„Realu atsikratyti net senatvinių dėmių. Yra visokių ir nebūtinai drastiškų metodų“, - sakė Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto dėstytoja Ramunė Saulienė.

Gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė atkreipė dėmesį į sveikatos sutrikimus, kuriuos išduoda odos problemos ir patarė, kokius tyrimus vertėtų pasidaryti prieš einant pas dermatologą, kokiomis priemonėmis stiprinti organizmą, kad nesisėtų karpos, balti taškeliai apie akis ir kiti negerumai, kurių su amžiumi tik daugėja.

Negalima drastiškai šveisti veidų

„Kalbant apie apgamus, visų pirma reikėtų išsitirti, kokio jie pobūdžio ir tik tuomet juos šalinti. Be to, negalima drastiškai šveisti veidų. Todėl visų pirma žmonėms patariu kreiptis į gydytojus dermatologus, su jais derinti, ką galima ir ko negalima šalinti. Yra įvairiausių metodų, kaip pasiekti, kad oda būtų lygesnė, sveikesnė, tačiau aš pačių drastiškiausių nesiūlyčiau, ypatingai vasaros periodu, pavasarį – saulėtuoju metų laiku“, - DELFI sakė R. Saulienė.

Naikindami apgamus ir kitokius odos darinius dermatologai naudoja įvairius lazerius, atlieka dermobrazijas, odos šlifavimus. Tačiau, kaip sakė kosmetologijos dėstytoja, tai jau ne jų, o dermatologų veiklos sritis.

„Mes pigmentines dėmes dažniausiai baliname įvairiomis rūgštimis. Tačiau ir čia yra apribojimų – kosmetologai gali dirbti su preparatais, kuriuose yra iki 30 proc. rūgščių. Apgamus kosmetologams rekomenduojama patepti vazelinu ir juos „apeiti“. Pigmentinėms dėmėms tai negalioja, jas galima balinti glikolio, pieno, vaisinėmis rūgštimis ir šią problemą labai gražiai išspręsti“, - sakė dėstytoja.

Paklausta kiek procedūrų reikia, norint pasiekti regimo rezultato, dėstytoja minėjo 5-10. Priklauso „nuo to, kas matyti veide, konkrečiai pasakyti, kiek procedūrų reikės, kosmetologas gali tik pasižiūrėjęs į klientą“.

Vyresniame amžiuje odą jauninančias priemones, kurias parenka kosmetologas, R. Saulienė patarė naudoti nuolat, o kosmetologinių odos balinimo procedūrų kursus - kartą per pusmetį.

Išduoda organizmo problemas

Kaip pastebi specialistė, dėl įvairių pigmentinių dėmių į kosmetologus kreipiasi vis daugiau jaunimo, ypač dažnai moterys po nėštumo.

Pigmentinėmis dėmėmis skundžiasi ir kontraceptines tabletes vartojančios moterys, ypač po vasaros, jei nesisaugojo saulės spindulių.

Gydytoja dermatologė J. Žilienė atkreipė dėmesį į odos darinius, kurie išduoda viso organizmo problemas.

„Pavyzdžiui, pašalinus karpą problema išsprendžiama tik toje vietoje, o virusas gali visur aplinkui tarpti. Todėl reikėtų stiprinti patį organizmą, nes nuo viruso vaisto nėra“, - sakė gydytoja.

Paklausta, ką konkrečiai siūlytų tokiu atveju, patarė pavartoti imunitetą stimuliuojančių Berešo lašų, vitamino C ir vaistų nuo kirminų kombinaciją tam, kad organizmas iš vidaus kovotų su virusu. Taip pat minėjo, jog padeda homeopatinis gydymas, refleksoterapija.

Konkrečiai. Kaip atsikratyti skirtingų odos darinių

Gydytojos J. Žilienės prašėme atsakyti į dažniausiai kylančius klausimus apie išvaizdą darkančius odos darinius ir dėmes.

-Kaip išnaikinti matomose kūno vietose išryškėjančias raudonas dėmes?

-Tie raudoni raudoni taškeliai ar mazgeliai vadinami vyšninėmis angiomomis. Jų atsirasti iš tiesų gali ir labai daug, tačiau kodėl – taip ir nėra visiškai aišku.

Žinoma tiek, kad įtakos turi amžius, paveldėjimas, saulės poveikis. Vyšninės angiomos gali būti labai gražiai išnaikintos lazeriu, tačiau tai nereiškia, kad neatsiras naujų.

