Kas yra hidrinti riebalai?

 (33)
Kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje galima gauti hidrintus ir iš dalies hidrintus riebalus – pastarieji savo sudėtimi kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai. Taip sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vyriausioji patarėja Aušra Išarienė.
© DELFI montažas

LRT RADIJO klausytoja domisi kenksmingomis medžiagomis maisto produktuose. „Dažnai tenka išgirsti terminą „hidrinti riebalai“. Kas tai yra, kokiuose produktuose jie naudojami ir kuo jie žalingi sveikatai?“ – klausia ji.

„Augaliniai aliejai ir hidrinti riebalai yra du skirtingi produktai, kuriuos dažnai matome maisto produktų etiketėse tarp sudedamųjų dalių. Hidrinti riebalai yra augalinio aliejaus produktai. Jie išgaunami tam tikroje temperatūroje tam tikrą laiką kaitinant, arba kitaip – hidrinant, augalinį aliejų.

Būtent hidrinimo metu prie nesočiųjų riebalų rūgščių jungčių yra prijungiami vandenilio atomai ir, jeigu visos jungtys susijungusios, susidaro visiškai hidrintas riebalas, o jeigu lieka iš dalies nesočiųjų riebalų rūgščių, neprisijungusių vandenilio, susidaro antras produktas – iš dalies hidrinti riebalai“, – hidrintų riebalų kilmę aiškina specialistė.

Anot jos, produktų etiketėse vartotojai dažnai mato užrašus „visiškai hidrinti“ ir „iš dalies hidrinti“ riebalai, tačiau pasitaiko ir atvejų, kai rašoma, kad riebalai yra tiesiog hidrinti. Tokiu atveju gamintojas neteisingai ženklina etiketę, nes pagal galiojančius teisės aktus hidrinti riebalai etiketėse turėtų būti žymimi kaip visiškai hidrinti riebalai arba iš dalies hidrinti riebalai.

„Yra atlikta mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad būtent riebalų rūgščių trans izomerai, kurių šaltinis yra iš dalies hidrinti riebalai, turi žalingą poveikį sveikatai ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių, vėžio, diabeto ir nutukimo ligas. Daugelis šalių, taip pat ir Lietuva, ruošiasi reglamentuoti riebalų rūgščių trans izomerus siekdamos sustiprinti žmonių sveikatą.

Tai būtų valstybinis reglamentavimas, ir vartotojams nereikėtų nerimauti ir skaityti etikečių. O šiuo metu rinkdamasis produktus vartotojas turėtų perskaityti etiketes ir nenaudoti produktų, kuriuose yra iš dalies hidrintų riebalų“, – teigia specialistė ir pažymi, kad iš dalies hidrinti riebalai maisto pramonei yra pati pigiausia žaliava.

Anot A. Išarienės, mokslininkai įrodė, kad jei riebalų rūgščių trans izomerų suvalgome daugiau nei 2 proc. energinės paros kiekio, nuo dvidešimties iki trisdešimt dviejų kartų padidėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Jos teigimu, tai yra skaičiai, kurie verčia maisto pramonę nenaudingus sveikatai riebalus keisti į sveikesnius.

„Atsakingi gamintojai, didieji pramonės sektoriai vietoj palmių aliejaus jau naudoja saulėgrąžų aliejų netgi gamindami traškučius. Taip pat šiandien drąsiai galime rinktis margariną. Anksčiau margarinas buvo riebalų rūgščių trans izomerų šaltinis, tačiau šiandien maisto pramonė jau yra pakeitusi sudėtines dalis. Tikrai galima rasti geros sudėties maisto produktų, tiesiog reikia skaityti etiketes“, – tikina specialistė.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Dėl neaiškių bėrimų 13-metė kreipėsi į medikus: pasirodo, tai vėžio požymiai (58)

15-metė Aušra Ščerbinskaitė šiandien juokauja, kad tik tada, kai negalėjo lankyti pamokų, pasiilgo mokyklos. Mergina jau pustrečių metų kovoja su Hodžkino limfoma (kraujo vėžiu) ir viltingai laukia rugsėjo 1-osios, kai galės vėl pamatyti savo klasiokus.

Ką naudinga žinoti ruošiantis iškylai (2)

Šiltuoju metų laiku ypač suintensyvėja mikroorganizmų, tarp jų ir patogeninių (ligas sukeliančių), biologinis vystymasis, žymiai sutrumpėja laikas, per kurį mikroorganizmai sugeba daugintis ir augti.

Kompensuojamųjų vaistų sąraše neliks 169 pavadinimų (175)

Sveikatos apsaugos ministerijai nesutarus su dalimi vaistų gamintojų dėl mažesnių vaistų kainų, kompensuojamųjų vaistų sąraše nuo liepos neliks 169 pavadinimų. Tačiau žadama, kad pigs per 800 pavadinimų vaistų.

Kaip, įgėlus vabzdžiui, alerginę reakciją atskirti nuo įprastinės kurie įgėlimai pavojingiausi (2)

Pavojingiausi geliantys vabzdžiai – bitės ir širšės, bet uodai alerginės reakcijos niekada nesukelia, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto profesorė alergologė Rūta Dubakienė. Jos teigimu, patinimas, paraudimas – normali reakcija. O alerginę reakciją išduoda dilgėlinis bėrimas, nukritęs kraujospūdis, dusulio priepuoliai arba staigus viduriavimas.

Lietuvoje – pirmasis šiemet stabligės atvejis: vyras užsikrėtė įsipjovęs pjūklu (34)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad nustatytas pirmasis šiais metais Lietuvoje stabligės atvejis. Susirgo 60 metų žmogus. Pernai šalyje registruoti du stabligės atvejai, vienas jų – mirties.