Paauglys ligoninėje atsidūrė ligos pradžioje

„Šiandien ryte gavome pranešimą iš Vilniaus vaikų infekcinės ligoninės, kad dar vienam tos pačios J. Basanavičiaus gimnazijos moksleiviui įtariama meningokokinė infekcija. Kol kas diagnozė nepatvirtinta – tik paimtas pasėlis. Rezultatai bus tik kitą savaitę. Pavyzdžiui, mirusiojo gimnazisto pasėlyje meningokokas išaugo tik penktą parą. Bet kuriuo atveju įtarimas mus labai suneramino“, - teigė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Neseniai mokyklos pirmos klasės gimnazisto gyvybę nusinešusi infekcija įtariama antros klasės mokiniui. Anot specialistės, visa jo klasė, taip pat ir susirgęs berniukas, gavo profilaktinę antibiotikų dozę.

„Berniukas vakar į ligoninę atvyko su dideliu karščiavimu ir iš karto buvo paguldytas. Dabar jau viskas, ką buvo galima padaryti, padaryta. Šiuo metu jis jaučiasi gerai. Kiek kalbėjome su gydytojais, uždegimas organizme nėra labai didelis. Kraujo tyrimas jo nerodė, taigi diagnozė gali nepasitvirtinti – gali paaiškėti, kad tai virusinis susirgimas.

Tačiau kadangi jis iš tos pačios gimnazijos ir susirgo per 10 dienų inkubacinį periodą, medikai epidemiologiškai iškart susiejo su šia liga. Be to, pasireiškė tam tikri meningokoko infekcijos požymiai – jis turėjo peršalimo simptomus (sloga, gerklės skausmas), vėmė bei buvo atsiradęs hemoraginis bėrimas ant kaklo. Tiesa, meningokokui toks bėrimas kaklo srityje nebūdingas. Paprastai jis atsiranda ant kelių, šlaunų, kojų, pilvo. Tik kai liga vystosi toliau, bėrimas gali pažeisti ir veidą“, - pasakojo G. Aleksienė.

Anot pašnekovės, meningokokinė infekcija – palyginus reta, bet labai klastinga liga, kadangi ji gali prasidėti kaip paprastas peršalimas, tačiau dėl tam tikrų organizmo ypatumų staiga išsivystyti iki meningito, encefalito ar kraujo užkrėtimo ir baigtis žaibiška mirtimi. Taigi infekcija skirtingus žmones gali paveikti labai skirtingai.

Nors diagnozė gali nepasitvirtinti, mokiniai greičiausiai vėl gaus antibiotikų

„Šiandien vėl vyksime į J. Basanavičiaus gimnaziją, ir spręsime, ką reikia daryti toliau – kada jie gavo antibiotiką, kiek laiko jis veikia, ar reikia antros dozės ir pan. Ko gera, vėl rekomenduosime vaikams kreiptis į šeimos gydytojus, kurie spręs dėl profilaktinės antibiotikų dozės. Kiek žinome, vaikas slogavo, bet mokykloje dar vakar buvo. Ligoninėje jis atsidūrė vos pakilus temperatūrai. Mat tėvai jau buvo įsibaiminę. Taigi medikai vaiką gavo tik pradedantį blogėti ir iškart pradėjo jį gydyti. Jie net nelaukė tyrimų rezultatų, nes taip pat šiuo metu bijo. Jau geriau įtarti ir padaryti daugiau nei pavėluoti. Ir berniukas jau išsikapstė – šiandien iš reanimacijos jis turėtų būti perkeltas į skyrių“, - teigė specialistė.

G. Aleksienės manymu, paauglio mirtis yra skaudi pamoka visai visuomenei – tiek visų vaikų tėvams, tiek gydytojams. „Girdėjau per televiziją, kad gydytojai jau kviečia atvykti pas juos dažniau, kad ir be reikalo“, - pasakojo pašnekovė.

Žinia, turbūt ne vienas yra susilaukęs ir medikų nepasitenkinimo, kai į ligoninę atitempė vaiką, kuris tiesiog peršalęs. Tačiau G. Aleksienė patarė tokiais atvejais į priekaištus nekreipti dėmesio. „Net jei gydytojai paburbės ant jūsų, jau geriau tai iškęsti nei laukti ir bijoti. Už savo vaiką iš tiesų reikia kovoti“, - įsitikinusi pašnekovė.

DELFI primena, kad penkiolikmečio gimnazisto mirtis J. Basanavičiaus gimnaziją sukrėtė per Mokytojo dieną. Dėl šios žinios tą dieną buvo atšauktos pamokos ir šventinis renginys. Visiems kontaktų su mirusiuoju turėjusiems vaikams buvo patarta apsilankyti pas šeimos gydytoją, kadangi infekcija plinta labai lengvai – oro lašeliniu būdu.

Daugelis gimnazistų gavo profilaktines antibiotikų dozes, po kurių jiems buvo patarta dešimt dienų stebėti savo savijautą. Mat tiek dienų ilgiausiai trunka ligos inkubacinis periodas.

Šiemet tai jau ketvirta mirtis nuo šios infekcijos Vilniaus apskrityje – mirė du vaikai ir du suaugusieji.

Paskutinės mirties aukos – 15-mečio paauglio – tėvai kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą su prašymu dėl šio įvykio pradėti medicininį auditą. Anot jų, poliklinikos medikai laiku nediagnozavo ligos bei nepatarė tėvams vykti į ligoninę. Sveikatos apsaugos ministras patikino, kad kruopščiai bus tiriama visa ligos eiga – nuo jos pradžios iki pat mirties.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją