Kai 28-erių metų L. Holiday nėštumas buvo jau šešių mėnesių, medikai jos smegenyse aptiko gerybinį, kitaip sakant, ne vėžinį, naviką. Apie tai visiškai neseniai prasitarė moters vyras Jrue Holiday, rašo glamour.com.

„Savaime suprantama, mes ir dabar labai laukiame netrukus pasaulį išvysiančios pirmosios savo atžalos, bet staiga teko kiek užgniaužti svajones apie palaimingą akimirką ir visą dėmesį sutelkti į tai, kaip apsaugoti Lauren ir kūdikį, – sakė J. Holiday. – Svarbiausia šiuo metu atrodo numalšinti Lauren juntamus simptomus ir užkirsti kelią bet kam, kas gali pakenkti sveikatai nėštumo metu.“

Navikas moters galvoje buvo aptiktas, kai ši kreipėsi į medikus ir pasiskundė besikartojančiais siaubingais galvos skausmais. Magnetinio rezonanso tyrimas leido aptikti dešiniojoje galvos smegenų pusėje netoli akiduobės susiformavusį naviką. Gimdyti moteris turi tik po mėnesio, bet pora tikisi, kad tiek laukti neteks, todėl navikas bus pašalintas kaip įmanoma greičiau.

„Vienos dienos praeina be skausmo, kitos būna kiek prastesnės – Lauren savijauta nuolat kaitaliojasi, – sako Jrue. – Ji tikra kovotoja – stipriausia mano kada nors pažinota moteris. Juk todėl ją ir vedžiau.“

Masačusetso ligoninės Neurochirurgijos skyriaus vadovas Robertas Martuza teigia, kad stiprūs galvos skausmai yra vienas iš įprastų galvos smegenų naviko simptomų. Kadangi navikas auga, jam reikia vis daugiau vietos, todėl jis ima spausti aplinkinius audinius, o tai sukelia skausmą. Galvos skausmas gali perspėti ir apie naviką, besiformuojanti šalia galvos smegenų, nes šioje srityje yra labai daug nervinių skaidulų.

Žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad galvos skausmas visada signalizuoja apie galvos smegenų naviką. Apie jokią pavojingą būklę nepranešantis galvos skausmas paprastai užeina ir po kiek laiko praeina, o skausmas, kurį sukelia navikas, juntamas nuolatos. „Apie naviką signalizuojantis galvos skausmas skiriasi nuo tų, kurie kankindavo anksčiau. Tai nuolat besitęsiantis bukas skausmas,“ – sako R. Martuza.

Verta žinoti, kad su galvos smegenų navikais siejami galvos skausmai paprastai suintensyvėja ankstyvomis ryto valandomis arba naktį. Neuroonkologas iš Klivlando klinikos Manmeetas Ahluwalia aiškina, jog taip yra todėl, kad miegant smegenys yra veikiamos didesnio spaudimo. Be to, navikų sukelti galvos skausmai sustiprėja pasilenkus, kosint, čiaudint ir tuštinantis, kai tenka pasistanginanti.

Dar vienas skirtumas, leidžiantis įtarti, kad galvos skausmas kyla dėl naviko, yra papildomai pasireiškiantys simptomai, tokie kaip silpnumas, priepuolis, staigus vienos kūno pusės nekontroliavimas, taip pat regos arba klausos praradimas.

Visgi net tuo atveju, jei vienintelis simptomas yra nesiliaujantis galvos skausmas, būtina bent dėl visa ko išsiaiškinti jį sukeliančias priežastis. R. Martuza rekomenduoja visų pirma kreiptis į šeimos gydytoją, kuris gali skirti kompiuterinės tomografijos tyrimą. Nors tikimybė, kad bus aptiktas navikas, labai menka, visgi jai pasitvirtinus pacientas nusiunčiamas pas konkrečios srities specialistą.

Kad ir kaip būtų, suskaudus galvai tikrai neverta iš karto pulti į paniką: juk galvos skausmą galėjo sukelti ir, pavyzdžiui, sinusitas. „Daugeliu atvejų galvos skausmą sukelia ne besivystantis navikas, o koks nors kitas veiksnys“, – sako R. Martuza. Vis dėlto visada pravartu kreiptis į mediką, padėsiantį išsiaiškinti galvos skausmo priežastį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)