Šeimos gydytoja Regina Balčiūnienė atkreipia dėmesį, kad vaikai – labiausiai pažeidžiama mūsų visuomenės dalis.

„Tai rodo ir oficialioji vaikų sveikatos statistika, didėja sergančių vaikų skaičius, todėl profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas turi būti atliekamas labai kruopščiai“, – tikina gydytoja.

R. Balčiūnienė akcentuoja, kad vaiko sveikatos pažyma nėra formalumas, nes tėvai gauna kompetentingą išvadą apie vaiko sveikatą, rekomendacijas, kaip pagerinti gyvenseną, užtikrinti fizinę ir psichinę vaiko sveikatą.

„Dažnai tėvai neįvertina vaiko būklės. Tokius reiškinius, kaip nenorą mokytis, verksmingumą, jie vertina kaip tiesiog vaiko tingėjimą ar neklausymą. Tai gali būti labai rimti lėtinių ligų požymiai, nes dauguma lėtinių ligų prasideda būtent bendriniais požymiais – tai nenoras valgyti, miego sutrikimai, nuovargi“, – pastebi gydytoja.

R. Balčiūnienė primena, kad vaiko sveikatos pažymoje įrašoma, ar vaikas gali dalyvauti ugdymo veikloje mokyklose darželiuose, ar ribojama ši veikla, pažymima, kokią kūno kultūros grupę vaikas gali lankyti. Pažyma taip pat labai svarbi organizuojant vaiko mitybą.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.