- Ar verta naikinti?

- Galbūt ir verta. Visų pirma, dėl estetikos, kad negražu. Kitas dalykas, jos didėja ir gali išsiplėsti iki pipiro dydžio. Tuomet gali netyčia būti užkliudytos pirtyje prausiantis ar nubrauktos miegant. Nudrėkstos vyšninės angiomos kraujuoja, sutepa drabužius, žmonės išsigąsta.

- Šalinant lazeriu nelieka randelių?

- Jeigu šalinama nespecifiniu lazeriu, gali likti žymė, bet "kraujagyslinis" lazeris randelių nepalieka, be to oda greitai gyja.

- Ką daryti su riebalinėmis baltomis pūslelėmis apie akis. Kodėl jos atsiranda, ar tiesa, kad nuo tam tikro maisto? Kodėl išnaikintos vėl kartojasi ir kaip tam užkirsti kelią?

- Viršutinio ir apatinio voko odoje pasirodančios riebalinės sankaupos gali būti mažos, didelės, gali lietis. Šitie dariniai vadinami ksantelazmomis.

Kadangi tai riebalų lipidų sankaupos, teigiama, kad susijusios su cholesterolio kiekiu kraujyje ir mityba. Tačiau paskutinės mokslinės studijos tai patvirtino tik iš dalies. Žmonėms, kurie turi ksantelazmų, buvo atlikti tyrimai ir nustatyta, kad pusei jų padidėjusio cholesterolio vis dėlto nebuvo. Todėl pasakyti, kad ksantelazmų atsiradimas susijęs su mityba negalėtume – skaičiai tiesioginio ryšio neparodo.

Kitas gana svarbus dalykas – paveldimumas. Matoma, kad šis faktorius tikrai turi reikšmės. Jei polinkis į ksantelazmas paveldimas, jų gali atsirasti ir tuomet, jei cholesterolio kiekis kraujyje nėra padidėjęs.

Energetinėms reikmėms nepanaudojamas su maistu gaunamas lipidų perteklius nebūtinai atsideda kraujagyslių sienelėse. Gali atsidėti ir vokų odoje. Cholesterolio lipidų pavidalu jie kaupiasi epidermyje ir po epidermiu (viršutiniame dermo sluoksnyje, bet negiliau), todėl juos galima gražiai pašalinti.

- Ar tai reiškia, kad prieš einant pas dermatologą dėl baltų taškelių aplink akis pirmiau reikėtų pasidaryti tyrimus?

- Reikėtų. Padidėjęs cholesterolio kiekis gresia tokiomis ligomis, kaip aterosklerozė, infarktas bei išeminė širdies liga. Taigi, tiriant žmones su ksantelazmomis buvo nustatyta, kad jiems minėtų susirgimų rizika didesnė. Todėl savęs nuraminimui vertėtų pasidaryti lipidogramą.

Jeigu cholesterolio kiekis normalus, ksantelazmos gali rodyti kepenų funkcijos pakitimus, diabetą, kiek rečiau - skydliaukės pakitimus. Jų atsiradimui įtakos taip pat gali turėti ir aplinka, stresai.

- Šalinti ar nešalinti?

- Tai žmogaus sprendimas. Ksantelzamos pavojaus sveikatai nekelia. Grožio, žinoma, neprideda, bet ne visi juo rūpinasi.

Žinoma, mažiukai darinėliai pasišalina gražiau, nei dideli. Nešalinamos ksantelzamos linkę didėti, susilieti. Darinius šalinti galima lazeriu, paviršinius audinius gražiai išpjauti. Tačiau, jei yra genetinis polinkis, ksantelazmos gali kartotis.

- Žmonėms aktualūs ir apgamų šalinimo klausimai. Dažnai teiraujamasi, šalinti ar palikti apgamą? 

- Apgamų atsiradimui neigiamos įtakos turi ne tik aplinkos faktoriai, gyvenimo būdas, stresas, užterštumas, bet ir saulė, todėl atvirose kūno vietose – moterims ant blauzdų, vyrams ant pečių, visiems ant veido su amžiumi apgamų daugėja.

Apgamas šalinamas tuomet, jei nuolat traumuojamas, pavyzdžiui, yra galvoje ir šukuojant visada užkabinamas, vyrams – skutimosi zonoje arba yra ant juosmens ir nuolat trinamas drabužių.

- O jei apgamas netraumuojamas, bet jo nenorime, nes negražu?

