Pasak mokslininkų, tie, kurie renkasi bėgtakį, įkvepia gerokai mažiau deguonies, palyginti su bėgikais lauke, o tai reiškia, kad pastarųjų treniruotės pareikalauja daugiau pastangų, rašo „Daily Mail“.

Nesigilinant į tai, kodėl bėgimas sporto salėje mažiau efektyvus, galima paminėti, kad bėgimą bėgtakiu palengvina įrenginio mechanizmo veikimas.

Nereikia pamiršti, kad pasirinkus bėgtakį netenka susidurti su įkalnėmis ar priešpriešiniu vėju.

Tyrimo eiga

Aiškindamiesi skirtumą tarp bėgimo lauke ir bėgtakiu, Milano universiteto mokslininkai stebėjo penkiolikos puikios fizinės formos vyrių, kurių amžiaus vidurkis – 21 metai, grupę.

Tyrime dalyvavę asmenys turėjo 15 minučių užsiimti konkrečia fizine veikla – iš pradžių 30 sekundžių bėgti visu greičio, o tada – 30 sekundžių lėtesniu tempu. Šią užduotį tyrimo dalyviai turėjo atlikti ir lauke, ir patalpoje.

Abiem atvejais buvo nustatytas suvartoto deguonies kiekis ir bėgimo intensyvumas.
Gauti duomenys ir tyrimo išvados buvo paskelbti fiziologijos, mitybos ir medžiagų apykaitos tyrimams skirtame žurnale.

Pagrindinės išvados ir jų paaiškinimas

Tyrimo rezultatai parodė, kad bėgant bėgtakiu suvartojama daug mažiau deguonies, vadinasi, ši veikla reikalauja mažiau energijos.

Remiantis pastarąja išvada buvo apskaičiuota, kad norint sudeginti tiek kalorijų, kiek bėgant lauke, pasirinkus bėgtakį reikia judėti net 15 proc. sparčiau.

„Kad treniruojantis su bėgtakiu fizinis aktyvumas būtų toks pat, koks lauke, kaitaliojamo intensyvumo bėgimo treniruotę reikėtų atlikti bent 15 proc. sparčiau“, – tvirtina tyrimo autoriai.
Didesnis tempas, anot mokslininkų, tarsi kompensuoja bėgant įkalnėmis arba prieš vėją dedamas pastangas.

Kaip teigia Niujorko valstijos Vestčesterio ligoninės reabilitacijos ir sveikatingumo centro vadovas Michaelis Silvermanas, bėgant lauke kinta kelio danga, tenka nugalėti vėjo pasipriešinimą, kartkartėmis staiga pagreitinti tempą, todėl sudeginama daugiau kalorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)