Italijoje esančio Sienos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad ryški šviesa, kuria jau seniau imta gydyti depresiją, padidina testosterono kiekį organizme. Būtent dėl didesnio šio hormono kiekio juntamas didesnis seksualinis pasitenkinimas. Nepaisant to, mokslininkai pripažįsta, kad, norint pateikti išsamesnes išvadas ir rekomendacijas, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Mokslininkai atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 38 savanoriai vyrai. Visiems jiems buvo diagnozuoti sveikatos sutrikimai, lemiantys susidomėjimo seksu sumažėjimą.

Ryški šviesa

Pusė savanorių grupės vyrų buvo gydomi ryškios šviesos terapija, o kiti – pastebimai silpnesnės šviesos terapija. Gydymo kursas truko dvi savaites po pusvalandį ankstyvais rytais.

Pasibaigus gydymo švies ciklui, specialistai pakartotinai ištyrė dalyvius ir išsiaiškino, kad tie vyrai, kurie tyrimo metu gaudavo labai ryškios šviesos terapijos, džiaugėsi net tris kartus išaugusiu seksualiniu aktyvumu. Kontrolinės būklės vyrų situacija nepasikeitė.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vyrų, kurie buvo gydomi ryškia šviesa, organizme testosterono kiekis išaugo nuo 2,1 ng/ml iki 3,6 ng/ml. Kontrolinės grupės vyrų testosterono kiekis kraujyje nepakito.

Tyrimui vadovavęs profesorius Andrea Fagiolini teigia, kad padidėjęs seksualinis aktyvumas tiesiogiai susijęs su testosterono kiekio pokyčiais organizme.

Kas ta fototerapija ir šviesos dėžė?

Šviesos terapijos arba fototerapijos esmė – speciali lempa, dar vadinama šviesos dėže. Jos užduotis- simuliuoti saulės šviesą.

Šviesos dėžėje įmontuotos itin ryškiai šviečiančios fluorescencinės lempos – dažniausiai mažiausiai 10 kartų intensyvesnės nei buityje naudojamos lemputės. Dažniausiai fototerapija naudojama gydant sezoninę depresiją.

Pacientai gydytojo nustatytą laiką žiūri į jo akių lygyje pakabintą šviesos dėžę. Šviesa veikia smegenų sritis, atsakingas už miegą, apetitą, seksualinį potraukį, kūno temperatūrą, nuotaiką ir aktyvumą.

Pasirodo, kai kuriems žmonėms reikia daugiau šviesos nei kitiems, nes priešingu atveju sutrinka pagrindinės jų organizmo funkcijos.

Paskui gamtą

A. Fagiolini sutiko paaiškinti, kaip veikia fototerapija.

„Šiaurės pusrutulyje laikotarpiu nuo lapkričio iki maždaug balandžio organizmas gamina mažiau testosterono. Gamyba pradeda laipsniškai nuo pavasario galo, o kulminaciją pasiekia spalį. Tai puikiai atsispindi ir gimstamumo statistikoje. Dažniausiai moterys pastoja birželį. Taigi šviesos terapijos tikslas iš esmės atkartoti gamtos ciklą“, – teigia profesorius.

Anot akademiko, šviesos terapija tiesiogiai veikia kankorėžinę liauką, esančią pačiame smegenų centre. Būtent ji ir atsakinga už testosterono gamybą.

Viltys ateičiai

Specialistai įvardija net kelias galimas priežastis, kodėl sumenksta seksualinis potraukis, o gydymas priklauso nuo konkretaus negalavimo.

Problemą galima spręsti skiriant testosterono injekcijų, antidepresantų ir kitų vaistų. Mokslininkai viliasi, kad šviesos teorija ateityje pranoks vaistus, tačiau nenutyli ir kelių šalutinių poveikių.

Kaip ten bebūtų, tyrimui vadovavęs profesorius sako, kad kol kas per anksti šviesos terapiją siūlyti kaip šio seksualinio sutrikimo gydymo būdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)