LRT RADIJO klausytoja Lina iš Palangos nori žinoti, kaip atskirti gerą medų. „Kaip, perkant turguje, atskirti, ar medus grynas, ar falsifikuotas?“ – klausia ji. „Geriausia medų pirkti iš pažįstamo bitininko. Jei neturite pažįstamo bitininko, iš kurio nuolat pirktumėte, yra paprastas būdas“, – tikina bitininkas J. Rabačius.

Jeigu medus yra liepų ar kažkurių pievų, jis negali būti tamsus. Tokio medaus spalva turi būti šviesiai geltona. Bitininkas rekomenduoja bandyti medų atskirti ir pagal kvapą. Liepų medus šiemet, pasak J. Rabačiaus, buvo švelnaus šaltmečio kvapo.

Jeigu nusimanote, J. Rabačiaus žodžiais, galite rinktis pagal skonį, mat tiek bitininkas, tiek ūkininkas mėgėjas turi duoti šio paragauti. „Vizualiai žiūrint, medus, išpilstytas stiklainiuose, turi būti tirštas. Nebent labai šiltas oras, tada jis skystesnis“, – aiškina pašnekovas.

Grikių medus turi būti tamsus, turėti specifinį aromatą. „Galima paprašyti ir bityno paso, nes bitininkams jį vežiotis privaloma“, – siūlo specialistas.

Jei medus išimtas prieš mėnesį ar daugiau ir dar nėra nesusikristalizavęs, toks medus jau ir nesusikristalizuos. „Tai – lipčiaus medus. Galite tokio atrasti ir rudenį, kuris rugsėjo pabaigoje ir spalį dar nesusikristalizavęs“, – sako J. Rabačius. Toks medus taip pat patikimas, tačiau, bitininko žodžiais, šiemet tokio medaus jam dar nepasitaikė.