Seniau buvo laikomasi nuomonės, kad vartojant per daug kiaušinių, gali padidėti organizme gaminamo cholesterolio kiekis.

Tačiau štai ką „indy100“ pasakė dietologė Frankie Phillips, Didžiosios Britanijos dietologų asociacijos narė:

„Nėra jokių patvirtintų duomenų, įrodančių, kad per dieną galima suvalgyti tik tam tikrą skaičių kiaušinių. Visgi du kiaušiniai turėtų būti pakankama šio produkto paros dozė. Suvartodamas du su lukštu ar be jo virtus kiaušinius arba dviejų kiaušinių omletą žmogus gauna 12 gramų baltymų, tam tikrą vitaminų A, D ir B kiekį, taip pat jodo ir seleno.

Kiaušinius patariama vartoti su vitamino C turinčiais produktais, pavyzdžiui, šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, nes taip bus lengviau pasisavinama kiaušinyje esanti geležis.“

Kasdien suvalgyti po kiaušinį tikrai sveika. Anot sveiko maisto specialistų, kiaušiniai stiprina imuninę sistemą, taip pat gerina dantų, kaulų ir odos būklę. Manoma, kad kiaušiniuose esančios amino rūgštys padeda įveikti stresą ir nerimą. Puiku, ar ne?

Visgi dietologė F. Phillips primena, kad kaip ir bet kuris kitas produktas, kiaušiniai turi tam tikrą kiekį kalorijų (dviejuose kiaušiniuose yra 130 kcal), todėl jei jais piktnaudžiausite, gausite per daug kalorijų, o tai prieštarauja subalansuoto mitybos raciono principams.

Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba rekomenduoja patikrinti, ar nepasibaigęs kiaušinių galiojimo terminas, be to, pasirūpinti, kad jie būtų tinkamai termiškai apdoroti, nes pavartojus pasenusių arba žalių kiaušinių kyla apsinuodijimo maistu rizika. Be to, kiaušinius rekomenduojama virti arba kepti, bet nenaudojant sviesto, kitaip kiaušinių patiekalas turės dvigubai daugiau riebalų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)