Mokslininkų teigimu, mėlynės padeda suaktyvinti smegenų plotus, kontroliuojančius viso organizmo funkcionavimą sulaukus garbaus amžiaus. Taigi būtų logiška teigti, kad bet kuris garbaus amžiaus asmuo gali išnaudoti šių uogų teikiamą naudą sveikatai kasdien išgerdamas po 30 ml mėlynių sulčių.

Anksčiau atliktas tyrimas buvo parodęs, kad vartojant daugiau vaisių ir daržovių mažėja silpnaprotystės rizika. Be to, nustatyta, kad kognityvinę funkciją sėkmingiau išsaugoti pavyksta tiems garbaus amžiaus asmenims, kurių mitybos racione gausu augalinės kilmės produktų.

Flavonoidai, kurių gausu augaluose - tai itin svarbus komponentas, užtikrinantis geresnę sveikatos būklę sulaukus garbaus amžiaus. Mėlynės, kurių sudėtyje yra daug cheminių medžiagų, itin vertingos dėl šių uogų sudėtyje esančių antioksidantų ir priešuždegiminių savybių.

Siekdami ištirti mėlynių poveikį žmogaus smegenims Ekseterio universiteto mokslininkai ištyrė 26 sveikus 65-77 m. asmenis. Tiriamiesiems nurodyta kiekvieną dieną gerti tam tikrą koncentruotų mėlynių sulčių kiekį. Pusei tyrime dalyvavusių asmenų skirtas 230 g mėlynių ekvivalentas, likusieji gavo placebą.

Atskirti tie tyrimo dalyviai, kurie per dieną teigė suvartojantys daugiau nei 5 vaisių ir daržovių porcijas. Tyrimo dalyviams nurodyta laikytis įprastinio mitybos raciono viso tyrimo metu, nes siekta ištirti būtent mėlynių jų organizmui daromą poveikį. Tiriamiesiems atlikti kognityvinių gebėjimų tyrimai prieš pradedant tyrimą ir po 12 savaičių.

Magnetinio rezonanso aparatas naudotas tiriamųjų smegenų funkcijai išanalizuoti ir nustatyti smegenų aprūpinimo krauju rodiklius. Lyginant su placebą gavusių tiriamųjų grupe, mėlynių papildą vartojusiųjų smegenų veikla plotuose, susijusiuose su atliktais tyrimais, reikšmingai suaktyvėjo.

„Mūsų kognityvinė funkcija metams bėgant linkusi prastėti, tačiau anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad kognityvinę funkciją sėkmingiau pavyksta išsaugoti tiems asmenims, kurių mitybos racione gausu augalinės kilmės produktų.“ – patikino šio tyrimo autorė Joanna Bowtell.

Atlikto tyrimo rezultatai publikuoti moksliniame leidinyje „Applied Physiology, Nutrition & Metabolism“.

Kovo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)