„Atšilus orams, vyrai ir moterys susirūpina savo kūno formomis ir stengiasi pasiekti maksimalių rezultatų per trumpiausią laiką. Tokie žmonės neretai ir patiria traumas. Šiltuoju metų laiku, pacientai kreipiasi dėl sąnarių raiščių, kelio sąnario meniskų, Achilo sausgyslės plyšimų ar kaulų lūžių. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad tai dažniausiai yra komandinio sporto pasekmės, kuomet „pagauna“ azartas ir išsijungia savisaugos instinktai, o ypač kai sportuoti puolama tam tinkamai nepasiruošus“, – pastebi ypač komandinį sportą mėgstantis klinikos „Grožio chirurgija“ ortopedas traumatologas Gintautas Pocius.

Kaip išvengti traumų

Gydytojai traumatologai tiek iš asmeninės, tiek iš pacientų patirties pastebi, kad beveik visada yra daromos tos pačios klaidos, rašoma pranešime spaudai. Jie pateikia kelis paprastus patarimus ir atsargumo priemones, kurios padės išvengti bereikalingų susižalojimų.

Palaikykite sportinę formą. Nuolat sportuojant, raumenys ir raiščiai yra pasiruošę netikėtiems judesiams, kurie gali sukelti traumas. Todėl sportinę formą reikia atgauti palaipsniui pratinant organizmą prie didesnių krūvių. Pradėkite nuo individualių sporto šakų – važinėjimo dviračiu, plaukimo, bėgimo – ir tik pasiekę gerą fizinę būklę, užsiimkite komandiniu sportu: krepšiniu, futbolu, tinkliniu.

Apšilkite. Sporte galioja taisyklė – „skubėk lėtai“. Ruošdamiesi sportuoti būtinai atlikite sąnarių tempimo ir raumenų apšilimo pratimus. Tai padeda paruošti organizmą atlaikyti fizinį krūvį.

Dėvėkite apsaugas. Važinėjant dviračiu, riedučiais ar riedlentėmis, dažniausiai susižalojama nukritus. Be raktikaulių išnirimų ar lūžių, skaudžiausias pasekmes sukelia galvos traumos. Todėl, net jei suaugusiajam ir neprivaloma, gydytojai traumatologai primygtinai rekomenduoja dėvėti šalmą ir kitas apsaugas.

Rinkitės tinkamą avalynę ir aprangą. Avalynė ir apranga sportuojant atlieka svarbų vaidmenį. Avint netinkamą avalynę gresia ne tik sporto traumos, bet ir ilgainiui sužaloti stuburą ir sąnarius.

Įvertinkite savo galimybes. Daug dažniau susižaloja tie, kurie neįvertina savo fizinių galimybių ir persistengia arba užsiima savo amžiui netinkamu sportu.

„Klaidų pasitaiko visiems, bet patarčiau mokytis jei ne iš savų, tai bent iš svetimų. Kartą, tik atvykęs į golfo varžybas, neapšilęs pirmojo smūgio metu stipriai patempiau nugarą. Po šios sporto traumos golfo atsisakyti teko net porai mėnesių“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ ortopedas traumatologas Juozas Belickas, kuris jau daugiau nei dešimtmetį žaidžia golfą.

Jeigu traumos išvengti vis tik nepavyko, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju labai priklauso nuo jos pobūdžio. Tačiau yra keletas bendrų principų.

„Susižalojus, pirmiausiai reikėtų traumuotą vietą šaldyti po 15-20 minučių kas pusvalandį. Ledą ant pažeistos vietos reikėtų dėti ne tiesiogiai, o per rankšluostį ar kitą medžiagą. Jei judinant sąnarį jaučiate skausmą ar įtariate kaulų lūžį, kol nuvyksite pas specialistus galūnę reikia sutvirtinti, kad ji kuo mažiau judėtų. Jei trauma rimtesnė – kvieskite greitąją medicinos pagalbą ir palikite šį darbą medikams“, – pataria G. Pocius.

Pasekmės tinkamai neišsigydžius

Pasak J. Belicko, tinkamai neišgydžius traumos, laukia išties liūdnos pasekmės, kurių iš karto galima ir nepastebėti. Todėl nuo pat pradžių labai svarbu laikytis specialisto nurodymų. Savarankiškai sutrumpinus gydymo laikotarpį gresia rimtos komplikacijos, kurias išgydyti bus kur kas sudėtingiau nei pirmines traumas. Pavyzdžiui, tinkamai neišsigydžius kryžminio kelio raiščio plyšimo, ilgainiui dyla sąnario kremzlės ar žalojamas meniskas. Metams bėgant tai turi įtakos kur kas rimtesnėms kelio sąnario ligoms ir gali prireikti net operacijos.

Apskritai ortopedai-traumatologai įspėja, kad be papildomų gydytojo rekomendacijų sportuoti nepatartina tokiais atvejais, kai pacientai skundžiasi širdies ir kraujagyslių sistemos negalavimais, turi viršsvorio ar juos vargina lėtiniai sąnarių skausmai. Tačiau ir sveikiems žmonėms po ilgos pertraukos sportuoti reikėtų saikingai ir atsargiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją