Sveiki, jums – hepatitas

Latvių leidinys „Latvijas avize“ išpublikavo laišką, kurį gavo vienas iš buvusių vietos ligoninės pacientų. Šiame laiške teigiama, kad jis galėjo užsikrėsti hepatitu C per donoro kraują, gautą iš Latvijos kraujo donorų centro. Ligoninė buvusiam savo pacientui siūlė atlikti tyrimus.

Latvijos donorų centro pateikiamais duomenimis, iš viso išsiųsti 195 tokie laiškai. Visus juos gavo pacientai, galėję užsikrėsti virusu po to, kai pasinaudojo valstybinės sveikatos apsaugos sistemos paslaugomis, rašo BBC.

„Tokia situacija susiklostė, nes 2015 m. gavome naują įrangą, nustatančią antikūnus anksčiau nei senas aparatas, kurį naudojome nuo 1999 m. Naujasis aparatas parodė antikūnų buvimo faktą kai kurių ne pirmą kartą donorais tampančių asmenų kraujyje. Atlikome retrospektyvinio tyrimo procedūrą, o tada paaiškėjo, kad ankstesnės donacijos taip pat yra teigiamos“, - patvirtino Kraujo donorų centro vadovė Iveta Ozolina.

Jos teigimu, kraujo perpylimas visada buvo vertinamas kaip pavojinga procedūra. „Visi gydytojai žino, kad egzistuoja rizika. Vis tik neperpylus kraujo žmogus gali mirti. Galiu atsiprašyti visų, kurie gavo tokius laiškus, ir prašau atlikti tyrimus“, - konstatavo ji.

Bendras šio centro nustatytų užsikrėtusių donorų skaičius siekia kelias dešimtis. Kai kurie asmenys, kuriems buvo perpiltas kraujas, yra sveiki, tačiau yra ir mirusiųjų.

Pinigų nėra – taupome

Buvusio Latvijos sveikatos apsaugos ministro Gunčio Belevičiaus teigimu, pacientų apkrėtimas per donorų kraują galėjo vykti ne vienerius metus, o kaip vieną iš galimų priežasčių įvardija valstybės struktūrų taupymą rengiant patikrinimus.

Kalbama apie antrąjį – molekulinį – patikrinimų etapą. Šie patikrinimai pradėti vykdyti 2008 m. ir turėjo užtikrinti antikūnų aptikimą jau 10-12 dieną, skirtingai nei taikant serologinę diagnostiką (atliekamą nuo 1999 m.), kai antikūnai aptinkami tik 70 dieną.

Vis tik šiame donorų centre buvo sumaišomi ne 6, o 24 mėginiai. Savaime suprantama, antikūnų koncentracija tokiame skiedinyje mažesnė, o tai reiškia, kad mažiau ir šansų aptikti virusą. Šio fakto I. Ozolina nepaneigė.

„2009 m. prasidėjus krizei biudžetas buvo sumažintas, todėl ėmėme taikyti 24 mėginių metodiką. Savaime suprantama, skiedžiama buvo stipriai, kai kurie virusai galėjo prasmukti“, - pripažino ji.

Kraujo centras ramina, kad į Lietuvą kraujas iš Latvijos nepatenka

Nacionalinio kraujo centro direktorė Joana Bikulčienė sako, kad žiniasklaidos pranešimai apie pacientų mirtis Latvijoje dėl perpilto hepatito C virusu užkrėsto kraujo yra neteisingi.

Ji taip pat pabrėžia, kad donorų kraujas iš Latvijos į Lietuvą nepatenka.

„Vienintelis įmanomas variantas gauti kraują iš užsienio - tada, kada valstybė paprašo humanitarinės pagalbos įvykus kažkokiai humanitarinei nelaimei“, - žurnalistams ketvirtadienio vakarą sakė J.Bikulčienė.

Vėliau išplatintame pranešime spaudai papildyta užtikrinimu, kad Lietuvoje donorų telkimas ir atranka organizuojama atsakingai, o ligoninėms peteikti kraujo komponentai yra saugūs, ruošiami naudojant naujausias pasaulines technologijas ir vadovaujantis geros gamybos praktika.

„Informuojame, kad dėl pasirdžiusių paranešimų apie Latvijoje platinamą užkrėstą kraują ir net mirtis neturime jokios oficialios kontroliuojančių institucijų informacijos (tokia procedūra būtina pagal Europos Sąjungos medicinos diagnostikos direktyvą (In Vitro Diagnostic Devices Directive (IVDD) 98/79/EC) ir ją būtina pateikti per Akreditacijos tarnybą (http://www.vaspvt.gov.lt/) ypatingos skubos tvarka), o susisiekus su Valstybinio Latvijos kraujo centro direktore Iveta Ozolina gavome patikinimą, kad ši informacija yra klaidinanti skaitytojus, o straipsnyje išsakyti teiginiai apie užkrėstus ir mirusius dėl perpilto kraujo pacientus – iš piršto laužti“, - rašoma pranešime.

„Mūsų kai kuriuose portaluose rašyta, kad yra sergančių ir mirusių (recipientų), bet tai archyviniai mėginiai, kurie buvo paimti 1999 metais, kraujas supiltas sergantiems žmonėms, kaip žinia, dažniausiai onkologiniams ligoniams, dalis iš jų, be abejo, yra jau mirę šiuo momentu, bet tai yra visiškai klaidinančios antraštės. Tie žmonės mirė nuo ligos, o ne nuo perpilto kraujo“, - aiškino Nacionalinio kraujo centro direktorė J.Bikulčienė.

Latvijos valstybinis kraujo donorystės centras senus kraujo mėginius tyrė įsigijęs naują kraujo tyrimų įrangą. Latvijos valstybinio kraujo donorystės centro vadovė Iveta Ozolina savo ruožtu BNS ketvirtadienio vakarą teigė, kad naujoji sistema dalyje centre saugomų senų mėginių aptiko pakitimų ir tie donorai buvo pakviesti pasitikrinti papildomai.

„Pakartotinai patikrinus kraują naująja testavimo sistema dėl hepatito C, 25 donorų testas buvo teigiamas“, - sakė I.Ozolina.

Tačiau ji pabrėžė, kad tai nereiškia, jog šie anksčiau donorais buvę asmenys ką nors užkrėtė.

„Kol kas nėra nė vieno recipiento, pas kurį po tyrimo būtų rastas virusas. Visi rezultatai neigiami. Yra tik teorinė galimybė, kad užkrėstas kraujas pateko ligoniams. Tačiau kada visi recipientai bus patikrinti, tada galėsime pasakyti, kad viskas tvarkoje“, - aiškino ji.

Kartu ji aiškino, kad net ir perpylus užkrėstą kraują nebūtinai susergama.

„Pasitaiko, kad esant pozityviam komponentui, recipientas neužsikrečia. Jis turi imunitetą, galbūt yra kada nors persirgęs šia liga. Pasitaiko visokių atvejų“, - kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)