Vienas gydytojas aiškino: „Negalima teigti, kad tik tarnavusieji Irake ir Afganistane susiduria su plaučių susirgimais, bet jų susirgimai yra septynis kartus rimtesni, lyginant su atlikusiais karinę tarnybą kitose vietose.

Gydytojo teigimu, 50 proc. susirgimų turi obstrukcinės plaučių ligos ir reto susirgimo – paprastojo intersicinio pneumonito (ši liga kyla titano ar geležies įkvėpimo) požymių. Likusiems kariams diagnozuojama astma, kuria iš esmės galima išgydyti.

Specialistų teigimu, kariai prikvėpuoja dulkių, smėlio, datulių žiedadulkių, aerozolyje esančių metalų ir cheminių medžiagų, išsiskiriančių sprogus savadarbiams užtaisams.

Buvo atliktas eksperimentas su graužikais. Jiems davė uostyti iš Irako ir Afganistano atvežtų dulkių.

Tai sukėlė stiprią histologinę reakciją.

Kita vertus, teigiama, kad gydytojai dar per mažai ištyrė karių plaučius, kad įvertintų, kiek jie pakenkti, ir realią grėsmę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją