Kaip pirmadienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas, liepos paskutiniąją savaitę Kauno apskrityje buvo nustatytas ūmios žarnyno infekcijos protrūkis. Iš sveikatos priežiūros įstaigų buvo gauta informacija apie daugiau kaip 25 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus.

Įtariama, kad susirgimai galėjo kilti dėl vienos Kauno mieste esančios konditerijos įmonės liepos 22 dienos gaminių – plikytų pyragėlių su vaniliniu kremu.

Židinio epidemiologinį tyrimą atlieka Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Salmoneliozė yra infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos. Jos gana atsparios išdžiūvimui, šalčiui, tačiau jautrios aukštos temperatūros poveikiui. Palankiausia temperatūra salmonelėms maiste daugintis yra nuo 20 iki 40 laipsnių šilumos, tačiau 80 laipsnių temperatūroje jos žūva per 10 minučių.

Salmoneliozė pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmu, šie simptomai dažniausiai pastebimi po 12–72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo.

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)