Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad Kauno apskrityje per rugpjūčio mėnesio tris savaites salmoneliozės sergamumo rodiklis padidėjo net 17 proc., lyginant su 2007 metų tuo pačiu laikotarpiu. Sergamumas salmonelioze per tris rugpjūčio savaites šoktelėjo iki 54 atvejų. Tai sudaro apie 15 proc. visų šiais metais užregistruotų atvejų Kauno apskrityje.
Per tris rugpjūčio savaites salmoneliozės protrūkių nebuvo registruota, tačiau pavienių salmoneliozės atvejų nemažėja. Serga dažniausiai kauniečiai, o tai sudaro daugiau nei 60 proc. visų užregistruotų šiais metais atvejų lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu.

Apie 50 proc. salmonelioze susirgusiųjų kauniečių, kaip perdavimo veiksnį nurodė vištieną ir jos produktus, kiaušinius, pirktus įvairiuose prekybos taškuose. Kad dauguma susirgusiųjų galėjo užsikrėsti per salmonelėmis užterštą paukštieną ir kiaušinius, patvirtina ir salmoneliozės židinių epidemiologinio tyrimo rezultatai. Siekiant išvengti susirgimų salmonelioze, gyventojai turėtų žinoti kaip tinkamai tvarkyti gyvūninį maistą.

Primename, kad salmoneliozė – tai žarnyno infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Jos atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo +20 iki +40 laipsnių, o žūsta salmonelės prie + 85 laipsnių.

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Salmonelės į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Tačiau salmonelioze užsikrėsti galima ir per įvairias gyvūnų fekalijomis užterštas daržoves. Bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant maistą, salmonelės žūsta. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorota žalia mėsa bei vištiena, taip pat nuo salmonelėmis užterštų rankų. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos perdavimo šaltiniu.

Salmoneliozės profilaktikai vakcinos nėra, todėl norint sumažinti užsikrėtimo salmonelioze, taip pat ir kitomis maistu plintančiomis infekcijomis riziką, Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai dar kartą pataria gyventojams:

1. Tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:

Žalią mėsą parduotuvėje dėti į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu;

Nedelsiant įdėti parsineštą maistą į šaldytuvą, norint išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi;

Tekančiu karštu vandeniu (geriausiai su indų plovikliu) nuplauti peilį, lentelę, kitus virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos, žuvies, vištienos, dorojimo, kad išvengtume kryžminės maisto taršos;

Gerai išvirti, iškepti vištieną, mėsą, žuvį ir jų produktus;

Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.

2. Tinkamai tvarkyti ir gaminti kiaušinius ir jų produktus

3. Nevalgyti žalios ar nepakankamai šiluma apdorotos mėsos, vištienos, nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jo produktų, žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ispanijoje įvykdyta dar viena ataka: nušauti penki teroristai, vilkėję mirtininkų liemenes sužeisti septyni žmonės (362)

Ispanijos pajūrio kurorte Kambrilse penktadienį paryčiais automobiliui „Audi“ įsirėžus į...

Pramogos Palangoje, kurios patiks ir vaikams, ir suaugusiems

Mėgstame sakyti – prie jūros per mažai pramogų arba tam reikia daug pinigų. Netiesa! Atrakcijų...

E. Jakilaitis: paskutinė mano laida, kurią rekomendavau pažiūrėti šeimai, buvo su R. Karbauskiu (62)

Trečius metus iš eilės DELFI vykdomame projekte „Lietuvos įtakingiausieji 2017“...

N. Vasiliauskaitė. Daugiau nei nužudymas, mažiau nei pergalė (5)

Įvykiai Virdžinijoje daugelyje reportažų pristatomi kaip smurtingosios ultradešinės susidūrimo...

Lėktuvnešio apsauga kelia abejonių: ant jo nutūpęs dronas liko nepagautas (58)

„HMS Queen Elizabeth“ lėktuvnešis – naujas, modernus ir didelis Jungtinės Karalystės...

Apklausa: konservatoriai jau lenkia valstiečius (308)

Opoziciniai konservatoriai pagal populiarumą aplenkė valdančiąją Lietuvos valstiečių ir...

Mirė Lietuvos futbolo federacijos komunikacijos vadovė V. Zizaitė (8)

Rugpjūčio 18-ą dieną po ilgos ir sunkios ligos mirė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ilgametė...

Papasakojo, kaip išsirinkti skaniausius vaisius ir daržoves (2)

8 iš 10 Lietuvos gyventojų vaisių ir daržovių kokybę vertina remdamiesi vien jų išvaizda....

Keisis atliekų tvarkymas: pokyčius pajus kiekvienas gyventojas (34)

Visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, greitai augant vartojimui planuojama, kaip spręsti sparčiai...