DELFI.ee pateikia išsekimo simptomus ir priežastis.

Išsekimas gali apimti po stipraus streso, pavyzdžiui, netekus artimo žmogaus. Tokiu atveju sunku ką nors patarinėti. Kai žmogaus gyvenimas praranda prasmę, padėti gali veikiausiai tik kvalifikuoti psichoterapeutai.

Toliau – informacija apie, regis, be priežastis kilusį išsekimą ir patarimai, kaip jo atsikratyti.

Kaip apibūdinti išsekimą

Išsekimą dažnai lygina su sąstingiu – žmogus gali valandų valandas sėdėti, žiūrėti į vieną tašką ir nieko nejausti. Sudėtingais atvejais pradingsta fiziniai refleksai, pavyzdžiui, noras valgyti, paisyti higienos ir pan. Žmogus jaučia jėgų stygių ir visišką abejingumą aplinkai.

Išsekimas nuo depresijos skiriasi tuo, kad nėra prastos nuotaikos – žmogus ničnieko nejaučia.
Na o kadangi nesinori nei judėti, nei kalbėti, žmogus tampa tarsi zombiu, kuris nesuvokia, ar apskritai egzistuoja.

Kaip išsijudinti iš sąstingio ir išsekimo

Išsekimą išgyvenančiam žmogui reikia stiprių emocijų. Psichologai teigia, kad tokį somnambulą reikia arba stipriai nustebinti, arba supykdyti. Jums geriau žinoti, kur ieškoti stiprių įspūdžių (galbūt nueiti į iliuzionistų pasirodymą ir paprašyti, kad jus perpjautų). Visgi geriau nustebti, nei pykti, nes pyktis – neigiama emocija.

Išjungiame sąžinę ir miegame

Išsekę žmonės nuolat nori miego, miegas jiems maloniausias. Taip organizmas signalizuoja, kad jam reikia atokvėpio.

Miegas – puikus vaistas nuo daugelio sveikatos bėdų, juo labiau nuo išsekimo, nes jo priežastis ir yra itin stiprus pervargimas.

Geriausia išsimiegoti savaitgalį, na o jei įmanoma, miegokite, kiek norisi, ir savaitės viduryje.

Svarbiausia – nekaltinti savęs dėl nepadarytų darbų. Pasiteisinkit tuo, kad šiaip ar taip su tokia savijauta iš jūsų jokios naudos. Juk vėliau galėsite imtis darbų su šviežia galva ir energija.

Duoti ir imti

Geras būdas nuo sąstingio ir išsekimo – kuo nors rūpintis, juo labiau, jei savimi rūpintis nėra jokio noro.

Juk negalėsite sėdėti sudėjusi rankų, jei kas iš namiškių serga? Nori nenori, teks virti sultinį, kviesti gydytoją, eiti į vaistinę.

Padaryti kažką naudingo, malonaus ar padėti žmogui – būdas pakeisti aplinką ir tuo pat metu pasisemti teigiamų emocijų.

Belieka susirasti žmogų, kuriam reikėtų jūsų pagalbos.

Keičiame dekoracijas

Pakeiskite įvaizdį, šukuoseną, plaukų spalvą, nuvykite į kokį miestą – tai žinomi vaistai nuo apatiškos būsenos. Tiesa, jei jums – išsekimas, reikia dar ir panorėti, atsikelti, išeiti iš namų...

Žodžiu, reikia kažką daryti, o šito ir nesinori. Tad pradėkite permainas nuo smulkmenų – perstatykite baldus, gėlių vazonėlius, pakeiskite kilimėlį ar tiesiog pervilkite patalus. Pakeiskite racioną, gėrimus, pertvarkykite darbo vietą. Žodžiu, darykite tai, kas jūsų jėgoms.

Prisimename tikslus

Paimkite popieriaus, rašiklį ir parašykite dešimt atsakymų į klausimą „kam man vaduotis iš išsekimo?“. Galima surašyti planus artimiausiam savaitgaliui ar metams – viskas tiks.

Pamatysite, kiek visko gero jūsų laukia, ir anksčiau ar vėliau atsiras motyvacija atsikelti ir imtis įgyvendinti planus.

Taip pat patariama atkreipti dėmesį į kitus kasdienius aspektus – jodo, hemoglobino lygį, gaunamo deguonies ir saulės kiekį, netgi į tai, ar nebendraujate su energetiniais vampyrais. Visa tai turi įtakos aktyvumui.

Išsekimas, sąstingis neturėtų trukti ilgiau nei savaitę. Priešingu atveju, geriau apsilankyti pas psichoterapeutą. Nepradėkite savarankiškai skirti sau antidepresantų ar kitokių medikamentų.

Trumpalaikį išsekimą priimkite kaip atokvėpį gyvenime – juk tam tikrai turite teisę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)