Ištyrus 26 tūkst. vyrų spermą, paaiškėjo, kad nuo 1989 iki 2005 metų spermatozoidų kiekis vyrų sėkloje sumažėjo trečdaliu. Panašiomis proporcijomis sumažėjo ir pats sveikos spermos kiekis. Dėl šių priežasčių išaugo nevaisingumo rizika, rašo „The Independent“.

Tokie tyrimo rezultatai patvirtino per pastaruosius 20 metų atliktas studijas, kurios liudijo, kad daugelyje pasaulio šalių vyrų spermatozoidų kiekiai mažėja. Toks mažėjimas aiškinamas įvairiomis priežastimis, pradedant ankštais apatiniais ir toksinais iš aplinkos, tačiau tikslaus paaiškinimo mokslininkai iki šiol negali pateikti.

Naujausias tyrimas buvo atliktas Prancūzijoje, tačiau britų ekspertai teigia, kad ši tendencija yra pasaulinė. Maža to, mažėjant spermatozoidų kiekiui, didėjo sergamumas sėklidžių vėžiu – per pastaruosius 30 metų jis išaugo dvigubai. Padaugėjo ir kitų seksualinių sutrikimų, pavyzdžiui, nenusileidusių sėklidžių atvejų, tvirtina mokslininkai.

Būtina kuo greičiau nustatyti šių tendencijų priežastis ir imtis priemonių, pažymi jie.

Reprodukcinės sveikatos profesorius Richardas Sharpe`as iš Edinburgo universiteto teigė, kad šis tyrimas gali tapti atsakymu skeptikams, kurie abejojo, ar spermatozoidų kiekis spermoje tikrai visame pasaulyje mažėja.

„Dabar nebeliko abejonių, kad tai iš tikrųjų vyksta, taigi atėjo metas imtis veiksmų. Dėl to gali būti kalti kažkokie mūsų šiuolaikinio gyvenimo būdo veiksniai, mityba ar aplinka. Mes vis dar nežinome, kurie faktoriai yra svarbiausi, bet labiausiai tikėtina, kad tai yra daug riebalų turintis maistas ir aplinkos užterštumas“, - sakė jis.

Mokslininkai iš Visuomenės sveikatos instituto Sen Moriso mieste analizavo duomenis iš 126 Prancūzijos vaisingumo klinikų, kurios rinko spermos mėginius iš vyrų, turėjusių partneres su nefunkcionuojančiais kiaušintakiais. Vyrai, kurių vidutinis amžius buvo 35 metai, patys neturėjo vaisingumo problemų ir buvo laikomi visos vyrų populiacijos atstovais.

Tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Human Reproduction“, parodė, kad per 17 metų spermatozoidų koncentracija viename sėklos mililitre kasmet mažėdavo po 1,9 proc.: nuo 73,6 mln. spermatozoidų viename mililitre 1989 metais iki 49,9 mln. 2005 metais.

Per tą patį periodą 33,4 proc. sumažėjo ir pats natūraliai pasigaminančios spermos kiekis.

Nors vidutinis spermatozoidų kiekis sėkloje tebėra toli nuo 15 mln. / ml ribos, kurią peržengus vyras laikomas nevaisingu, jis yra žemiau Pasaulio Sveikatos Organizacijos nustatyto slenksčio - 55 mln. / ml, kurį peržengus, kaip manoma, jau būna sunkiau pastoti. Kiti Europoje atlikti tyrimai taip pat parodė, jog kas penktam jaunam vyrui būdinga pakankamai maža spermatozoidų koncentracija, kad jo partnerei kiltų sunkumų pastojant.

Kaip užkirsti kelią spermatozoidų kiekio mažėjimui?

1.Mūvėkite laisvas apatines kelnaites. Sėklidžių temperatūra turi būti žemesnė už kūno temperatūrą.

2. Venkite daug sočiųjų riebalų turinčio maisto.

3. Nerūkykite, venkite alkoholinių gėrimų, nevartokite kvaišalų. Stenkitės nenutukti.

4.Venkite pramoninių cheminių medžiagų, pavyzdžiui tų, kurios naudojamos plastiko gamyboje. Jos gali imituoti moteriškus hormonus estrogenus, kurie turi priešingą poveikį negu vyriški hormonai.

5. Saugokite moteris nėštumo metu – vis daugėja įrodymų, jog spermatozoidų kiekio mažėjimas gali būti susijęs su gimdos veiksniais.

6. Venkite antidepresantų – kai kuriais atvejais jie mažina spermos kiekį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)