Sau nišą šioje srityje randa ir verslininkai, siūlydami sveikų užkandžių. Tuo tarpu dietologai tėvams pataria atidžiai rūpintis jauno žmogaus racionu, vengti nesveiko maisto, angliavandenių pertekliaus, rašoma pranešime spaudai.

Tik ne traškučiai

Paprastai pusryčiams, pietums ir vakarienei siūloma rinktis virtus, troškintus, rečiau keptus patiekalus, o tarp trijų ar keturių pagrindinių valgymų užkąsti rekomenduojama vaisių, uogų, daržovių, riešutų, pieno ir grūdinių produktų. Panašus ritmas rekomenduojamas ir vaikams lankant mokyklą.

Kauno klinikinės ligoninės dietologė Vitalija Šurkuvienė mano, kad geriau per pertrauką suvalgyti tik obuolį ar kitą kokį nors vaisių nei piktnaudžiauti nesveiku maistu. „Savaime suprantama, kad esu griežtai nusistačiusi prieš traškučius, saldžius limonadus. Geriau jau vaikas suvalgys mažiau, bet nedarys sau žalos“, - įsitikinusi ji.

Taip pat dietologė mano, kad negerai rinktis bandeles, sausainius. „Tai daug angliavandenių turintys produktai, kurie užkemša skrandį, yra skanūs, bet specialistai laikosi nuomonės, kad tai nėra sveiki produktai. Ne veltui ir ligoninėse bandelės, sausainiai jau išbraukiami iš valgiaraščių“, - kalbėjo V.Šurkuvienė.

Nišą rado ir daigų augintojai

Taip pat geru užkandžiu, pasirodo, gali būti ir augalų daigai, kurie iki šiol buvo labiau siejami su vegetarų ir žaliavalgių mityba. Daigų augintojai rado platesnį šio sveiko produkto pritaikymo būdą – tai užkandžių dėžutės su saulėgrąžų daigais bei daigintais avinžirniais ir spindulinėmis pupuolėmis.

Šiuos užkandžius sugalvoję Indrė ir Vincas Benevičiai sako, kad idėją pasufleravo duktė. „Pamatėme, kad ji praalkusi tiesiog įsimeta kelis daigus, kurių netrūksta ant mūsų stalo, ir ramiai žaidžia toliau. Pagalvojome, kad verta sukomplektuoti kelių daigintų produktų dėžutę. Norėdami patikrinti, ar tokie rinkiniai patiktų vaikams, juos pasiūlėme draugų ir pažįstamų, nuolatinių klientų vaikams. Visiems patiko, niekas „nebrokijo“, - kalbėjo daigintus produktus gaminančios įmonės „Žali žali“ vadovas V. Benevičius.

Užkandžių rinkinyje esantys augalai turi daug B grupės ir K vitaminų. Pastarasis naudingas geresniam kraujo krešėjimui, todėl puikiai tinka judriems padaužoms, kurie neišvengia nubrozdinimų. Daiginti avinžirniai ir spindulinės pupuolės suteikia sotumo jausmą, yra maloniai salstelėjusios, o saulėgrąžų daigai suteikia vaikams malonų traškumą kramtant.

Džiovintų vaisių nauda

Dar vienas patogus būdas paruošti užkandį – įdėti džiovintų vaisių. Juose yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės), išlieka beveik visos naudingos medžiagos, kurios buvo ir šviežiuose vaisiuose: kalcis, geležis, magnis, kalis, pektinai, įvairūs vitaminai. Bet labiausiai džiovinti vaisiai vertinami dėl juose esančios virškinimą gerinančios ląstelienos, kuri absorbuoja vandenį ir dalyvauja maistui judant organizme.

Vietoje riestainių ar sausainių specialistai siūlo pakramsnoti duoniukų. Jie gaminami iš įvairių grūdinių kultūrų: kviečių, miežių, rugių. Gamintojai siūlo ir plonų duonos traškučių su kmynais, česnakais, įvairiais grūdais, be mielių. Geras užkandis yra ir riešutai, kurie suteikia daug energijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)