Užsiregistravusiųjų sąraše – tik 5 žmonės, tarp kurių – kūdikio besilaukianti pora, ir trys jaunos mamos.

Paskaita buvo skirta esamoms ir būsimoms šeimoms bei jaunimui. Paskaitą vedė gydytojas „Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos“ vadovas, Lietuvos perinatalinės psichologijos ir medicinos asociacijos prezidentas Romualdas Šemeta.

Dar neprasidėjus paskaitai gydytojas pabrėžė, kad pasiruošti tėvystei labai svarbu, ir kad toks švietimas turėtų būti pradedamas jau mokyklose. Apgailestavo, kad mokyklose tokios ar panašios paskaitos vyksta tik tada, kai moksleivė pastoja. O ir moksleiviams tokios paskaitos sukelia daugiau juoko, ypač vyriškajai lyčiai, nei susidomėjimo.

Nieko nelaukdamas, R.Šemeta ėmė vardinti, kas sudaro sąmoningą tėvystę: pasiruošimas vaiko pradėjimui, pradėjimas, nėštumas, pasiruošimas gimdyti, ekologinis gimdymas, natūralus maitinimas ir harmoningas vaiko auginimas. Būtų idealu, jei moteris iš anksto žinotų, kad pastos. Atsisakymas stichiškai pradėti nėštumą – tai ir yra sąmoninga tėvystė. Medicinoje egzistuoja toks terminas „motinystės dominantė“, kuris reiškia, kad jei moteris planuoja nėštumą, tai organizmas pats savaime tarsi paruošia palankias sąlygas kūdikiui vystytis. Kai kūdikis planuojamas ir laukiamas, jo pasąmonėje susiformuoja meilė aplinkiniam pasauliui, saugumas, atvirumas ir geranoriškumas. O kai nelaukiamas – atsiranda nepasitikėjimas, baimė būti pamestam, agresija, polinkis į savižudybę, visko, kas nauja baimė, o nėštumas ir gimdymas dažnai būna komplikuoti. Gydytojas pateikė faktus: Lietuvoje kas antras vaikas gimsta neplanuotas.

O Rytų šalyse pradedant naują gyvybę atliekamos apeigos, kurių mūsų kultūroje jau nebėra. Ir iškart R.Šemeta pasidalino sena liaudies išmintimi apie nėščias moteris: jeigu atsakysi nėščiajai – esą namus užpuls žiurkės, nėščiajai nedera lipti per tvorą, mat kūdikio virkštelė apsisuks.

Japonijoje prieš susilaukiant vaiko abiems tėvams atliekamas medicininis tyrimas, organizmo valymas. Esmė tokia, kad vaikas ateina į motinos dvasinį pasaulį 2–3 mėnesiai iki apvaisinimo. Gydytojas moterims atskleidė paslaptį, kaip išsiaiškinti, ar moteris pasiruošusi gimdyti. Ogi labai paprasta: kai mieste nuolat atkreipiate dėmesį į moteris su vežimėliais, anot gydytojo, tada jums pats laikas pastoti.

Gydytojo teigimu, vaikus privalo gimdyti žmonės, subrendę ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Vaiko prigimtis priklauso nuo to, kokios buvo tėvų mintys ir jausmai pradėjimo metu.

Palankiausias metas būsimiems tėvams pradėti kūdikio yra rugpjūčio–rugsėjo mėnesiai, nes tada žmogaus organizmas būna pailsėjęs, gavęs vitaminų. Prieš pastojant būtina atkreipti dėmesį į mitybą ir fizinius pratimus. Pasiruošimas gimdyti – tai sveiko gyvenimo būdo įgyvendinimas praktikoje.

Gydytojas R.Šemeta apgailestauja, kad nemažai gydytojų nesupranta pasiruošimo gimdyti reikšmės ir neskatina besilaukiančių moterų lankyti kursų.