Kas yra hidrinti riebalai?

 (33)
Kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje galima gauti hidrintus ir iš dalies hidrintus riebalus – pastarieji savo sudėtimi kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai. Taip sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vyriausioji patarėja Aušra Išarienė.
© DELFI montažas

LRT RADIJO klausytoja domisi kenksmingomis medžiagomis maisto produktuose. „Dažnai tenka išgirsti terminą „hidrinti riebalai“. Kas tai yra, kokiuose produktuose jie naudojami ir kuo jie žalingi sveikatai?“ – klausia ji.

„Augaliniai aliejai ir hidrinti riebalai yra du skirtingi produktai, kuriuos dažnai matome maisto produktų etiketėse tarp sudedamųjų dalių. Hidrinti riebalai yra augalinio aliejaus produktai. Jie išgaunami tam tikroje temperatūroje tam tikrą laiką kaitinant, arba kitaip – hidrinant, augalinį aliejų.

Būtent hidrinimo metu prie nesočiųjų riebalų rūgščių jungčių yra prijungiami vandenilio atomai ir, jeigu visos jungtys susijungusios, susidaro visiškai hidrintas riebalas, o jeigu lieka iš dalies nesočiųjų riebalų rūgščių, neprisijungusių vandenilio, susidaro antras produktas – iš dalies hidrinti riebalai“, – hidrintų riebalų kilmę aiškina specialistė.

Anot jos, produktų etiketėse vartotojai dažnai mato užrašus „visiškai hidrinti“ ir „iš dalies hidrinti“ riebalai, tačiau pasitaiko ir atvejų, kai rašoma, kad riebalai yra tiesiog hidrinti. Tokiu atveju gamintojas neteisingai ženklina etiketę, nes pagal galiojančius teisės aktus hidrinti riebalai etiketėse turėtų būti žymimi kaip visiškai hidrinti riebalai arba iš dalies hidrinti riebalai.

„Yra atlikta mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad būtent riebalų rūgščių trans izomerai, kurių šaltinis yra iš dalies hidrinti riebalai, turi žalingą poveikį sveikatai ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių, vėžio, diabeto ir nutukimo ligas. Daugelis šalių, taip pat ir Lietuva, ruošiasi reglamentuoti riebalų rūgščių trans izomerus siekdamos sustiprinti žmonių sveikatą.

Tai būtų valstybinis reglamentavimas, ir vartotojams nereikėtų nerimauti ir skaityti etikečių. O šiuo metu rinkdamasis produktus vartotojas turėtų perskaityti etiketes ir nenaudoti produktų, kuriuose yra iš dalies hidrintų riebalų“, – teigia specialistė ir pažymi, kad iš dalies hidrinti riebalai maisto pramonei yra pati pigiausia žaliava.

Anot A. Išarienės, mokslininkai įrodė, kad jei riebalų rūgščių trans izomerų suvalgome daugiau nei 2 proc. energinės paros kiekio, nuo dvidešimties iki trisdešimt dviejų kartų padidėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis. Jos teigimu, tai yra skaičiai, kurie verčia maisto pramonę nenaudingus sveikatai riebalus keisti į sveikesnius.

„Atsakingi gamintojai, didieji pramonės sektoriai vietoj palmių aliejaus jau naudoja saulėgrąžų aliejų netgi gamindami traškučius. Taip pat šiandien drąsiai galime rinktis margariną. Anksčiau margarinas buvo riebalų rūgščių trans izomerų šaltinis, tačiau šiandien maisto pramonė jau yra pakeitusi sudėtines dalis. Tikrai galima rasti geros sudėties maisto produktų, tiesiog reikia skaityti etiketes“, – tikina specialistė.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Sveikatos naujienos

Labai pelningas verslo planas, kurio dalis esate ir jūs: antkainiai siekia šimtus procentų (190)

Kiek jūsų vaistinėlėje šiuo metu yra maisto papildų bei vitaminų? Kai kurie parlamentarai skaičiuoja, kad apie 60 proc. vaistų „krepšelio“ sudaro išlaidos būtent šiems sveikatą pagerinti turintiems preparatams. Pinigine išraiška minimi net 300 mln. eurų kasmet.

Mitybos specialistė paaiškino, kaip daryti cukraus detoksikaciją 30 dienų rezultatai tikrai nustebins (49)

Jeigu domitės naujausiomis sveikatos ir geros savijautos užtikrinimo tendencijomis, tai veikiausiai esate girdėję apie detoksikacines dietas.

Agurkai tirpdo net akmenis: neįtikėtina šios paprastos daržovės galia (21)

Žmonės agurkus valgo jau beveik 60 amžių. Jie pagerina apetitą, riebalų, baltymų pasisavinimą ir palankiai veikia medžiagų apykaitą.

Ginekologė: kokia tikimybė, kad nepiktybinė mioma „peraugs“ į agresyvų gimdos vėžį (28)

Mioma – tai nepiktybinis gimdos auglys, kurio vien buvimas nėra indikacija operaciniam gydymui. Mioma yra viena dažniausių vaisingo amžiaus moterų patologijų, dėl kurių šios kreipiasi į ginekologus.

Lietuvos mokslininkų komanda turi planą, kaip įveikti vėžį (39)

Anksčiau dėl jose taikomų naujausių gydymo technologijų į Vakarų Europos šalis gydytis važiavę lietuviai pažangiausius preparatus jau ne tik gali gauti savo šalyje, bet ir prieinamesnėmis kainomis.