Taip sportuoti motyvuoja huffingtonpost.com.

1. Kodėl esate pavargę: visą dieną sėdėjote

Ką išmėginti: trumpų intervalų didelio intensyvumo treniruotę (pavyzdžiui, 30 sekundžių minti dviratį iš visų jėgų, tuomet 4 minutes pailsėti ir vėl minti 30 sekundžių. Pakartoti aštuonis kartus).

Kodėl tai gali padėti? Daugybė tyrimų parodė, kad net trumpa vidutinio intensyvumo fizinė veikla gali suteikti daugiau energijos, negu visiškai nesportuojant. Per vieną tyrimą savanoriai prisipažino, kad po treniruotės pajuto didesnį energijos antplūdį, negu suvalgę šokoladinį batonėlį. Fizinė veikla pakoreguoja smegenyse energijos neuromediatorių (dopamino ar serotonino) kiekį, teigia kineziologijos profesorius Patrickas O`Connoras iš Džordžijos universiteto, vadovavęs kai kuriems reikšmingiems sportavimo ir nuovargio tyrimams. Jis priduria, kad tokio pobūdžio trumpa, bet didelio intensyvumo treniruotė suteikia mums pagyvėjimo, bet nenuvargina, kaip gali nutikti ilgesnės treniruotės atveju.

2. Kodėl esate pavargę: visą dieną sėdite, ir taip kiekvieną dieną visą mėnesį

Ką išmėginti: pakvieskite bičiulį kartu intensyviai pasivaikščioti mažiausiai 30 minučių.

Kodėl tai turėtų padėti? Nieko nuostabaus: reguliariai sportuojantys žmonės nurodo turį daugiau energijos, negu nesportuojantys, rodo tyrimai. Kodėl taip yra, tiksliai nežinoma, pažymi P. O`Connoras. Tačiau taip gali būti dėl energijos, kurią suteikia kiekvienas važiavimas dviračiu, lipimas laiptais ar skubėjimas pėstute per miestą, taip pat dėl gilesnio ir efektyvesnio miego, kurį užtikrina raumenų apkrova. Pasivaikščiojimas dažnai rekomenduojamas kaip sportavimo įžanga, nes kelia mažiausią traumų ar staigaus širdies sustojimo riziką. Tačiau jis laikomas vidutinio intensyvumo fiziniu krūviu, jeigu žingsniuojate su tikslu. Maža to, sporto psichologai nustatė, kad viena iš priežasčių, kodėl žmonės (ypač moterys) nustoja sportavę, yra įsitikinimas, kad jie nepakankamai gerai atlieka pratimus, kad jie duotų naudos. Tačiau vaikščiojimas yra neįtikėtinai egalitarinis sportas, kuris negali nepavykti.

3. Kodėl esate pavargę: pernelyg daug sportavote

Ką išmėginti: imkitės kažko lengva, kas priverstų jus judėti, bet ne tiek, kad pradėtumėt prakaituoti. Pamėtykite skraidančią lėkštę su savo vaikais ar šunimi, atlikite kelis jogos pratimus ar neskubėdami pasivažinėkite dviračiu.

Kodėl tai gali padėti? Nuovargį pernelyg daug sportuojant sukelia per trumpos poilsio pertraukos, o tai kelia traumų pavojų. Priešingai negu manoma, ekspertai tvirtina, kad tokiomis „poilsio dienomis“ geriausia užsiimti lengva, iššūkių nekeliančia veikla, kuri pagerina kraujo apytaką. Pagerėjus kraujo apytakai, greičiau sugysite, jūsų organizmas gaus daugiau maistingųjų medžiagų ir leis greičiau atsigauti raumenims, negu „ilsintis“ priešais televizorių.

4. Kodėl esate pavargę: nuėjote miegoti tik 3 val. ryto

Ką išmėginti: praleiskite treniruotę ir eikite miegoti.

Kodėl tai gali padėti? Jei praėjusią naktį per mažai miegojote, 20 minučių pogulis po pietų gali padėti ištverti visą dieną. Jei šią naktį išmiegosite nuo septynių iki aštuonių valandų, kitą dieną jausitės kur kas geriau – pakankamai gerai, kad vėl galėtumėt sportuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)