Griffitho universiteto ir Queenslando universiteto mokslininkai nustatė, kad moterys labiau nei vyrai įsijaučia į neigiamus įvykius partnerio gyvenime, skelbia leidinys „News Medical“.

Dr. Cindy Mervin iš Griffitho universiteto ir profesorius Paulas Frijtersas iš Queenslando universiteto išaiškino, kad antrajai pusei susirgus ar netekus šeimos nario ar draugo, moteris tai paveikia gerokai labiau nei vyrus.

Beveik ketvirtadaliu atvejų moterys dėl partnerio nelaimių išgyveno taip, tarsi tai būtų įvykę joms tiesiogiai. O vyrų emocinis gyvenimas niekaip nėra susijęs su moterų išgyvenimais.

„Ne tai, kad vyrai yra bejausmiai ar jiems niekas nerūpi, nes juos tikrai stipriai paveikia tai, ką jie asmeniškai patyria. Tačiau jie nėra labai emocingi, kai kalbama apie jų partnerių jausmus“, – sakė dr. C. Mervin.

„Gali būti, kad vyrai labiau įsijaučia į savo kaip partnerių vaidmenis ir įvaizdį, o ne į tai, kaip jaučiasi jų partnerės“, – mano profesorius P. Frijtersas.

Minėti mokslininkai išnagrinėjo duomenis, gautus Australijoje atlikus nacionalinį namų ūkių, pajamų ir darbo dinamikos tyrimą (HILDA). Jame dalyvavo daugiau nei 20 tūkst. žmonių. Jie nagrinėjo, kaip individų dvasinė sveikata kito tuomet, kai jų partneriui kas nors nutikdavo.

„Tyrimas taip pat parodė, kad vaikų turinčiose šeimose partneriai labiau išgyveno dėl neigiamų dalykų, susijusių su jų antrosiomis pusėmis, negu vaikų neturinčios poros. Veikiausiai tai susiję su persipinančiais partnerio ir šeimos narių interesais,“ – sakė profesorius P. Frijtersas.

Jo teigimu, partneriai gali daryti įtaką vienas kito dvasinei sveikatai daugeliu būdu. Jeigu vienas partnerių turi kokių nors psichologinių problemų, tai ne tik veikia kitų žmonių nuotaiką. Dėl to partneris gali mažiau nudirbti darbų namuose, mažiau bendrauti su vaikais ir daugiau darbų užkrauti ant savo antrosios pusės pečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)