Tokios žvaigždės, kaip Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus ir teniso žvaigždė Novakas Djokovicius pasakoja, kad nustoję vartoti produktus, turinčius glitimo, jie ne tik pajuto energijos antplūdį, bet ir pastebėjo, kad pagerėjo fizinė ir psichinė sveikata.

O neseniai paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad nevartojant produktų, turinčių glitimo, mažėja nuovargis ir daugėja energijos. Be to, kadangi kitos maistinės medžiagos geriau įsisavina, sumažėja tokie simptomai, kaip tinimas, pilvo pūtimas, nuovargis, teigiama Aberdyno Rowett Mitybos ir sveikatos institute atlikto tyrimo išvadose.

Paaiškėjo, kad kai racione mažiau glitimo, suvartojame daugiau ląstelienos ir mažiau druskos, todėl kraujyje sumažėja cholesterolio ir gliukozės.

Tyrimas „Going Gluten Free“ („Mityba be glitimo“) – didžiausias tokio pobūdžio tyrimas Didžiojoje Britanijoje – reziumuoja, kad tokia mityba itin palankiai veikia sveikatą.

Tyrimo metu 95 suaugusiųjų (64 moterų ir 31 vyro) buvo paprašyta tris savaites nevalgyti glitimo turinčių produktų, o tada kuriam laikui grįžti prie ankstesnės mitybos.

Pusryčiai
Vidutinis tyrimo dalyvių amžius buvo 38 m., o kūno masės indeksas – 24,5. Visi dalyviai pastebėjo, kad atsisakius glitimo, sumažėjo pilvo diegliai ir pilvo urzgimas, visas tris savaites jie jautėsi mažiau pavargę nei anksčiau.

Taip pat paaiškėjo, kad glitimo netoleruoja ne tik pacientai, kuriems diagnozuota celiakija, bet ir kiti dalyviai. Celiakija yra virškinimo sistemos sutrikimas, kai paciento organizmas priešiškai reaguoja į glitimą, ir dėl to nukenčia žarnynas. Celiakija sergančiam pacientui suvalgius gliuteno turinčių produktų, pasireiškia įvairūs nemalonūs simptomai – nuo viduriavimo iki pilvo skausmo, vėmimo ir pykinimo.

Manoma, kad Didžiojoje Britanijoje celiakija serga vienas iš 100 žmonių, tačiau jei simptomai nelabai stiprūs, ši liga diagnozuojama ne visais atvejais, arba nustatoma klaidinga diagnozė.

Atlikus tyrimą taip pat paaiškėjo, kad dalyvių, kurie nevartojo glitimo turinčių produktų, organizme nesumažėjo vitamino B12 ir folatų – tai yra, jie neprarado svarbių maistinių medžiagų.

Spėjama, kad labai daug žmonių dažnai patys to nežinodami kenčia nuo NCGS sutrikimo – neceliakinio jautrumo glitimui, kai organizmas reaguoja į glitimą, tačiau žarnynas pažeidžiamas minimaliai. Celiakija ištirta gana išsamiai, o štai tyrimų apie NCGS sutrikimą kol kas dar mažai. Dr. Alexandra Johnstone iš Aberdyno Rowett Mitybos ir sveikatos instituto pasakė: „Įdomu tai, kad visi tyrimo dalyviai pastebėjo, kad tuo laikotarpiu, kai nevartojo glitimo turinčių produktų, jie jautėsi daug energingesni, sumažėjo nuovargis. Tai, kad tuo laikotarpiu jie galėjo greičiau imtis užduočių, jiems geriau sekėsi susikoncentruoti ir aiškiau galvoti, be to, jiems pakako mažiau poilsio, parodo, kad glitimui jautrūs ne tik sergantieji celiakija, bet ir kiti žmonės.“

„Taip pat buvo įdomu tai, kad nė vienas iš dalyvių tyrimo metu nepriaugo papildomų kilogramų. Tiesą sakant, dalyvių mityba be glitimo tapo kokybiškesnė, nes jie vartojo daugiau ląstelienos ir daržovių ir mažiau druskos.“

„Kitas žingsnis būtų išsiaiškinti, kokį poveikį tokia mityba turi žarnynui – pagrindiniam organui, kurį pažeidžia celiakija.“

DELFI primena, kad mitybos specialistai ragina vartoti visapusišką ir įvairų maistą, vengti radikalių mitybos pokyčių bei pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, jei manote netoleruojantys kai kurių medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)