Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje nuo šių metų pradžios slaugomų senjorų artimieji, panorę, kad medikai jais rūpintųsi ilgiau, pravėrė pinigines susimokėti, žinodami, kad ligonių kasos kompensuoja gydymą ir slaugą ne ilgiau kaip keturis mėnesius per metus.

Tačiau patyrė šoką, kai išgirdo, kad už mėnesį teks mokėti nebe 520 eurų, o 745– 795 eurus, priklausomai nuo ligonio būklės. Nesunku apskaičiuoti, kad per mėnesį piniginė paplonėja 225–275 eurais daugiau.

„Jeigu ligonis nėra gulintis ant patalo, kaip mano mama, tai, atidavusi visą jos pensiją – 270 eurų, dar turėsiu iš savo kišenės pridėti beveik 500 eurų. Aš tiek neuždirbu“, – baisėjosi panevėžietė Rima.

Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė nepatenkintiems gyventojams siūlo pagalvoti apie tai, kad senyvam tėvui ar motinai prižiūrėti namuose pasamdytas žmogus jiems nesuteiks tiek daug ir tokios kokybės sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų. Visa tai senjoras gauna ligoninėje.

„Abejoju, kad slaugytojas namuose atsieitų pigiau. Girdėjau, kad jie už valandą prašo pustrečio euro“, – sakė direktorė.

V, Grigienės teigimu, žmogų gydyti, slaugyti, maitinti už 17,38 Eur per parą ir iš tos sumos dar išlaikyti pastatą, mokėti darbuotojams atlyginimą buvo nuostolinga. Tokį lovadienio įkainį Panevėžio miesto taryba buvo nustačiusi dar 2007 metų gruodį.

Tad atsiradus galimybei padidinti įkainį miesto Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė nieko nelaukdama tai ir padarė.

Dabar save galinčių aptarnauti ligonių lovadienis pabrangintas iki 24,85 Eur, o nebepaeinančių – iki 26,50 Eur.

„Jeigu praėjusių metų pabaigoje nebūtų pasirodęs Sveikatos apsaugos ministerijos teisės aktas, leidęs mums padidinti paslaugų įkainius, būčiau kreipusis su tokiu prašymu į Panevėžio savivaldybės tarybą“, – „Sekundei“ tvirtino V. Grigienė.

Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje už paslaugas moka apie 20 pacientų, t. y. apie 10 procentų visų ligonių.

Rajonas kainų nepakėlė

Panevėžio rajono palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės kol kas iš pacientų, kurie išnaudojo keturis vadinamuosius nemokamus mėnesius, už parą tebeima po 17 Eur.

Ramygalos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vadovė Lidija Petkevičienė sakė, kad iš 28 pacientų už paslaugas patys moka penki.

Naujamiesčio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje yra 23 lovos, kelias užima pacientai, už paslaugas mokantys iš savo kišenės.

„Kol kas nieko negirdėjau apie įkainio kėlimą“, – sakė ligoninės direktorė Nijolė Ulienė.

Vakar „Sekundei“ nepavyko sužinoti, kaip šioms sveikatos priežiūros įstaigoms sekasi verstis, kai toks įkainis, ar jos nesiruošia pasekti miesto Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės pavyzdžiu. Rajono poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Lilija Kurpienė sakė, kad tai galėtų pakomentuoti tik įstaigos vadovė Irena Janušonienė, bet ji šiuo metu yra išvykusi.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas nesistebi, kad Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė pabrangino mokamą paslaugą.

Ligonių kasos įstaigai už pacientą, kuris turi teisę nemokamai gulėti iki 4 mėnesių, už parą moka 24,85–26,50 Eur. Esą kodėl vadinamieji mokami pacientai turėtų gauti tokias pat paslaugas pigiau, o gydymo įstaigos – patirti nuostolių.

Brangina gydytojų konsultacijas

Į kylančių kainų traukinį įšoko arba netrukus tai rengiasi padaryti ir kitos miesto gydymo įstaigos bei Panevėžio rajono poliklinika. Mokamas paslaugas pabranginusios aiškina, kad vadovavosi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytais paslaugų įkainiais ir jų indeksavimą reglamentuojančiais teisės aktais.

Panevėžio rajono poliklinika naujas mokamų paslaugų kainas taiko nuo gegužės 16 dienos. L. Kurpienės teigimu, poliklinika įkainius tik šiek tiek padidino. Pavaduotoja nepaaiškino, kokios paslaugos ir kiek brango – motyvavo, kad jų sąrašas ilgas.

„Sekundės“ paprašyti įstaigos finansų specialistai kaip pavyzdį pateikė konsultacijų įkainius. Siuntimo neturinčiam pacientui anksčiau gydytojo specialisto konsultacija kainavo beveik 16 eurų, dabar – 20,49 Eur, šeimos gydytojo konsultacija nuo 20 eurų pabrango iki 25,66 Eur.

Ligoninė peržiūri įkainius

Mokamų sveikatos priežiūros paslaugų kainas nuo šių metų gegužės pakėlė ir Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centras.

Įstaigos vadovės Rūtos Prancūlienės teigimu, padidėjo 70 proc. teikiamų paslaugų, daugiausia fizioterapijos, įkainiai, o 30 proc. paslaugų šiek tiek atpigintos. Dabar pigesnės beveik visos tos procedūros, kurioms nenaudojami aparatai, pavyzdžiui, tam tikri kineziterapijos užsiėmimai.

Beje, įstaiga gerokai sutrumpino teikiamų paslaugų sąrašą – nuo 125 iki 79 paslaugų.

Pasak R. Prancūlienės, buvo atsisakyta nepopuliarių, vadinamųjų popierinių paslaugų.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro vadovė supranta, kad didesnės kainos nedžiugina gyventojų, tačiau tvirtina, jog privalėjo jas peržiūrėti taip, kaip reikalauja Sveikatos apsaugos ministerija.

R. Prancūlienės teigimu, tokie mokamų paslaugų įkainiai, kurie dabar galioja jų centre, jau seniai taikomi analogiškas paslaugas teikiančiose kitose miesto sveikatos priežiūros įstaigose.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, kaip sakė jos atstovas ryšiams su visuomene Vytautas Riaubiškis, šiuo metu dirbanti darbo grupė peržiūri mokamų paslaugų įkainius.

Mokamų paslaugų kainas birželį planuoja didinti ir Panevėžio miesto poliklinika. Įstaigos direktorės Irenos Čeilitkienės teigimu, brangs darbuotojų periodiniai sveikatos patikrinimai, vairuotojų sveikatos patikrinimas ir kai kurios kitos paslaugos, tačiau tokių bus nedaug ir kainos labai nekils.