Jeigu pusryčiams valgysite kiaušinių ir neriebaus mėsos, galėsite džiaugtis dailia figūra ir visiems laikams atsisveikinsite su noru prieš miegą prisikimšti beverčio maisto, informuoja „The Daily Mail“..

JAV Misūrio universiteto mokslininkai nustatė, jog pusryčiai, kuriuose gausu baltymų, padeda kontroliuoti apetitą ir apsaugo nuo sveikatai ir figūrai žalingo užkandžiavimo vakarais.

Remiantis naujos apklausos rezultatais, net 60 proc. jaunų amerikiečių pusryčių nevalgo.

Mitybos ir fiziologijos katedros profesorė Heather Leidy sako, jog tinkami pusryčiai padėtų išspręsti Ameriką kankinančią nutukimo problemą. Šiuo metu Amerikoje gyvena daugiau kaip 25 mln. antsvorio turinčių ar nutukusių žmonių.

H. Leidy yra pirmoji, pabandžiusi įvertinti pusryčių svarbą apetito kontrolės visą likusią dieną klausimu.

Tyrime dalyvavo 20 antsvorio turinčių ar nutukimu sergančių 18-20 metų merginų, kurios pusryčių nevalgė visai, valgė pusryčius, kuriuose gausu baltymų (kiaušinius ir liesą jautieną), arba valgė įprastus pusryčius (pavyzdžiui, dribsnius su pienu).

Kiekvienų pusryčių kaloringumas siekė 350 kalorijų, juose buvo subalansuotas riebalų, ląstelienos, cukraus ir maistingųjų medžiagų kiekis.

Pusryčiuose, kuriuose gausu baltymų, pastarieji sudarė 35 gramus. Tyrimo dalyvės taip pat turėjo atsakyti į specialius klausimus apie savo mitybą ir duoti kraujo mėginių tyrimams.

Prieš pietus merginoms buvo atliekamas smegenų magnetinio rezonanso tyrimas, kurio tikslas buvo įvardyti smegenų siunčiamus signalus, kontroliuojančius apetitą ir valgio kaip atpildo schemą.

Pusryčiams daug baltymų valgiusios tyrimo dalyvės dieną lengviau kontroliavo apetitą ir atsisakydavo nereikalingų užkandžiavimų. Tokie pusryčiai taip pat padėjo vakarais išvengti persivalgymo ir mažino potraukį saldumynams bei riebiam maistui.

„Pusryčiams valgomi baltymai mažina apetitą, dieną lengviau atsispirti užkandžiams, ypač vakarais. Mūsų gauti duomenys leidžia daryti išvadą, baltymai pusryčiams – puiki lieknėjimo priemonė, naudinga sveikatai“, - konstatuoja mokslininkė.

Pusryčių atsisakantys žmonės šią idėją greičiausiai vertina skeptiškai, tačiau H. Leidy tvirtina, jog žmogaus organizmas prie pusryčių pripranta jau per tris dienas.

Tyrimo dalyvės pusryčiams valgė kiaušinius, liesą jautieną. Anot mokslininkės, rytais taip pat patariama valgyti graikišką jogurtą, varškės sūrį ar vištienos krūtinėlę.

Ateityje mokslininkai ketina išsiaiškinti, ar baltymai pusryčiams jauniems žmonėms padeda lengviau kontroliuoti svorį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)