Valgant masinės gamybos produktus nebūtinai sustorėsite, kaip iki šiol manyta, informuoja dailymail.co.uk. Tai priklauso nuo to, kaip reaguoja organizmas, tiksliau – skrandžio bakterijos.

Izraelio mokslininkai atliko tyrimą su 40-ia dalyvių – pusei jų davė duonos su raugu, pusei – baltos duonos. Abiejose grupėse padidėjo cukraus lygis kraujyje, o tai yra nutukimo rizikos veiksnys žmonėms, valgantiems maisto produktus su dideliu glikemijos indeksu. Tačiau nė vienos grupės narių svoris nepadidėjo.

Tyrėjams tai buvo įrodymas, kad svorio didėjimas susijęs su žarnyno mikrobiomu.

Jiems pavyko normalizuoti cukraus lygį kraujyje, sudarant tiriamiesiems dietą, priklausomai nuo kiekvieno skrandžio bakterijų.

Izraelio mokslų instituto narys daktaras Evanas Elinavas teigė: „Vyrauja nuomonė, kad viena duona geresnė už kitas. Pramoniniu būdu kepama laikoma prasta, o naminė, su raugu kepama duona gera. Paaiškėjo, kad mūsų reakcija, kaip ir į bet kokį maistą, yra absoliučiai asmeninė. <...> Nėra prastų arba superproduktų.

Pastaraisiais dešimtmečiais baltos duonos (teigiama, kad joje mažiau ląstelienos nei nevalytų grūdų miltų duonoje) pardavimai sumažėjo 75 proc. Prekiautojų teigimu, vis labiau populiarėja su raugu kepta duona.

Ankstesni tyrimai rodė, kad per dieną suvalgantiems po tris riekelės baltos duonos didesnė nutukimo rizika. Ispanų mokslininkai nustatė, kad tokiems žmonėms nutukimas gresia 40 proc. daugiau nei tiems, kas valgo baltos duonos kartą per savaitę.

Nauji tyrimai pristatyti mokslininkų susitikime Bostone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)