Savo istorija pasidalinusi mergina dėl grybelinės infekcijos ne tik neteko nago, tačiau iki šiol prisibijo nagų priežiūros procedūrų. Nukentėjusios nuo grybelinės infekcijos merginos istoriją Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja dermatovenerologė Rūta Birutė Šidlauskienė vertina kaip vieną dažniausiai pasitaikančių užsikrėtimo formų manikiūro ar pedikiūro metu. Anot jos, grybelio infekciją galima gana greitai pagydyti, sunkesni padariniai laukia užsikrėtus hepatitu ar kitomis virusinėmis infekcijomis, kaip ŽIV. Gydytoja pranešime spaudai rekomenduoja įsitikinti, kad procedūra atliekama saugiai, taip pat profilaktiškai stebėti nagų būklę.

Po apsilankymo pas manikiūristę, Agnei (vardas pakeistas) konstatuota grybelinė nagų infekcija. Viskas prasidėjo nuo mažo pūlinuko po nagu, kurį ji pastebėjo savarankiškai namuose nusivaliusi ilgalaikį nagų laką. Kito apsilankymo pas manikiūristę metu, Agnė atkreipė meistrės dėmesį į pūlinį, tačiau ji patikino, kad nėra ko nerimauti.

Dar po dviejų savaičių nusivaliusi ilgalaikį laką Agnė atkreipė dėmesį, kad nago būklė prastėja. „Nago būklė tik blogėjo: sustorėjo plokštelė, galiausiai, ne tik nepakenčiamai skaudėjo, nagas tapo gelsvai žalias. Praėjo mėnuo, nago spalva atrodė neestetiškai, vaizdas kėlė pasibjaurėjimą, todėl bendraudama su žmonėmis pradėjau slėpti rankas“, – pasakoja Agnė.

Agnė kreipėsi į gydytojus, bet tikslios diagnozės neišgirdo. Galiausiai, ji pasiryžo nagą pašalinti chirurginiu būdu. Po procedūros nagą ištyrus laboratorijoje, paaiškėjo, jog tai grybelinė infekcija. „Nuo tada, kai pastebėjau po nagu pūlinį prireikė 1,5 metų, kad išsigydyčiau infekciją ir nagas ataugtų. Turiu pripažinti, kad dėl tokios patirties dar iki šiol jaučiu baimę lankytis pas manikiūro meistres“, – teigia Agnė.

Gydytoja Rūta Birutė Šidlauskienė pasakoja, kad klientų su panašiomis istorijomis sulaukia dažnai, o nedezinfekuotų įrankių naudojimas yra viena iš priežasčių, kodėl pacientai užsikrečia grybeline infekcija. Grybelis – tai viena iš lengviausiai užkrečiamų infekcijų, o norint ją diagnozuoti vertinimo plika akimi neužtenka, būtina atlikti tyrimus.

Galimos ir skaudesnės pasekmės

Pasak dermatovenerologės, chirurginis nago pašalinimas daromas tik tada, kai pacientui išplitęs grybelis kelia diskomfortą: nemalonu pasirodyti viešumoje, baiminamasi dėl nago įaugimo, o esant grybeliui kojų naguose, sunku apsiauti batus ir pan. „Pašalinus nagą, grybelis neišnyksta – tai infekcija, kurią reikia gydyti 2–4 mėn. O negydant, infekcija plinta, pavyzdžiui, nuo kojų pereina į rankų pirštų nagus. Tai nėra tik estetinė problema, svarbu suprasti, kad grybelis yra alergenas organizmui, todėl laikui bėgant pacientams gali prasidėti egzema – alerginis odos uždegimas, pasireiškiantis įvairaus pobūdžio niežtinčiu išbėrimu“, – pasakoja gydytoja R. B. Šidlauskienė.

Tiesa, R. B. Šidlauskienė grybelį įvardija kaip mažesnę blogybę iš visų įmanomų. „Jeigu nagų priežiūros procedūros atliekamos netinkamai dezinfekuotais ir sterilizuotais įrankiais, nesunkiai galima užsikrėsti ir kitomis virusinėmis infekcijomis, pavyzdžiui, hepatitu B, C ar net ŽIV. Šių infekcijų gydymas yra daug sudėtingesnis, o kartais tampa net mirties priežastimi“, – įspėja gydytoja dermatovenerologė.

Ragina prašyti išpakuoti įrankius prie akių

Visiškai apsisaugoti nuo plintančių grėsmingų ligų, anot dermatovenerologės, yra tik vienas būdas – tinkama įrankių dezinfekcija ir sterilizacija, kurią reglamentuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija. Svarbu atkreipti dėmesį, ar meistrė naudoja vienkartinius ar daugkartinius įrankius. Pirmuoju atveju, įrankiai turi būti išimami iš nepažeistos pakuotės prie kliento akių. Jeigu grožio specialistai naudoja daugkartinius įrankius, prieš kiekvieną procedūrą jie juos privalo tinkamai dezinfekuoti ir sterilizuoti. Sterilizacija būtina, nes dezinfekuojant gali būti pašalinami ne visi mikrobai ir bakterijos.

Kaip būti tikram, ar manikiūro ir pedikiūro paslaugos bus suteiktos sterilizuotais įrankiais? Prieš pradėdamas manikiūrą, specialistas turi išimti instrumentus iš specialių maišelių, kuriuose jie dezinfekuojami. Pagal visus reikalavimus išimti instrumentus jie privalo klientui matant. Plovimas kriauklėje ir purškimas antibakterinėmis priemonėmis nėra taip efektyvu kaip sterilizacija. Ypač griežti reikalavimai galioja toms procedūroms, kurių metu gali būti pažeidžiama oda ar gleivinė, pavyzdžiui, nagų odelių karpymas, plaukelių šalinimas, auskarų vėrimas ir pan.

Pastebėjus ar įtarus, kad manikiūras ar pedikiūras gali būti atliekamas netinkamai dezinfekuotais ar sterilizuotais instrumentais, paslaugos rekomenduojama atsisakyti. Tai sukels mažiau nepatogumų nei infekcijų gydymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)