- Jeigu apgamas nėra įtartinas, veide galima šalinti lazeriu, o jei kūne ir įtartinas - tik operuojamas.

Apgamų gali pastebimai padaugėti brendimo metu. Kitas periodas, kai moterims gali ne tik atsirasti naujų apgamų, bet ir didėti, keistis senieji – nėštumas ir tai reikia turėti omenyje.

Taip pat rizikingas periodas – menopauzė, kurios periodu apgamai tikrai didėja, atsiranda naujų, senieji gali keistis, taip pat atsiranda senatvinių išaugų, ataugų. Kadangi neigiamas saulės poveikis neišnyksta, o per visą gyvenimą kaupiasi, didėja rizika susirgti odos vėžiu.

- Ar realu atgauti skaisčią odą, kai tau per 40 metų?

- Šiandien specialistai gali pasiūlyti begalę priemonių, galinčių labai stipriai pakeisti ir atjauninti odą, padaryti ją gražesnę, lygesnę. Tai ir išoriniai cheminiai preparatai, lazeriai, įvairių cheminių medžiagų injekcijos, PRP, t. t. Jas kombinuojant galima akivaizdžiai atjaunėti, nors tau per 40 metų - tai yra padaroma.

Jeigu žmonės įsiklauso į tai, ką pataria specialistai, galima labai stipriai pakeisti odą. Jeigu žmogus nori atjauninti, susitvarkyti odą, padaryti ją gražesnę, lygesnę, tai yra padaroma.

Tačiau jei norime gautą rezultatą išlaikyti kuo ilgiau, vienareikšmiškai turime vengti saulės ir kuo sveikiau gyventi.

Jei žmogus pasidarys procedūras ir gyvens su saule, pastangos ir sumokėti pinigai greitai nueis perniek.

- Kokios iš populiarėjančių odos jauninimo procedūrų nepatartumėte darytis?

- Priklauso nuo amžiaus. Tačiau kartais ateina labai jaunos mergaitės. Dar tik 20-25 metai, o jau nori visko: botulino injekcijų, šio ir kito. Tokiu atveju aš įjungčiau „stop“. Man ir pačiai negražu ir ne tik specialsitams matyti, kur pridėta adata: keičiasi išraiška, mimika, žmonės darosi vieno veido.

Žinoma, su laiku įsirėžia gilios mimikos raukšlės ir tikrai tų procedūrų reikia. Tačiau jauname amžiuje svarbu žinoti ir tai, kad jei pradėsime daryti procedūras, tai ir darysime, nes sustoti tikrai yra sunku. Ar jau pradėti dabar? Tai žmogaus sprendimas.

Aš žmones įspėju, kad kiekvienas vaistų suleidimas veikia 3 mėnesius, pusę metų, 9 mėnesius ir turi jį kartoti. Taigi, prieš nusprendžiant naudotis konkrečia procedūra, siūlyčiau pagalvoti, ar pilnai ir tinkamai išnaudojote švelnesnes priemones? Ar tikrai jau dabar, gal dar palaukti?

Naminiai odos gražinimo būdai

Interneto forumuose moterys aktyviai dalijasi išbandytais natūraliais odos jauninimo būdais. Viena populiariausių priemonių – odą šviesinanti tarkuotų agurkų košelė, kuri tinka papilkėjusiai ir pigmentinių dėmių pažymėtai odai atgaivinti. Sutarkuoto šviežio agurko dedama ant veido ir laikoma 20-30 minučių.

1,5 šaukštelio greipfruto ar citrinos sulčių galima sumaišyti su 15-20 g mielių ir tepti ant odos. Po 15-20 minučių kaukę nuvalyti, nudžiovinti veidą ir patepti drėkinamuoju kremu.

Dar vienos populiarios priemonės receptas. 50 g susmulkintų petražolės lapų sumaišyti su 1 citrinos sultimis ir 0,5 l degtinės. Mišinį palikti 2 savaitėms tamsioje, vėsioje vietoje. Tepti veidą kasdien, palaikyti kelias minutes ir švariai nuplauti.

Teigiama, jog pigmentinėms blukinti tinka sutarkuota saldžioji paprika, kurios patariama dėti ant nuvalyto veido, daugiau ant pigmentinių dėmių ir laikyti maždaug 30 minučių.

Sena ir gera naminė priemonė veido odai atgaivinti – sumaišyti 2 šaukštai varškės, šaukštas medaus ir šaukštas citrinos sulčių. Masę ant veido patariama laikyti 20 min., po to nuplauti vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)