo būklę, jau gulėdami ligoninėje stengiasi slapčiomis užteršti savo žaizdas, kad šios kuo ilgiau negytų. Nereti atvejai, kai gydytojų pagalbos šaukiamasi tik tada, kai, pavyzdžiui, nušalusių kojų ar rankų neįmanoma išgydyti ir prireikia amputacijos.

"Manyčiau, tai negali būti vien medicininė problema, didžia dalimi benamiai - socialinių tarnybų rūpestis. Gyvenimo būdas, kurį gal patys tie žmonės pasirenka, iš tikrųjų lyg ir neturėtų niekam iš šono rūpėti, jei už tai nemokėtų kiti visuomenės nariai. Matytumėt, kokių lankytojų priėmimo skyriuje sulaukiame... Apsižiūri koks benamis gal kartą per pusmetį kojines nusimovęs, kad jo kojos jau pajuodusios (ne nuo purvo, o nuo nušalimo). Tada gulasi ant šaligatvio ir laukia greitosios medicinos pagalbos. Sulaukia, tik dažnai į ligoninę pavėluotai patenka, kai jam padėti jau neįmanoma", - sako gydytojas R. Kunickas.

Pasak jo, nušalusių ligonių gydymas valstybei tikrai kainuoja didelius pinigus. Žmogus gydomas keliais etapais: operacijos, reabilitacija, atstatomasis gydymas, protezavimas, - visai tai labai brangūs dalykai. Dar ir tokio piliečio asmens dokumentais reikia ligoninei pasirūpinti, nes dažnas jų neturi, pasakojo gydytojas.

"Gal verčiau steigti kokią tarnybą, kuri prieš žiemą tokius piliečius iš anksto surinktų ir po stogu patalpintų, kad šalčiuose jie nebūtų gatvėse ir negulinėtų patvoriuose? O dabar būna taip: vieną žiemą gelbėji ligoniui gyvybę, o kitą žiemą vėl to paties "kliento" ligoninė sulaukia. Ir vėl operacijos (amputacijos) bei ilgas to paties žmogaus gydymas", - teigė R. Kunickas.

Tiesa, ligoninės priimamojo vedėjas pasidžiaugė, kad per šalčius Kauno nakvynės namai be jokių išlygų priima visus benamius, tad šią žiemą mažiau jų vakarais atslenka į ligonines "tik pabūti".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)