Niekas neapsaugos nuo netikėtumų – stiklai, aštrūs akmenys, neužgesinti laužai paplūdimyje gresia sužeidimais kojoms ir kitoms kūno dalims, rašo DELFI.ua.

Na o pavojingiausi – jūros gyventojai: medūzos, rajos, jūros ežiai. Jie gali atrodyti nepavojingi, bet taip toli gražu nėra.

Tai ypač svarbu, jei atostogaujate su vaikais. Vaikų oda plona, švelni, daugelio – silpnas imunitetas, o noras pažinti aplinką liečiant nematytus gyvūnus gali baigtis netikėčiausiais padariniais.

Prieš vykdami prie jūros ar vandenyno užsienyje iš anksto paklauskite gido ar pasiskaitykite internete apie vietos fauną.

Pavyzdžiui, populiariuose Egipto ir Graikijos kurortuose pavojingiausi – jūros ežiai. Išvaizda jie primena augalus, tačiau yra gyvi padarai, o išsigandę savo aštria adata gali rimtai sužeisti žmogų. Ežį galite suerzinti netyčia jį užkliudę maudydamiesi, panorėję paliesti ranka ar tiesiog stipriai sujudinę vandenį aplink jį.

Jei atsitiko toks nemalonumas, apiplaukite sužalotą vietą karštu vandeniu, tik tada ištraukite adatą. Tada atsargiai apiplaukite žaizdą antiseptiku. Jei po ranka nėra antiseptiko, panaudokite tradicinį būdą – spiritą ar stiprų alkoholinį gėrimą.

Stebėkite žaizdą – ji gali imti pūliuot. O kad taip neatsitiktų, nuolat praplaukite žaizdą. Jei žaizda negyja ar pablogėjo, kreipkitės į gydytoją. Na o grįžę į tėvynę bet kokiu atveju pasikonsultuokite su medikais.
Jūros ežys

Ypatingai pavojingos kai kurios koralų rūšys – jie išskiria nuodus, sukeliančius nudegimus, jų vietoje iššoka pūslės. Nudegintą vietą nuplaukite valgomuoju actu, paskui patepkite tepaliuku nuo nudegimo. Taip neutralizuosite nuodų poveikį ir pagydysite odą.

Koraliniuose rifuose gyvenantys moliuskai atrodo nė kiek nepavojingi. Su vienu turimu dantimi jie gali stipriai įkąsti žmogui, sukelti stiprų skausmą ir apnuodyti. Taip yra todėl, kad jų nuoduose yra toksinų. Jei įkando moliuskas, reikia skubiai užrišti tą vietą drėgnu tvarsčiu ir skubėti pas gydytoją.

Koralai

Daugelyje jūrų gyvena nemažai medūzų, kai kurios nepavojingos. Vaikai dažnai ima jas į rankas, bet geriau juos iš anksto sudrausminti, nes į rankas gali patekti ir pavojinga medūza, ypač jei maudotės po audros ar lietingu laikotarpiu. Įsidėmėkite: pirma, jokiu būdu neplaukite gėlu ar sūriu vandeniu, antra, pirmiausia nuimkite čiuptuvėlių likučius, o tada nuplaukite žaizdą spiritu arba acto rūgštimi.
Medūza

1. Apsiaukite gumines šlepetes.

Pirma taisyklė, kurios reikėtų laikytis ir jums, ir vaikams, – apsiauti gumines šlepetes, kurios apglunda pėdą, nenusmunka ir netrukdo plaukioti. Su guminėmis šlepetėmis jums nebaisūs koralai, aštrūs akmenys, stiklai paplūdimyje ir jūros dugne.

2. Nelieskite jūros gyvūnų.

Paaiškinkite vaiku, kad jokiu būdu negalima liesti vandenyje gyvūnų ir koralų, net jei jie labai gražūs ir nepavojingi. Patys irgi tai atsiminkite ir savo pavyzdžiu parodykite vaikui, kaip elgtis maudantis.

3.Išsiaiškinkite, kur artimiausias pirmosios pagalbos punktas.

Iš anksto išsiaiškinkite, kur greitosios pagalbos punktas, vaistinė, ar yra viešbutyje gydytojas. Žinoma, geriau, kad šito neprireiktų, tačiau apsidrausti nepakenks.

4. Sugalvokite vaikui alternatyvą.

Jei vaikas labai nori iš arčiau apžiūrėti vietos fauną, sugalvokite alternatyvą – nupirkite atvirukų, knygą, paprašykite gido, kad papasakotų apie žuvis, koralus ir medūzas.

5. Ieškokite saugių maudymuisi vietų.

Stenkitės maudytis tose vietose, kur rekomenduojama – ten, kur paplūdimiuose yra gelbėtojai ir pan.

6. Turėkite pirmosios pagalbos vaistinėlę.

Vykdami į kelionę susikraukite pirmosios pagalbos vaistinėlę. Įsidėkite viską, ko reikia, negalvokite, kad nusipirksite vietoje – kai kuriose šalyse tokių vaistų nėra, o gal nemokėdami kalbos nesugebėsite paaiškinti, ko reikia.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)