Ligoninės vadovo teigimu, panikos kelti tikrai nereikia – tęsiant planuotą dviejų gydymo įstaigų susijungimą, atleidimo lapelių sulauks tik apie 10 darbuotojų, kurių veikla yra dubliuojama. Ligoninės darbuotojai tikina nieko apie planuojamą susijungimą negirdėję.

Savivaldybės svetainėje „kabo“ tokia informacija:

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 2.53 straipsniu, Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 16 straipsnio 3 dalies 9 punktu, Lietuvos Respublikos sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo 28 straipsnio 9 punktu ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2015 m. lapkričio 18 d. įsakymu Nr. 30-3663 patvirtintų Viešosios įstaigos Vilniaus miesto klinikinės ligoninės įstatų 67 punktu, Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendžia:

1. Nutraukti viešosios įstaigos Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialo veiklą (buveinės adresas – Antakalnio g. 124, Vilnius) iki 2017 m. birželio 30 d.
2. Įgalioti viešosios įstaigos Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorių:
2.1. išregistruoti viešosios įstaigos Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialą iš Lietuvos Respublikos juridinių asmenų registro ir atlikti kitas su filialo veiklos nutraukimu susijusias procedūras iki 2017 m. birželio 30 d;

Tiesa, dokumento rūšis kol kas - projektas.

Darbuotojai skundžiasi nieko nežinoję

Antakalnio filialo profesinės sąjungos pirmininkė, gydytoja Rūta Kiršienė DELFI sakė informaciją apie jos darbovietės veiklos nutraukimą pamačiusi sostinės savivaldybės svetainėje.

„Beveik 600 darbuotojų, 13,5 tūkst. pacientų yra neinformuoti apie jokius pokyčius. Jau kartą turėjome labai panašią problemą ir žinome, kad po fraze „veiklos nutraukimas“ gali daug kas slypėti. Dėl to mes labai išsigandę. Bet kokiu atveju savivaldybė turėjo informuoti ir konsultuoti profsąjungas. Mes matome tik informaciją apie veiklos nutraukimą“, - sakė R. Kiršienė.
Pašnekovės teigimu, profsąjungos atstovams labiausiai stinga adekvataus bendravimo ir savalaikės komunikacijos iš savivaldybės.

„Kad nebūtų nei gydytojų, nei pacientų panikos. Pacientai nežino, kur jie toliau gydysis, o personalas – kur toliau dirbs“, - abejones dėstė ji.

Apie informacijos trūkumą DELFI patvirtino ir kita ligoninės darbuotoja, kuri nenorėjo būti įvardinta.

„Darbuotojai visiškai neinformuoti ir tik iš kitų kanalų sužinojome apie veiklos nutraukimą. Pasikvietėme direktorių pasikalbėti, jis sakė lyg ir nežinantis nieko. Mūsų filialas dirba pelningai – visi rodikliai 2016 m. net geresni už 2015-uosius. Todėl visai neaišku, kodėl nori uždaryti filialą, niekas nepaaiškinta. Dabar rašome raštus Tarybos nariams, merui, kad informuotų mus, rinksime pacientų parašus“, - telefonu sakė darbuotoja.

Direktorius: abejonės nepagrįstos

VšĮ Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius dr. Narimantas Markevičius tikino, kad panikos kelti nereikėtų. Po teiginiu „nutraukti veiklą“, jo teigimu, slepiasi ilgą laiką brandintas planas panaikinti Antakalnio filialo statusą ir filialą padaryti ligoninės dalimi.

„Niekas daug nesikeičia. 2012 m. Tarybos sprendimu sujungtos dvi ligoninės – Antakalnio universitetinė ir Vilniaus miesto klinikinė ligoninė. Administracijos direktoriaus įsakymu įkurtas Antakalnio filialas. Kaip ligoninės buvo dirbtinai sujungtos, taip jos ir veikė. Aš esu Klinikinės ligoninės direktorius, o Antakalnio filialas turi atskirą vadovą, atskirus įstatus“, - pasakojo N. Markevičius.

Dėl to, pašnekovo teigimu, jau kurį laiką ligoninėse veikė dvi administacijos, du personalo skyriai, du infekcijų kontrolės skyriai, dvi laboratorijos ir t.t.

„Visos struktūros dubliuoja veiklą. Antakalnio ligoninė yra mažesnė, joje yra 150 lovų, pas mus – 500. Pagal visus vadybos reikalavimus ir racionalų finansų naudojimą, negali būti dviejų personalo, infekcinių ligų kontrolės ir kt. skyrių. Visiškai visos administracinės struktūros yra sudubliuotos“, - situaciją aiškino įstaigos vadovas.

Prieš pusę metų savivaldybės Taryba puoselėjo mintį Antakalnio filialą atjungti nuo Klinikinės ligoninės ir perduoti ministerijos žiniai.

„Visgi Taryba nubalsavo to nepadaryti ir, mano nuomone, tai buvo logiškas sprendimas, nes tokia maža ligoninė viena funkcionuoti negali. Pagal vadybos taisykles, geriausiai valdomos ligoninės su 400-700 lovų. Mažesnės valdomos neracionaliai, per didelės – per sudėtingai. Kadangi nuspręsta jų neatjungti, kita jau seniai buvusi mintis – Antakalnio filialą intergruoti į ligoninę ir sujungti visas administracines struktūras, optimizuojant jų darbą“, - istoriją aiškino pašnekovas.

N. Markevičius patikino, kad dėl tokio sprendimo nenukentės nei ligoninės personalas, nei pacientai. Jis skaičiavo, kad iš viso dėl dubliavimosi bus panaikinta apie 10 etatų.

„Visi kaip dirbo, taip ir toliau dirbs. Tik liks vienas personalo vadovas, vienas finansų, viešųjų pirkimų skyrius ir t.t. Realiai darbų neteks aukščiausi administracijų vadovai – liks vienas atsakingas žmogus už vieną filialą, ne du. Nė vienas gydytojas, slaugytojas ar kitas personalo darbuotojas tikrai nenukentės“, - tikino jis.

Paklaustas, kodėl profsąjungų atstovai skundžiasi informaciniu vakuumu, jis to negalėjo paaiškinti.

„Žinia yra iškomunikuota Sveikatos reikalų departamento vadovo. Jis buvo pas profesines sąjungas. Mes tai jiems irgi seniai sakėme. Čia yra kiti dalykai. Kai nori mažinti vadovus, supraskite, jie turi įtakos, jie nori dirbti, skleidžia klaidingą informaciją..“, - nutęsė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)